maritbet girişmaritbet
Münir Özkök: KDV'deki adaletsizlik sosyal dönüşümü engeller!

Münir Özkök: KDV'deki adaletsizlik sosyal dönüşümü engeller!

Konutlarda KDV oranının arsa rayiç bedeline göre belirlenmesini öngören yasanın uygulanmasında belirsizlik devam ediyor

Yeni başlanacak projelerde tüketiciye yansıyacak KDV yükünün konut satışlarında durgunluk yaşanmasına neden olabileceğini kaydeden Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök  inşaat sektöründe  haksız rekabetin doğabileceğini söyledi      

Maliye Bakanlığı'nın konutlarda uygulanacak KDV oranlarını değiştirdiği yasa kabul edildiği halde uygulama halen netleşmedi. Metrekare baz alınarak hesaplanan konut vergisi yeni yasanın kabulü ile arsanın bulunduğu yer esas alınarak hesaplanacak. Fakat hangi bölge ve semtlerde oranın ne olacağı henüz açıklanmadığından sektörde belirsizlik sürüyor. 
 
Arsa bedellerine göre sosyal konutlardan yüzde 1, orta sınıf konutlardan yüzde 8, lüks konutlardan ise yüzde 18 olarak tahsil edilmesi planlanan KDV oranlarının Türkiye'nin adaletli biçimde yeniden inşa sürecinde önemli rol oynayacağını dile getiren Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, “Başta İstanbul olmak üzere Türkiye, yeniden ve güvenli bir biçimde inşa ediliyor. Mevcut durumda yapılacak düzenleme sırasında bu sürecin hassasiyetine uygun davranılması gerekiyor” dedi. 
 
Sosyal dönüşüme destek! 
 
İstanbul'daki eski sanayi bölgelerinin markalı konut projeleriyle canlandığını, bu bölgelerin sadece çehrelerinin değil sosyal hayatının da değiştiğini dile getiren Özkök, “Markalı konut projelerini sadece güvenli ve konforlu binalar olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu tip projeler bulundukları bölgelerde de ciddi ve köklü sosyal değişimlere neden oluyor. KDV oranları özellikle bu tip bölgelerde konut yatırımcısını korkutmayacak, aksine teşvik edecek şekilde düzenlenmeli. Bu yapıldığı takdirde başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye hem güzel ve güvenli binalara kavuşacak hem de bu bölgelerde büyük sosyal değişim ve dönüşüm yaşanacak. Bu hassasiyetler göz önünde tutulduğu takdirde inşaat sektörüyle birlikte Türkiye de büyüyecektir” diye konuştu. 
 
Kayıtdışına dikkat! 
 
Söz konusu düzenlemenin hatalı yapılması halinde Türkiye'nin lokomotifi olan inşaat sektörünü durdurabileceğini ve kayıt dışı ekonomiyi arttırabileceğini de dile getiren Özkök, “Yeni başlayacak projelerde tüketiciye yansıyacak KDV oranı konut satışlarında durgunluğa yol açabilir. Firmalar ile tüketiciler arasında KDV pazarlıkları yaşanması, kayıt dışı üretimin artması gibi sektörü olumsuz etkileyecek ve firmalar arasında haksız rekabete yol açacak durumların yaşanmaması için düzenlemenin dikkatlice yapılması gerekmektedir.”   
 
Yabancıya satışlar istenilen düzeyde değil
 
Mütekabiliyet yasasının yürürlüğe girmesiyle yabancıların ilgisinin arttığına da değinen Özkök, “Yabancı gayrimenkul fonları ve bireysel yatırımcılardan talepler gelmeye başladı.   Bizim de Dubai, İran ve İngiltere'den  gelen bireysel yatırımcılara yaptığımız satışlar bulunuyor, projemizin havalimanına yakınlığı ve rezidans konseptinden dolayı daha çok kullanım amaçlı talepler alıyoruz. Fakat satışlar henüz istenilen düzeyde değil. Bakanlar Kurulu'nun mütekabiliyet yapılacak ülkelerin listesini açıklaması ve işlemlerin tapuya dönüşmesindeki sorunların giderilmesinin ardından yabancıya satışlar artacaktır” dedi.  
 
G Plus İletişim bilgileri
 
Web: www.gplus.com.tr
 
 
Tel: 0 212 543 76 77

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1,9, yıllık yüzde 4,5 arttı!
  • 10.03.2023 12:05

Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1,9, yıllık yüzde 4,5 arttı!

Sanayi üretim endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 1,9, yıllık bazda yüzde 4,5 artı ...

Kentsel dönüşümde KDV desteği ile süreç hızlanacaktır
  • 01.02.2021 11:56

Kentsel dönüşümde KDV desteği ile süreç hızlanacaktır

Çevre ve Şehircilik Bakan Murat Kurum, riskli yapıların yıkımı halinde KDV oranı ...

Robert Varon: Wanda ile MIPIM'de Türkiye'yi temsil ediyoruz!
  • 15.03.2017 14:10

Robert Varon: Wanda ile MIPIM'de Türkiye'yi temsil ediyoruz!

MIPIM Fuarı 2017'de Emlaktasondakika.com'un canlı yayınına katılan Mar Yapı İcra ...

Münir Özkök, G YOO projesini anlattı
  • 26.11.2014 17:09

Münir Özkök, G YOO projesini anlattı

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, G YOO projesinin detaylarını anlatt ...