maritbet girişmaritbet
Moody's" Not artırımı yakın"

Moody's" Not artırımı yakın"

Moody’s’in açıklaması, hafta başında Standart&Poors’un (S&P) Türkiye’nin esnek ihracat olanaklarına dikkat çekilerek, verdiği not artırımı sinyalinin ardından gelen ikinci olumlu mesaj oldu.

Moody's'in açıklaması, hafta başında Standart&Poors'un (S&P) Türkiye'nin esnek ihracat olanaklarına dikkat çekilerek, verdiği not artırımı sinyalinin ardından gelen ikinci olumlu mesaj oldu. 
Kişi başı gelir arttı
Açıklamanın Türkiye'nin ‘Ba2' olan uzun vadeli kredi notunda bir değişiklik anlamına gelmediğini belirten Moody's değerlendirme notunda şunlara dikkat çekildi: “Türkiye'nin mevcut kredi notu, ülkenin kamu finansmanının küresel kriz sırasında gösterdiği direnci yansıtıyor. Geniş ölçekli ve çeşitlilik gösteren ekonomisiyle ve bunların ark planında yatan dinamizmiyle Türkiye'de kişi başına gelir seviyesi de benzer ülkelerin üzerine çıktı.”
Global entegrasyon 
Türkiye'nin küresel ekonomiye olan entegrasyonun arttığına dikkat çeken Moody's, şöyle devam etti: “Türkiye küresel kriz sürecinde ekonomik, finansal ve politik kırılganlıklara karşı direncini ciddi şekilde artırdı. Ülkenin finansal gücü son 10 yılda istikrarlı bir şekilde gelişme gösterdi. Bu iyileşmeyi borcun milli gelire oranı ve borç ödeme gücü gibi ekonomik parametrelerden de anlamak mümkün. 
Büyüme sürecek
Türkiye güçlü ekonomik büyümesini büyük ihtimalle önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğini gösterdi. Küresel ekonomideki bazı zorluklar ve yavaşlamanın Türkiye'nin kırılganlığını artırması olasılığı önemini koruyor.”
Dış dengesizlikler 
Moody's, kredi notunun yükselmesi için Türkiye'nin iç ve dış dengesizliklerde büyümeyi tersine çevirecek ihtiyatlı mali ve parasal politikalar izlemesi gerektiğini ifade ederek, “Ödemeler dengesindeki şoklara karşı direncini geliştirecek döviz rezervleri gibi tamponlarını artırması da kredi notu üzerinde pozitif etki yapacaktır. 
Aşağı yönlü baskı
Türkiye'nin iç ve dış dengesizliklerinin yüksek seviyede kalmayı sürdürmesi halinde ise ‘pozitif' kredi not görünümü ve mevcut kredinotu üzerinde daha fazla aşığı yönlü baskı oluşabilir” ifadelerini kullandı.

Ekonomi siyasi tartışmalara rağmen sağlam

SON 10 yılda yılda Türkiye'nin ekonomik, finansal ve politik açıdan dayanıklılığı ciddi ölçüde artrdığının kaydeden Moody's şunları belirtti: “Bunu ülkedeki laiklik tartışmalarına rağmen finansal piyasaların performansından da görmek mümkün. Ancak yine de bazı alanlarda Türkiye'deki siyasi tartışmalara ilişkin kırılganlıklar sürüyor. Ayrıca cari açık konusu son 18 ayda her kesim tarafından daha sık dile getirilmeye başlandı. Bütün bunlar ülkenin not artırımı için şüpheye yaratan etkenler.”

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar!
  • 24.09.2016 14:44

Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar!

İTO Başkanı Çağlar, "Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar” dedi. ...

Moody’s Türkiye'de konut kredisini önerdi!
  • 20.05.2016 15:07

Moody’s Türkiye'de konut kredisini önerdi!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s konut teminatlı tahvillerin Türkiye’deki e ...

Moodys’e göre konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlayacak
  • 18.02.2014 09:57

Moodys’e göre konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlayacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "TCMB'nin faiz oranlarını art ...

Moodys ‘Dövizdeki baskı hafifleyecek’
  • 01.02.2014 15:27

Moodys ‘Dövizdeki baskı hafifleyecek’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Merkez Bankası’nın parasal s ...

Moodys’in not artışının ardından sonra gayrimenkulün yıldızı daha da parlayacak!
  • 18.05.2013 17:21

Moodys’in not artışının ardından sonra gayrimenkulün yıldızı daha da parlayacak!

Moodys’in not artışının ardından, faiz ve dövizin cazibesi bitti. Yatırımda yeni ...

Moody's, İngiltere'nin kredi notunu bir basamak düşürdü!
  • 23.02.2013 15:55

Moody's, İngiltere'nin kredi notunu bir basamak düşürdü!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu b ...