maritbet girişmaritbet
Mehmet Babacan: KDV artışı yeni konutları frenledi!

Mehmet Babacan: KDV artışı yeni konutları frenledi!

Konut projeleriyle tanınan Babacan Yapı, yeni yatırımlarını ticariye kaydırıyor. Mehmet Babacan, KDV’deki artış nedeniyle firmaların bu yıl yeni konut ruhsat alımlarını yavaşlattığına dikkat çekti

1 Ocak 2013 tarihinden sonra ruhsatı alınan yeni konutlarda KDV'nin yüzde 18 olarak belirlenmesi, firmaların yeni konut projesi yatırımlarının yavaşlamasına neden oldu.

Önceki yıllarda iki ayda bir markalı yeni konut projesi açıklayan firmalar bile aylardır sessizliğini korurken, konut üreticisi sıfatıyla tanınan kimi firmalar da bu yıl ofis, otel gibi ticari yatırımların peşine düştü.

Bahçeşehir, Esenyurt, Güneşli bölgesindeki markalı konut projeleri ile tanınan ve bugüne kadar 1900 aileyi ev sahibi yapan Babacan Yapı da 2013 yılını ticari yatırımlarla değerlendirmek niyetinde…

Taraf'a konuşan Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Babacan, geçen yıl üretim ve satışına başladıkları konut projelerini sürdürmekle birlikte bu yıl bir otel ve bir ofis projesine başlayacaklarını açıkladı. Bu çizgide Güneşli bölgesinde yeni arsalar için görüşmelerin son aşamaya geldiğini anlatan Mehmet Babacan, KDV artışından dolayı yeni konut projesine başlamanın çok rantabl olmayacağını savundu.

Yeniler dezavantajlı başlıyor

Babacan “Çünkü yeni düzenleme, KDV'de ayrıcalıklı olan mevcut konut stoklarının erimesine yol açacak. Yeni projeler ise mevcutlara göre yüzde 18 maliyet dezavantajı ile başlayacak. Bu durum bizim gibi pek çok firmanın da yeni konut ruhsat alımlarını sınırladı. Eminim rakamlar açıklandığında bu durum net olarak görülecektir” dedi.

Babacan, bununla birlikte konuttan vazgeçmediklerini, bu yıl stokların erimesiyle birlikte 2014 yılında yeniden konut pazarında olacaklarını açıkladı. Babacan “İnsanlarda zamlara ilk tepki, o üründen bir süre uzak kalmak şeklindedir. Ama sonra yeni oranlara piyasa alışır. Bu arada stoklar da zaten azalmış olur. Ticarilerde KDV zaten hep yüzde 18 idi, dolayısıyla bu yeni düzenlemenin o tarafa bir etkisi yok” diye konuştu.

Güneşli'ye yatay ofis projesi

Öte yandan, Babacan Yapı İstanbul'da son dönem yatırım çeken bölgeler listesinde üst sıralarda yer alan Güneşli'de yapacağı ticari projeler için görüşmeleri son noktaya getirdi. beş-altı dönüm arazi üzerinde otel, 20 dönüm arazi üzerinde ofis projesi gerçekleştirmek niyetinde olan Babacan Yapı'nın ofis projesi, yatay konseptte, en fazla 15 katlı, üç-dört bloktan oluşacak.

Babacan Yapı halen Bahçeşehir Esenkent'teki Crown Deluxe projesinin ticari bölümlerinin kiralama ve satışına başladı. 400 konut ve 40 mağazadan oluşan projede birinci etap yılsonunda, ikinci etap ise Haziran 2014'de teslim edilecek. Projede inşaat oranı yüzde 65, satışlar ise yüzde 60 oranında gerçekleşti.

Projede 1+1 konutlar 159 bin liradan, 2+1 konutlar 236 bin liradan, 3+1 konutlar 328 bin liradan satışa sunuldu. Geçen yıl ekim ayında lansmanı yapılan Güneşli Express projesinde ise inşaat seviyesi yüzde 30'lara, satışlar da yüzde 26 seviyesine ulaştı.

Fiyatların yüzde 5 seviyesine yükseldiği projede fiyatlar 138 bin lira seviyesinden başlıyor. 158 konutun yer aldığı proje Aralık 2014 tarihinde teslim edilecek.

SELMA ŞENOL/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki şiddetli rüzgar Fiyapı Esenyurt projesini vurdu!
  • 29.11.2021 16:33

İstanbul'daki şiddetli rüzgar Fiyapı Esenyurt projesini vurdu!

Megakent İstanbul şiddetli fırtınaya teslim oldu. Fiyapı'nın Esenyurt'da inşa et ...

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!
  • 29.11.2021 16:25

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına sebebiyle İnnovia 2 projesindeki bir ...

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!
  • 29.11.2021 16:14

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt-Haramidere bölgesi ...

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nde incelemelerde bulundu
  • 15.11.2021 14:58

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nde incelemelerde bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi kapsamın ...

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün çalışmaları tüm hızıyla sürüyor
  • 15.06.2021 17:26

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün çalışmaları tüm hızıyla sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Kanal İstanbul çalışmaları k ...

Esenyurt'ta çatlakların oluştuğu bina ve yollar havadan görüntülendi
  • 27.04.2019 11:49

Esenyurt'ta çatlakların oluştuğu bina ve yollar havadan görüntülendi

Esenyurt'ta yolda ve bir binada oluşan çatlaklar nedeniyle tehlike altında olan ...