maritbet girişmaritbet
Marmara Denizi'nde evsel atık su deşarj ediliyor!

Marmara Denizi'nde evsel atık su deşarj ediliyor!

Recep Altepe, Marmara Denizi’ne günde 2.1 milyon metreküp evsel atık su deşarj edildiğini belirtti

 

Recep Altepe, Marmara Denizi'ne günde 2.1 milyon metreküp evsel atık su deşarj edildiğini belirtti 
 
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe, Marmara Denizi'ne günde 2.1 milyon metreküp evsel atık su deşarj edildiğini belirtti.
 
Bursa Büyükşehir Belediye ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, denizlerde yaşanan kirlilik ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi. Marmara Denizi'nin hem kara hem de deniz kökenli kirlenme tehlikesi yaşadığını ifade eden Başkan Altepe, altyapının yetersiz olması, kanalizasyon toplama şebekesi ve arıtma tesislerinin bulunmaması ve işletme maliyeti nedeniyle arıtma tesislerinin çalıştırılamaması gibi nedenlerin, evsel kirlilik problemlerinin temelini oluşturduğunu kaydetti. İstanbul civarında bulunan 4500 - 5000 kadar endüstri kuruluşundan, 0,3 milyon metreküp civarında atık suyun deşarj edildiğini dile getiren Başkan Altepe, şunları söyledi:
 
“Bu atık suların yüzde 50'si ise arıtılmadan denize bırakılıyor. Yapılan son araştırmalara göre, İzmit Körfezi'ne günde, 6,6 kilogram kurşun, 43,2 kilogram çinko, 1,9 kilogram bakır, 209 kilogram krom, 5,1 kilogram civa gibi ağır metallerin yanı sıra 10,9 ton azot ve 30,8 ton atık karışıyor. Marmara'ya, İstanbul'dan günde 1,2 milyon, Bursa'dan 0,3 milyon , İzmit'ten 0,2 milyon, diğer 5 şehirden de 0,4 milyon metreküp olmak üzere bölge genelinde 2,1 milyon metreküp evsel atıksu deşarj ediliyor. İstanbul Boğazı Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'deki biyolojik çeşitliliğin varlığını sürdürmesi için yaşamsal öneme sahiptir. İstanbul Boğazı, son zamanlarda ekolojik değişmelerin bir sonucu olarak biyolojik çeşitliliğin yaşanmasına bir engel haline geldi.”
 
‘Kanalizasyon yok'
 
Türkiye genelinde denize kıyısı olan toplam 28 ildeki 1,257 belediyenin 399'unda yani yüzde 32'sinde kanalizasyon şebekesi dahi olmadığını dile getiren Başkan Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bin 257 belediyede sadece 124 adet arıtma tesisi var. 1257 belediyenin toplanan yıllık 2 milyar metreküp atık suyun 537 milyon metreküpü arıtılmadan sulara karışıyor. Bu kirlilik de en çok denizdeki canlı yaşamını tehdit ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre, Karadeniz'de 50 yıl önce 52 olan balık çeşidinden 26'sının nesli tükendi. Geriye kalanların büyük bir kısmı da avlanılabilecek miktarın çok altında olmakla birlikte yaşamını sürdürüyor.”
 
Nesli tükenen balıklarımız
 
Akya, Çipura, Avcı, Fangri, Dülger, Granyöz, Kırlangıç, Iskarmoz, Hani, Kolyoz, Kepez, Melanurya, Sarıgöz, Sarıağız, Orkinos, Orfoz, Mercan, Mırmır, Minakop, Sarpa, Sinarit, Trança, Lipsos ve Zurna artık Karadeniz'de göremeyeceğimiz balıklar listesindeki yerini aldı. Marmara Denizi'nde ekonomik değeri olan 140 deniz canlısı türü yok oldu. Fangri, Akya, Gelincik ve Hani Marmara'da artık görülmeyen balıklardan sadece bir kaçı.”
Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Marmara Denizi’nden toplanan atık miktarı 30 tona ulaştı
  • 03.06.2022 16:08

Marmara Denizi’nden toplanan atık miktarı 30 tona ulaştı

Garanti BBVA'nın, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle başlattığı "Mavi Nef ...

"Şu an Marmara Denizi'nde herhangi bir müsilaj problemi yok"
  • 19.04.2022 17:21

"Şu an Marmara Denizi'nde herhangi bir müsilaj problemi yok"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Bakan Kurum, "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Konferansı"nda konuştu
  • 17.11.2021 15:09

Bakan Kurum, "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Konferansı"nda konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem ...

"Marmara Denizi'ni koruma altına alarak deniz yaşamının devamlılığını sağlıyoruz"
  • 05.11.2021 16:50

"Marmara Denizi'ni koruma altına alarak deniz yaşamının devamlılığını sağlıyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi ve Ada ...

Marmara Denizi ve Adalar 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edildi
  • 05.11.2021 10:05

Marmara Denizi ve Adalar 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edildi

Marmara Denizi ve Adalar, Cumhurbaşkanı kararıyla "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ol ...