maritbet girişmaritbet
Markalı konutların satışında yurtdışı seferberliği rüzgarı!

Markalı konutların satışında yurtdışı seferberliği rüzgarı!

Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından inşaat firmalarının patronları Körfez ülkelerini mesken tuttu. İlk kez olmak üzere bir Türk firması yeni proje lansmanını Dubai’de yapacak. Başarır, Cezayir'de ofis açıyor. Yeşil İnşaat, İranlı tur şirketiyle anlaştı

Acentelerin turistik otellere, tarihi ören yerlerine, yaylalara hatta son yıllarda hastanelere ve büyük alışveriş merkezlerine tur düzenlemelerine alıştık. Ancak şimdiye kadar konut projelerine tur düzenleyen acenteye rastlamamıştık.

Evet, mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından yabancıla konut satıcı için umutlanan inşaat firmalarının yüzünü turizm acenteleri güldürdü. Yurt dışında faaliyet gösteren turizm acenteleri, Türkiye'deki konut projelerine Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Yemen, İran ve lrak gibi çevre ülkelerden turlar düzenlemeye başladı. 
 
KÖRFEZİ TURLUYORLAR 
 
İnşaat firmalarının patron ve yöneticilerinin, ürettikleri konut ve projelerini pazarlamak için son haftalarda   Körfez ülkelerinde dolaştıklarını duyuyorduk. Hatta İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) VE Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) gibi çatı örgütlerin Körfez ülkelerinde ortak tanıtım ofisi açmak için girişimde bulundukları yönünde haberler geliyordu. 
 
Konut satışlarını artırmak için arayış içinde olan inşaat şirketlerinin patronları, özellikle Körfez ülkelerinde dolaştıklarını saklamıyor. Bazıları Suudi Arabistan, Katar, Dubai, Yemen, İran gibi ülkelerde yerel emlak ofisi zincirleriyle anlaşıyor, bazıları satış ofisi açıyor, bazıları da o ülkelerdeki tur acenteleriyle işbirliği yaparak potansiyel müşterileri Türkiye'de ağırlıyor. İşte önde gelen inşaat şirketlerinin yurtdışı pazarlama faaliyetleri…
 
AĞAOĞLU Dubai'de tanıtım yapacak 
 
Körfez ülkelerine yönelik konut pazarlayan firmalardan biri de Ağaoğlu. Bu iş için "yurtdışı satış müdürlüğü" kurduklarını açıklayan Ağaoğlu Şirketler Topluluğu CEO'su Hasar Rahvalı, son 3-4 ay içinde Türkiye'de yaptıkları satışın 2-3 katına Körfez ülkelerinde ulaştıklarını vurguluyor. Yemen, Suriye, İran, Dubai, Suudi Arabistan gibi Körfez ve Ortadoğu ülkelerinde yerel firmalara yetki veren Ağaoğlu, Ayazma'daki My World Europe ve Maslak'taki My Home projelerinden şu ana kadar 350 daire satmış. Rahvalı, bir o kadar dairenin satışı için de kaparo aldıklarını söylüyor. Ağaoğlu, 1-4 Ekim tarihlerinde de Dubai'de My Home projesinin tanıtımını yapacak. 
 
SUR YAPI Satış ofisleriyle görüşüyor 
 
Sur Yapı'nın Suudi Arabistan, Dubai, Katar, İran, Suriye gibi Körfez ve yakın bölge ülkelerindeki arayışları sürüyor. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu ülkelerde satış ofisi açmak yerine yerel emlak zincirleriyle çalışmayı düşündüklerini söylüyor. Bu doğrultuda Türkiye'de de faaliyet gösteren birkaç emlak ofisiyle görüşmeler sürdürülüyor. Elmas, şu anda piyasada konut üreten her müteahhitin Körfez ülkelerinde müşteri bulmak için görüşmeler yaptığını vurguluyor. Altan Elmas'a göre mütekabiliyet yasası çıktı diye bir anda 3-5 milyar dolarlık satış beklemek çok doğru değil. Elmas, iç piyasada da 2011'deki satış rakamlarını beklemenin çok gerçekçi olmadığını ve durgunluğun normal olduğunu düşünüyor. Mütekabiliyet yasası çıkarken Rus, Yunan ve Suriye gibi ülke vatandaşlarına bazı sınırlamalar getirilmesini olumlu bulan Elmas, diğer ülke vatandaşlarıyla ilgili ise bazı altyapı çalışmaları yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Elmas, yabancıların özellikle uzun süreli vize ve aldıkları gayrimenkulü yeniden satarken yaşayacakları sorunları bilmek istediklerini söylüyor. 
 
İNANLAR İNŞAAT Katarlılarla anlaşmak üzere 
 
Daha bu yasa çıkmadan İran, Rusya ve Dubai'de pazarlama konusunda ortaklıklar kuran İnanlar İnşaat, Katar ve Suudi Arabistan'daki çalışmalarına da hız verdi, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Biz zaten çok önceden yabancılara konut satmaya başlamıştık" diyor. 
 
Bugüne kadar yabancılara 3-3.5 milyar dolarlık satış yapıldığını hatırlatan İnan, yeni yasa ve doğru projelerle birlikte 60 milyar dolarlara ulaşılabileceği görüşünde. Mütekabiliyet yasasının sadece yabancıya konut satışı açısından düşünülmemesi gerektiğini belirten İnan, "Ülkemizden ev alan yabancılar sunulan tüm olanaklardan faydalanabilmeli. Hastalandıklarında burada tedavi olabilmeli, çocuklarını burada okula gönderebilmeli, çalışabilmeli, vize gibi sorunları olmamalı. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için de başarı hikayeleri yaratmamız lazım. Sevda Tepesi gibi başarısızlık hikayeleri değil" diyor. 
 
Yasanın ayaklarının tam olarak oturtulamadığını düşünen Serdar İnan, askeri araştırmaların çok uzun sürmesinden ve yabancılara arazi satışından da şikayetçi. İnan, kendilerine de son günlerde Körfez ülkelerinden yoğun talep geldiğini, Katarlı bir emlak zinciriyle anlaşma imzalamak üzere olduklarını açıklıyor. 
 
TORUNLAR GYO Sotheby's ile anlaştı 
 
Torunlar GYO, yabancılara gayrimenkul satışı için mayıs ayında gayrimenkul satış ve danışmanlık şirketi Sotheby's International Realty ile işbirliği anlaşması yapmıştı. Bu anlaşma kapsamında Sotheby's International Realty, Torunlar GYO'nun portföyünde bulunan Mail of İstanbul'un rezidans ve ofis ünitelerinin başta Ortadoğu ve Körfez olmak üzere Avrupa ülkelerindeki satışına aracılık yapmaya başladı. 
 
Torunlar GYO Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun, bu işbirliğinin pozitif etkilerini kısa sürede görmeye başladıklarını belirtiyor. Hedef ülkelerde ofis açmak yerine o bölgeyi, yatırımcı profilini ve hedef kitlenin kültür ve değerlerini çok daha iyi bilen aracı kurumlarla çalışmayı tercih ettiklerini vurgulayan Torun, "Sotheby's International Realty'nin 45 ülkede 600 ofisi bulunuyor. Biz de Torunlar GYO Emre Torun olarak bu know-how ve network'ten yararlanıyoruz. Kısa süre sonra satışlarına başlamayı planladığımız Ali Sami Yen arazisi projesinin yabancılara satış ve pazarlaması için de benzer bir işbirliği planlıyoruz" diyor. 
 
TEKNİK YAPI Toplu satışı reddetti 
 
Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım da mütekabiliyet yasasının çıkmasından memnun. "Bize de gerek bireysel yatırımcılar gerekse uluslararası fonlar geliyor. Bugüne kadar yaptığımız yurtdışı satışların çoğu Körfez ülkelerine yönelik oldu. Ancak yasanın çıkması tam olarak yeterli değil. Bazı yönetmeliklerin de çıkarılarak uygulamanın eksiksiz olması gerekiyor. Avrupalı yatırımcılar satın alacakları gayrimenkullerde garanti, sigorta gibi koşulların sağlanmasını istiyor" diyor. 
 
Ortadoğulu yatırımcılarsa bu konuda biraz daha esnek davranıyormuş. Durbakayım, Avrupalıların gayrimenkule yatırım odaklı baktığını, Ortadoğuluların ise yaşamak amaçlı satın almalar yaptığını söylüyor. Geçen ay Avrupa'da faaliyet gösteren uluslararası bir fon Teknik Yapı'dan bin 500 daire almak istemiş. Ancak Durbakayım, stok oluşturacak toplu satışlara sıcak bakmadıkları için reddettiklerini söylüyor. Nazmi Durbakayım, fiyatların gerçek değerinde oluşması için bireysel satışlara daha yakın olduklarını belirtiyor. 
 
BAŞARIR İNŞAAT Cezayir'de ofis açacak 
 
Başarır İnşaat da önümüzdeki dönemde yurtdışından projeleri için turlar düzenlemeyi, yabancılara konut satışı yapmak için özel ekipler kurmayı, hatta yurtdışında ofis açmayı planlayan şirketlerden. Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, "Yurtdışından tur organize etmek için görüşmelerimiz sürüyor. Azerbaycan ve Cezayir'de de ofis açma çalışmamız var" diyor. 
 
YEŞİL İNŞAAT İranlı tur şirketiyle anlaştı 
 
Irak'ta da inşaat yapan Yeşil İnşaat'ın patronu Engin Yeşil, Körfez ülkelerinde ofis açmak yerine yerel pazarlama şirketlerine yetki vermeyi düşünüyor. Yeşil, "Ancak yabancılar da yatırım yapacakları konutu gelip görmek istiyor" diye ekliyor. 
 
Ancak Yeşil İnşaat, biraz daha büyük çaplı yeni tur tarzı bir pazarlama planlıyor. Engin Yeşil, bu doğrultuda İranlı bir tur şirketiyle anlaştıklarını, Suudi Arabistan'da da anlaşmak üzere olduklarını söylüyor. 
 
MAKRO & AKYAPI ORTAK GİRİŞİMİ Türk Cumhuriyetlerinde tanıtacak 
 
Makro & Akyapı Ortak Girişimi, Istanbul Başakşehir'de başlayacak iki büyük ölçekli konut projesi için yabancı yatırımcılarla görüşüyor. "Bahçetepe İstanbul" projesiyle ilgili de Ortadoğulu bir yatırım grubu lansman öncesi toplu alım talebinde bulunmuş. Halen görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Makro & Akyapı Ortak Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Türk Cumhuriyetleri'nden de münferit talepler geldiğine dikkat çekiyor. Uyan, yabancı taleplerinin bu aydan itibaren daha da artacağını düşünüyor. Kendi şirketlerinin de başta Katar ve Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu'daki Arap ülkeleri. Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ülkelerinden yoğun talep aldıklarını vurguluyor. Ercan Uyan, İstanbul Basın Ekspres Yolu üzerinde inşa edecekleri business-rezidans karma projelerine Avrupa ülkelerinden de talep bekliyor. 
 
Yabancılara konut satmak için uluslararası network ağına sahip tanıtım ajanslarıyla anlaşan Makro & Akyapı Ortak Girişimi, uluslararası gayrimenkul fuarlarında projelerini tanıtmak için de rezervasyonlar yaptırmış. Türk Cumhuriyetleri'nde ise mini tanıtımlar planlanıyor. Uyan, "İnşaat sektöründeki çatı örgütlerinin profesyonel tanıtım ve satış faaliyetlerini de destekliyoruz" diyor. 
 
216 YAPI Tanıtım ofisleri açacak 
 
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bileni Dündar, 216 Sancaktepe Konutları ve 216 Butik projelerine yabancıların yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. Dündar, bu projelere daha çok Avrupa ülkelerinden talep geldiğini vurguluyor. Bilent Dündar da yabancı alımlarının artması için sadece mütekabiliyet yasasının çıkmasının yeterli olmayacağını düşünüyor: " Y a s a k 1 a r ı n kalktığının öncelikle Türkiye devleti tarafından diğer ülke vatandaşlarına anlatılması gerekiyor. Bu işi de en iyi yurtdışında bulunan konsolosluklarımız yapacaktır." 
 
216 Yapı da yurtdışında ofis açma planları yapıyor. Dündar, İstanbul İnşaatçılar Derneği'nden (İNDER) Körfez ülkelerinde ortak tanıtım ofisi açma konusunda davet aldıklarını, ancak şimdilik bu oluşumun içine girmediklerini sözlerine ekliyor. 
 
ÖZYURTLAR İNŞAAT Iraklılarla flört halinde 
 
Özyurtlar İnşaat, ağırlıklı olarak Suriye, İran ve Suudi Arabistan ve Güney Irak vatandaşlarına satış yapmaya başlamış. Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, mütekabiliyet yasasıyla sınırlamaya tabi olan Suriyelilerin Türkiye'de kurdukları şirketler üzerinden konut aldıklarına dikkat çekiyor. Özyurtlar İnşaat, İran'daki satış ofislerine temsilcilik vermiş. Özyurt, bir ğıyla Türkiye'ye gelen Suudi Arabistanlıların da projeleri gezerek konut aldıklarını söylüyor. Güney Irak'la da bir haftadır flört halinde olduklarını açıklayan Tamer Özyurt, "Ancak Iraklılara yapılan satış biraz daha farklı. Iraklı pazarlama şirketleri Türkiye'den aldıkları konutu Iraklılara pazarlıyor" diyor. 
 
Bülent Ekimci  /Para

Yorum Yaz