maritbet girişmaritbet
Mar Yapı Başkanı Münir Özkök, inşaatı da takı gibi tasarlıyor

Mar Yapı Başkanı Münir Özkök, inşaatı da takı gibi tasarlıyor

Takı tasarımlarıyla hediyelik eşya sektörüne yön veren Münir Özkök, ödüllü projeleriyle de inşaat sektöründe marka olmak istiyor…

 

Çocukluğunda yaz aylarında babasının İstanbul Mahmutpaşa'daki Marputçular Çarşısı'ndaki manifatura dükkanında çalışarak ticareti öğrenen Münir Özkök, 1967 yılında abisiyle beraber Kapalıçarşı'da ufak bir kuyumcu dükkanı açar. 1983 yılında Özal hükümeti ithalat rejimini serbest bırakınca imalat yapmaya karar verirler. Çemberlitaş'ta altın takı imalatı yapmak için iki-üç makinelik ve 20 kişilik küçük bir atölye kurarlar. Bugün Güneşli'de 260 kişilik bir ekiple altın takı tasarımları yapmaya devam eden Midas, yılda 90 milyon dolar ciro ve 55 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Midas Hediyelik Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, 2000'li yılların başında Artaş İnşaat'ın sahibi Süleyman Çetinsaya ile birlikte gayrimenkul sektörüne adım attı. Birlikte Özsaya İnşaatı kuran ikili, Halkalı'da Avrupa Konutları Atakent-1 ve Sefaköy ArmoniPark AVM ile Hadımköy Vesta AVM'yi inşa etti. Özkök ve Çetinsaya, 2006'da yallarını ayırdı. Aynı yıl Mar Yapı'yı kuran Özkök, Güneşli Konutları ile gayrimenkul geliştirmede yoluna tek başına devam etti.

Kendisiyle görüşmek için gittiğimiz işyerinde, hiçbir güvenlik görevlisiyle karşılaşmamamıza rağmen oldukça güvenli bir binaya girdiğimizi biri tamamen kapanmadan diğeri açılmayan kapılardan hissettik. Gelin bundan sonra Özkök'ün başarı hikayesini, gelecek planlarını ve yapmayı hayal ettiklerini kendi ağzından dinleyelim…

İşyerinizi ne zaman Güneşli'ye taşıdınız?

Çemberlitaş'ta 5 yıl takı imalatı yaptık. 1988'de büyümeye başladık. 1995 yılında Güneşli'de kendi binamıza taşındık.

Peki neler üretiyorsunuz?

Hem iç piyasaya hem de ihracat ağırlıklı altın takı, gümüş, altın zincir, bilezik ve küpe tasarımları yapıyoruz.

Nerelere ihraç ediyorsunuz?

Amerika ağırlıklı olmak üzere Japonya, Hong Kong, Dubai, Güney Afrika, Rusya ve Ukrayna'ya ihracat yapıyoruz.

Yıllık cironuz ve ihracatınız ne kadar?

Yıllık ciromuz 90 milyon dolar civarında. Yılda 55 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz.

Piyasada bilinen bir marka mısınız?

Biz nihai tüketiciye değil toptancılara mal satıyoruz. Onların da çoğu bizim markamızla, yani Midas markasıyla satıyorlar.

Asıl işinizin dışında bir de inşaat yatırımlarınız var değil mi?

Takı tasarımı dışında hidroelektrik santrallerimiz ve İstanbul'da konut yatırımlarımız var. 2010 yılında Maraş'ta 9.6 megavatlık hidroelektrik santralimiz faaliyete geçti. Adana Osmaniye'de de 9.5 megavatlık yeni bir hidroelektrik santrali inşaatına devam ediyor.

Bu iş için başka bir şirket mi kurdunuz?

Evet, enerji yatırımlarımızı yürütmek için Maraş Enerji adıyla bir şirket kurduk. Önümüzdeki 5 yıl içinde enerji üretiminde 100 megavata çıkmak istiyoruz. Yeni projeleri inceliyoruz ve değerlendiriyoruz. Doğaya zarar vermeden ve çevre dokusunu değiştirmeyen santraller kurmak istiyoruz.

Gayrimenkule nasıl girdiniz?

Gayrimenkulde en büyük yatırımlarımızı Süleyman Çetinsaya ile yaptık. Özsaya İnşaat'ı kurup Halkalı'da Avrupa Konutları Atakent-1, Sefaköy'de ArmoniPark ve Hadımköy'de Vesta AVM'yi inşa ettik. Sonra gayrimenkul geliştirmede yollarımızı ayırdık ama ArmoniPark'ta ortaklığımız devam ediyor.

Kendi inşaat şirketinizi ne zaman kurdunuz?

2006'da Mar Yapı'yı kurup arazi geliştirmeyle başladık. İlk konut projemizi Güneşli'de Güneşli Konutlar'ı inşa ettik.

Güneşli Konutlar'da hala satış devam ediyor mu?

Projenin yüzde 75'i satıldı. Halen satışlarımız devam ediyor. Havaalanına yakınlığı sebebiyle en çok pilotlar, hostesler ve çevredeki esnaf ilgi gösterdi projemize. Önümüzdeki haziran ayında sahiplerine teslim etmeye başlıyoruz.

Yeni projeleriniz var mı?

Evet, ikinci konut projemizi de yine Güneşli'de yapacağız. BP'nin hemen arkasında satın aldığımız 32 dönümlük arazide inşaata başladık. Şu anda 2'inci katı çıkıyoruz. Hızlı yaşayan insanlara yönelik bir proje olacak. Projenin adı GPlus. Altı çarşı olan ve üç kuleden oluşan bin konutluk bir proje. Bir kısmı ofis katlarından oluşacak. 1+0 stüdyo, 1+1, 2+1 ve az miktarda da 3+1 daire seçenekleri sunucağız. Dairelerin metrekaresini 2 bin 500 ile 2 bin 800 lira arasında satışa sunacağız. Projede, kafeterya ve fast-food alanları da bulunacak. Projeye, daha şimdiden yüze 20 civarında ön talep topladık.  

İş yeriniz de Güneşli de konut projeleriniz de. Güneşli gelecek vaat eden bir yer mi?

Artık Güneşli'de sanayi pahalı olmaya başladı. Buradaki fabrikalar ister istemez arazisi daha ucuz yerlere taşınmak zorunda. Üç-beş yıl sonra Güneşli'de sanayi kalmayacak. Bu bölgede ağırlıklı olarak tekstil fabrikaları var. Edip İplik gitti örneğin. Altınyıldız'da gitmeye hazırlanıyor. Duran Ofset ve Ekol Ofset taşındı. Varan da Güneşli'deki terminalini taşıdı.

Sizin yeni arazi yatırımlarınız var mı ?

Varan Kargo'nun Güneşli'deki arazisini 3 yıl önce satın aldık. O araziye Güneşli Kule ismiyle büyük bir iş merkezi yapacağız. 23 katlı ve LEED sertifikalı (Yeşil bina) bir iş merkezi olacak. Proje, Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından tasarlandı. MIPIM Architectural Review Future Project Awards 2010'da birincilik ödülüne layık görülen Güneşli Kule projemiz, Cityscape Dubai Awards 2010'da da ‘Yüksek Övgü' (Highly Commmended) ödülü kazandı. Ayrıca dünyanın en prestijli mimarlık festivali World Architecture Festival 2010'da ‘proje – ticari yapılar' kategorisinde finalde yarışmaya hak kazanan 12 projeden biri oldu. Architectural Review Future Project Awards tarafından ödüllendirilmiş ilk bina olma özelliğini taşıyor.

Güneşli'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ben bu bölgeye çok inanıyorum. Güneşli çok büyüyor. Biliyorsunuz Atatürk Havalimanı'nın kapasitesi 35 bin kişiden 50 bin kişiye çıkarılacak. Bu bile bölgenin canlanması için yeterli. Buradan taşınacak olan birkaç sanayici grup ile arazilerini geliştirmek için görüşüyoruz. Daha önceden bu bölgede 5 arazi satın almıştık zaten. İkisini size anlattım. Diğer üç araziye de ağırlıklı olarak konut projeleri yapağız. İleride belki otel işine de girebiliriz.

 

Güneşli Konutlar'da 150 bin TL

Mar Yapı'nın Güneşli'de 16 bin metrekare arazi üzerinde inşa ettiği Güneşli Konutlar projesinde, 5 blokta toplam 305 konut bulunuyor. 62 ile 220 metrekare arasında 1+1'den 4+1'e kadar yedi farklı daire seçeneği sunulan projede, fiyatlar  150 bin ile 458 bin lira arasında değişiyor.

Atatürk Havalimanı ile TEM'i bağlayan Basın Ekspres yolu üzerindeki Güneşli Kavşağı'na 800 metre mesafede inşa edilen projede, iki club house inşa edilecek. Projedeki club house'larda açık ve kapalı yüzme havuzları, sauna, fin hamamı, squash ve fitness salonu gibi sosyal olanaklar bulunuyor. Projede, çocuk oyun alanları, basketbol ve voleybol sahalarına da yer verilmiş.

Güneşli Konutlar'da fiyatlar

Daire tipi    Büyüklüğü (m2)        Fiyat aralığı (TL)

1+1   62-76          150.000-180.000

2+1   97-139        205.000-291.300

3+1   132-163      268.000-371.100

4+1   220   458.000

 

 G Plus İletişim bilgileri

Web: www.maryapi.com.tr

E-posta: [email protected]

Tel: 0 212 543 76 77

Kaynak: BÜLENT EKİMCİ / Para dergisi

  • Etiketler:

Yorum Yaz