maritbet girişmaritbet
Lojistik sektörü, GYF'lerin yakın takibinde!

Lojistik sektörü, GYF'lerin yakın takibinde!

Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF), lojistik sektörüne yepyeni bir açılım getirecek.

Omurga Portföy'ün Yatırım Direktörü Ilhami Akkum, Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. GYF'lerin yurt dışındaki gibi Türkiye'de daha aktif şekilde kullanılması için lojistik dağıtım merkezlerini incelediklerini dile getiren Akkum, kontrat lojistiğinin, kiracı riskine göre düzeltilmiş getiri açısından konut sektörüyle birlikte en güvenilir paydaş olduğunu söyledi. Akkum, “Gerek kamu maliyesini, gerekse özel sektör finansçılarını en zorlayan konuların başında büyük ölçekli alt ve üst yapı projelerine fon temini geliyor. TCDD tarafından geliştirilmekte olan çok büyük ölçekli lojistik merkez projelerinin değerlendirilmesini çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Lojistik potansiyeli yükselişte

Küresel gayrimenkul yatırım sektöründe lojistik dağıtım merkezlerinin çok önemli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Akkum, sözlerine şöyle devam etti: “Lojistik dağıtım merkezlerini de içeren küresel ticari gayrimenkul yatırım hacmi 600 milyar dolar civarında. Bu hacmin yüzde birinin bile ülkemize yönlendirilmesinin birçok olumlu etkisi olabilir. Bölgesel bir lojistik üssü olan ülkemizde, uluslararası trafikle eşzamanlı olarak, kontrat lojistik iş hacmi de sürekli artıyor. E-ticaret işlemleri ise her yıl bir önceki yılın yarısından fazla artıyor. Devlet destekli ve garantili yatırımlar olan TCDD Lojistik Merkezleri'ni menkulleştirecek GYF'nin oluşturulması hem gayrimenkul hem de kontrat lojistiğindeki dinamikleri birleştirerek yepyeni fırsatlar oluşturacak. Bu potansiyelin GYF'ler için dinamo etkisi oluşturacağına inanıyoruz.”

Yasal düzenleme gerekiyor

TCDD'nin öncelikle organize sanayi bölgeleriyle bağlantılı olarak yük taşıma potansiyelinin yoğun olduğu 20 noktada lojistik merkez yapmayı planladığını aktaran Akkum, “Buralarda, konteyner yükleme boşaltma ve stok alanları, tır parkları, gümrüklü sahalar, bürolar, bakım-onarım tesisleri, akaryakıt istasyonları ve tren teşkil, kabul ve sevk yolları bulunacak. Bu merkezler Samsun, Uşak, Denizli, Köseköy, Halkalı, Eskişehir ve Balıkesir'de işletmeye açıldı. Bozüyük, Mardin, Erzurum, Mersin, Kahramanmaraş ve İzmir'de yapım işleri sürüyor. SPK mevzuatı çerçevesinde işletmeye açılmış merkezlerin GYF'lerin kapsamına alınması fırsatını kaçırmamalıyız” dedi.

Dünyada GYF'nin lojistik sektörü yatırımları

  • Kuzey Amerika'da yerleşik Everstone Capital ve Realterm Global tarafından yönetilen IndoSpace fonları Hindistan'daki sanayi ve lojistik tesislerine yatırım yapıyor. IndoSpace I ve II kapalı fonlarının toplam büyüklüğü 584 milyon dolar.
  • Uluslararası bir yatırımcı olan The Real Estate, Frankfurt merkezinden 3 milyar dolarlık bir fon portföyünü yönetiyor.
  • FIBRA Macquarie Meksika'nın yatırım portföyünü ağırlıklı olarak endüstriyel mülkler oluşturuyor. Meksika'da 270'den fazla gayrimenkulden düzenli ve sürekli getiri elde ediyor.
  • Global Logistic Properties Limited Çin, Japonya, Brezilya ve ABD'de yaklaşık 52 milyon metrekare kapalı lojistik alanını portföyünde bulunduruyor.  118 şehirdeki 4 binden fazla kullanıcı bu tesislerden yararlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER, Gayrimenkul Yatırım Fonları’nı bir araya getirdi!
  • 20.05.2022 15:45

GYODER, Gayrimenkul Yatırım Fonları’nı bir araya getirdi!

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, gayrimenkul sektöründe önemi gittikçe ...

LG ve Assa Abloy'dan saydam oled otomatik kapı!
  • 10.12.2020 09:59

LG ve Assa Abloy'dan saydam oled otomatik kapı!

LG ve ASSA ABLOY, dijital dünyaya geçişin işaretlerinden sayılan saydam OLED kap ...

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Tebliğ'de değişiklik!
  • 30.06.2018 12:10

Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Tebliğ'de değişiklik!

SPK tarafından, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde Değişi ...

42. Cadde’nin Gayrimenkul Yatırım Fonu basına tanıtıldı
  • 11.04.2018 17:07

42. Cadde’nin Gayrimenkul Yatırım Fonu basına tanıtıldı

Temaşehir 42. Cadde’deki ticari gayrimenkulleri kapsayan Gayrimenkul Yatırım Fon ...

Tahincioğlu, 2018'de kendi rekorunu kırmaya hazırlanıyor
  • 22.02.2018 11:16

Tahincioğlu, 2018'de kendi rekorunu kırmaya hazırlanıyor

Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Rekorlarla dolu bir yıl o ...

'Ülke insanı en çok gayrimenkule yatırım yapıyor'
  • 01.02.2018 12:58

'Ülke insanı en çok gayrimenkule yatırım yapıyor'

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Uluslararası Gayrimenkul G ...