maritbet girişmaritbet
Libya hakedişi ödemezse Türk müteahhitler geri dönmeyecek!

Libya hakedişi ödemezse Türk müteahhitler geri dönmeyecek!

Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Libya'da işlerinin başına dönmek istediklerini ancak, Libya'nın "alacakların yansının işe başlandığı zaman ödenmesi" önerisinin kabul edilemez olduğunu söyledi

 

Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Libya'da işlerinin başına dönmek istediklerini ancak, Libya'nın "alacakların yansının işe başlandığı zaman ödenmesi" önerisinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Takla, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Libya'ya hakedişlerin hemen ödenmesi, geri kalanı için takvim belirlenmesi ve zarar için çalışmaların bir an önce başlaması gerektiği konusunda Libya'ya bildirimde bulunduklarını belirtti.
 
Zararların ödenmeme ihtimali de var
 
Takla, bakanlar kurulu kararıyla Libya'da yaşanan olayların force majör (zorunlu neden) mü yoksa istisnai durumdan mı kaynaklandığını belirlemek üzere bir komisyon kurulduğunu, komisyonun vereceği kararın da başbakana sunulacağını belirterek, söyle devam etti: "Bu, şu anlama geliyor: Libya'da yaşanan olayların ardından ortaya çıkan zararların karşılanıp karşılanmayacağını belirlemek üzere bir komisyon kurulmuş. Bu komisyonun vereceği kararda Libya başbakanına sunulacak. Buradan siz ne anlıyorsanız ben de onu anlıyorum. Oradaki zararları ödemeyeceğiz de demiyorlar ama ödeneceğini de söylemiyorlar. Ödenmeme ihtimali de var. Bu, bu komisyonun yapacağı değerlendirme sonucunda Libya başbakanına sunulacak."
 
Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Libya'da işlerinin başına dönmek istediklerini ancak, Libya'nın "alacakların yarısının işe başlandığı zaman ödenmesi" önerisinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Takla, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Libya'ya hakedişlerin hemen ödenmesi, geri kalanı için takvim belirlenmesi ve zarar konusunda çalışmaların bir an önce başlaması gerektiği konusunda Libya'ya bildirimde bulunduklarını belirtti.
 
Geçtiğimiz ocak ayında Türk müteahhitlere işbaşı için mektup gönderen Libya'ya dönüş zorlaşıyor. Türk-Libya İş Konseyi Başkanı ve TML İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Takla, Libya'ya gitmek istediklerini ancak Libya'nın hak edişlerin tamamım, geri kalanı içinse bir takvim belirlemesi koşuluyla bunu yapabileceklerini söyledi. Takla, 7 Mayıs'ta İstanbul'da Libya İskan ve Altyapı Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fadlallah Abdulhamid Hassan'ın da katıldığı bir toplantı yaptıklarını belirterek, bu toplantıda Libya tarafına Türk müteahhitlerinin taleplerini ilettiklerini söyledi. Libya Maliye Bakam Hassan Zeglam'ın "Onaylanmış hak edişleri ödemeye hazırız. Alacakların yüzde 50'sini işe başlanınca ilk hak edişle birlikte ödeyeceğiz" açıklamasının da bu taleplere uymadığının altını çizen Takla, "Niye yarısı? Belli değil. Beklentimiz hakedişlerin hemen ödenmesi ve geri kalanı için bir ödeme takviminin belirlenmesi" diye konuştu.
 
Takla, Libya'da yapılmış işlerin 3-4 milyar dolar civarında olduğunun konuşulduğunu, bunun 1 milyar dolarlık kısmının hak edişe dönüştüğünü, bunun da 400 milyon dolarlık kısmının faturalanmış alacak olduğunun altını çizerek, "Bu 400 milyonun yarınını ödemeyi teklif ediyorlar. Biz de diyoruz ki, öncelikle bu 400'ü ödeyin. Geri kalanı kalan 600 milyon dolar için ödeme takvimi belirleyin, iddia edilen 3-4 milyar yapılmış ancak henüz hak edişe girmemiş iş bedellerini değerlendirip, bunun da miktarını tayin edin" dedi.
 
Libya'da Türkiye için komite kurulmuş Türkiye'den bir grup müteahhidin davet üzerine Libya'ya gittiğini, onlara verilen rapora göre Türkiye için maliye ve iskan bakanlarından oluşan bir komite kurulduğunu anlatan Takla, şöyle devam etti: "Bu komite, alacak ve zararlarla ilgili konulan çözmek üzere kurulmuş. Bu çok önemli. Komite, tazminleri değerlendirecek, uğranılan zararların tazmin edilip edilmeyeceğine karar verecek.
 
Aldıkları kararı da başbakanlarına iletecek
 
Şimdi biz, bu komitenin bir an evvel karar vermesini istiyoruz. 1 milyar doların üzerinde bir zararı konuşuyoruz. Bunun tazmin edilip edilmeyeceğini bilmeden gidip orada nasıl işe başlanacak? Ben 400 milyon dolarlık istihkak yapmışım. Bunun yansım vermeyi teklif ediyorlar. Peki soma ne olacak, bu da belli değil. Bunlar çözülmedikçe, bu takvim ve tarihler belirlenmedikçe bütün arzumuza rağmen, bizim işimizi planlayabilmemiz, orada işe başlamanın adımlarını tasarlayabilmemiz mümkün değil. Ödeme yapılmadan orada işe başlamanın imkanı yok."
 
Hem zararların hem de alacakların ödenmediğinin altım çizen Takla, "Benim bir buçuk yıl evet hak ettiğim işin yarısını bana vermekle benim orada işe başlayabilmemi mümkün kılamaz. Çünkü ben geri kalan alacaklarınım nasıl ödeneceğini bilmek istiyorum. Zarar ziyanınım hangi ilkeler içinde çözüleceğini ya da çözülüp çözülmeyeceğini bilmek istiyorum. Çünkü bize, Libya'daki komisyonun zararın tazmin edilip edilmeyeceği konusunda bir araştırma yaptıklarını söylediler. Bir defa o araştırma bitsin. Bunun tazmin edilip edilmeyeceği ortaya çıksın. Ona göre biz kararımızı verelim. Bir an evvel işe başlanmak isteniyorsa bu kararların biran evvel verilip, bu paraların bir an evvel ödenip bu işlerin bir an evvel başlatılmasını temin etmek lazım" dedi.
 
"Kimse 800 milyon doların üzerine soğuk su içemez"
 
Ekonomi Bakanlığı'nın da müteahhitlerin talep ettiği, hakedişlerin hemen ödenmesi, geri kalanının bir takvime bağlanması, yapılan tüm işlerin belirlenmesi ve zararların tazmin edilmesi konusunun altım çizdiğini söyleyen Takla şöyle devam etti: 'Türkiye ile Libya arasında 24 Nisan 2011'de yürürlüğe giren yatırımların korunması anlaşması var. Bu kapsamda biz bütün zarar ziyanımızı mukavele dışında tahkime götürmek suretiyle almak hakkına sahibiz. Ayrıca Birleşmiş Milletler hukuk komisyonunun 2001'den beri ortaya koyduğu bir çalışma var. Bu çalışmada devletlerin ihtilal sonunda hükümetlerini değiştirdikleri takdirde yeni gelen hükümetin tüm zararlardan sorumlu olduğuna dair içtihat kararları var. Bunu da Libya tarafına sunduk. Bunu değerlendiriyorlar. Bunun sonucunu görmek isteriz. Zararımız ilk önce 1 milyar dolar yahut 1.3 milyar dolar olarak sunuldu. Görüşmelerden soma 800 milyon civarına indi. Kimse 800 milyonluk bir zararın üstüne soğuk su içemez ki?"
 
Takla, sonuç olarak Libya'da 1 milyar dolar istihkaka dönmüş alacak, 800 milyon dolar civarında ortaya çıkmış bir zarar ve geride 2-3 milyar dolarlık yapılmış iş bedeli olduğunu belirterek, "Bunların takvimi bir an önce belirlenmeli" dedi. Bu durumu Ekonomi Bakanlığı'nın da Libya tarafına aktardığım anlatan Takla, 20 gün ya da bir ay içinde iki ülke bakanlıklarının bir araya geleceklerini söyledi.
 
Yurdagül UYGUN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Libya'dan çatışmalara rağmen işi bırakmayan ENKA'ya ödül!
  • 20.05.2022 10:31

Libya'dan çatışmalara rağmen işi bırakmayan ENKA'ya ödül!

Libya, çatışmalara rağmen işi bırakmayan Türk şirketi ENKA ve Alman şirketi Siem ...

“Elde ettiğimiz güzel sonuçlar yüzümüzü güldürüyor”
  • 26.08.2020 10:27

“Elde ettiğimiz güzel sonuçlar yüzümüzü güldürüyor”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, “Müteahhitlik firmala ...

"Müteahhitlerimiz başarılı projelere imza atmaya devam ediyor"
  • 26.08.2020 10:02

"Müteahhitlerimiz başarılı projelere imza atmaya devam ediyor"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen uluslar ...

"9 kritere uyan firma kentsel dönüşüm işlerine girebilecek"
  • 25.06.2019 14:46

"9 kritere uyan firma kentsel dönüşüm işlerine girebilecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm yapan yatırımcılar ve mü ...

SEKTÖRDEN BOYKOTA DESTEK
  • 24.12.2011 17:08

SEKTÖRDEN BOYKOTA DESTEK

Türk Müteahhitler, Başbakan Erdoğan'ın yaptırım kararına tam destek verdi. ...

BAYRAKTAR'DAN UYARI!
  • 13.12.2011 16:48

BAYRAKTAR'DAN UYARI!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlere uyarılarda bulundu. ...