maritbet girişmaritbet
Kuzey Iraklılar Türk yatırımcıları bekliyor!

Kuzey Iraklılar Türk yatırımcıları bekliyor!

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, otelin açılışını gerçekleştirdikten sonra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ev sahipliğindeki yemeğe katıldı

 

DİVAN Grubu'nun Erbil'deki otelinin açılış törenindeyiz.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, otelin açılışını gerçekleştirdikten sonra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ev sahipliğindeki yemeğe katıldı. 2 bini aşkın davetlinin katıldığı tören sürerken gerçekleşen yemekte Mustafa Koç'a eşi Caroline Koç, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, otelin yatırımcısı Elegan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Turanlıgil eşlik etti. 
Yemeğe ayrıca Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.Neçirvan Barzani'nin korumaları ve danışmanları, güvenlik nedeniyle yanına yaklaşmamıza müsade etmeyince, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in cep telefonuna mesaj gönderdim:
 
- Neçirvan Barzani'ye Türkiye'den gelen gazeteciler olarak görüşmek istediğimizi iletebilir misiniz?Ümit Boyner, 10 dakika sonra yanıt verdi:
 
- Hemen iletip, size döneceğim.Bir 10 dakika sonra ikinci yanıt geldi:
 
-Görüşmeye olumlu yaklaştı. Size yerini bildirecekler. Böylece Mustafa Koç'un ev sahipliğindeki yemeğin hemen ardından Neçirvan Barzani'yle 10-15 dakikalık görüşmeye girdik, 40 dakika kadar konuştuk, söze şöyle girdi:
-Türkiye'nin en büyük grubu Koç Topluluğu'nun Erbil'e iş yapmaya gelmesi bizim için büyük önem taşıyor. Şahsen Mustafa Koç'la kardeşçe bir ilişkimiz var. Türkiye'deki diğer büyük grupların da Erbil'e, bölgemize yatırım yapmalarını bekliyoruz.Türkiye ile ilişkilerinin iyi yürüdüğünü vurgulayıp, ekledi:
Biz Türkiye ile her konuda ilişkilerimizin iyi yürümesini istiyoruz. Her geçen gün daha iyi olmasını diliyoruz. Bazı Türk şirketlerinden burada bürokratik işlemlerin çok uzun sürdüğüne dönük yakınmalar duyuyoruz. 1-2 yılı bulan beklemeler oluyormuş...
 
Biz bugünkü yapımıza inkıtalara uğrayarak ulaştık. İnkıtalar bir takım sorunlar yaratıyor. Böyle sıkıntıların olmasını normal karşılamak gerek. Yavaş yavaş sıkıntıları aşmaya başladık. Bazı firmalar sıkıntı çekse de burada başarıya ulaşanları da görüyoruz. Yani, işlerinin yoluna girmesi çok uzayan bazı Türk şirketlere, "Asla pes etmeyin" mi diyorsunuz? Kesinlikle pes etmesinler Hükümet olarak özel bir komisyon oluşturduklarını kaydetti:
 
Bu komisyon sorunların çözümüne dönük formüller geliştiriyor.Bölgenize girmesi muhtemel başka Türk yatırımcılar var mı? Bazı görüşmeler sürüyor. Henüz anlaşmalar imzalanmış değil. 
 
Biz, Türkiye'den tüm sektörlerden bölgemize yatırım bekliyoruz. Batılı ülkelerden yeni gelecek yatırımcılar var mı? Bizim pazarımız herkese açık.Siz bölgeye yatırımcı çekmek için açık davetiye çıkarıyorsunuz ama güvenlik konusunda endişe söz konusu...
Sizleri üzmek istemem ama Erbil, İstanbul'dan daha güvenli Erbil'deki Divan Otel'in yatırımcısı Elegan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Turanlıgil de güvenlik konusunda şu mesajı verdi:
11 yıldır Erbil'de iş yapıyorum. Bu dönemde Erbil'de iki kez bomba patladıysa İstanbul'da belki de 22 kez patlama olmuştur Erbil'de üst düzeyde uygulanan güvenlik uygulaması "çok güvenli" izlenimi yerine tedirgin etse de bölgede Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar görünüyor. Bu fırsatları değerlendirmek için Neçirvan Barzani'nin davetini dikkate almak gerekiyor...
 
Türkiye ile ticaretimiz 8 milyar doları buluyor
 
NEÇİRVAN Barzani, Irak-Türkiye ticaretinin yüzde 80'inin Kuzey Irak'ta döndüğünü vurguladı:
 
Türkiye ile aramızda 8 milyar dolarlık ticaret var...
 
 İran'la ticaretimiz ise 4 milyar dolar... Yani, biz Türkiye'nin büyük ticaret ortaklarından biriyiz.8 milyar dolar müteahhitlik hizmetlerini de kapsıyor mu? Hayır, tamamı ticaret verilerini yansıtıyor.
 
Türkiye, bizim için stratejik ortaktır
 
KUZEY Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye'ye verdikleri önemi şu mesajla pekiştirdi:
 
Türkiye bizim sadece komşumuz değil, stratejik ortağımızdır. Biz ilişkilerimizin bu doğrultuda yürümesini istiyoruz.
 
Mesut Barzani, aslında Irak'ın bütünlüğünü istiyor
 
KUZEY Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'ye bölgenin lideri Mesut Barzani'nin, "Gerekirse bölgemizde referanduma gideriz" sözlerini anımsattık:
 
Başkan Mesut Barzani'nin söyledikleri sadece Kürt bölgesini kapsamıyor, tüm Irak'ı hedef alıyor. Sayın Başkan, "Milletime soracağım" demiştir. Yani, ortaya çıkan sorunların çözümü için yol haritası çizmiştir. Sayın Başkanımız sorun yaratmaya değil, sorun çözmeye çalışıyor.Önünüzdeki seçenek nedir? Biz Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması yönünde çözüm üretmeye çalışıyoruz. Irak Türkmen'in, Arap'ın, Kürt'ün, Şii'nin Sünni'nin, yani hepimizin Irak'ıdır.
 
Petrol gelirinin yüzde 17'si mutlaka bizim olmalı
 
 
NEÇİRVAN Barzani'ye Irak'taki merkezi yönetimle petrol paylaşımını sorduk:
 
Yapılan yasal düzenlemeye göre petrol gelirlerinin yüzde 17'sinin bize aktarılması gerekiyor. Anayasadaki şu cümlenin altını çizdi:
 
Irak'taki petrol tüm Irak halkınındır. 
 
Bağdat size bütçeden aktarılması gereken kaynağı vermiyor mu? Tam olarak "vermiyor" diyemem. Ancak, anayasada gelir paylaşımı belli.
 
Bağdat yönetimi petrol gelirinin paylaşımında yasayı tam olarak uygularsa sıkıntı olmaz.Exxon Mobile ile bir anlaşma yapıldı ama Bağdat yönetimi kabul etmedi değil mi? Exxon Mobile, bizim yaşadığımız bölgenin petrolden pay aldığımıza, alacağımıza inanmadıkça buraya gelmez. O yüzden petrol konusunda anayasal haklarımızın verilmesini bekliyoruz.
 
Biz eminiz ki anayasada bu konuda hakkımız var. Bu konuyu daha net hale getirecek yasanın çıkması için çalışıyoruz.
 
Bölgedeki petrolde Türkiye'nin ve şirketlerinin rol almasını isteriz
 
NEÇİRVAN Barzani, bölgedeki petrolün Avrupa'ya taşınmasında Türkiye'nin rol alması konusuna şöyle yaklaştı: 
 
Biz bunu istiyoruz. Bunun Bağdat'ın planları arasına da girmesini bekliyoruz. Rafineri yapımında Türk şirketleri için ne düşünüyorsunuz? Biri Genel Enerji'nin çalışması olmak üzere iki hazırlık var.
 
TPAO'nun da burada olmasını isteriz.
 
Kişi başına gelir 4 bin 500 doları buldu, daha yükselir
 
NEÇİRVAN Barzani'ye başta Erbil olmak üzere Kuzey Irak'taki ekonomik durumu sorduk:
 
Bölgemizde ekonomik durum her geçen gün iyiye gidiyor. Nitekim bugünkü durum eskisinden daha iyi. Kişi başına gelir şu anda 4 bin 500 dolar dolayında. Her geçen gün daha da artıyor. Ardından ekledi:
 
Almamız gereken daha çok yol var...
 
Vahap Munyar/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...