maritbet girişmaritbet
Kuzey Amerika’nın Helenium Çiçeği İstanbul’da açtı

Kuzey Amerika’nın Helenium Çiçeği İstanbul’da açtı

Kuzey Amerika’da yetişen ve kansere çare olduğu bilinen Helenium çiçeği, Başarır İnşaat’ın elinde İstanbul’da başarılı bir konut markasına dönüştü.

“Sizin konutlarınız kansere çare mi?” diye sorduğumuzda, gözlerindeki ışıltıyı saklayamayan ama mütevaziliği de elden bırakmayan Başarır İnşaat'ın başarılı Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, firmanın inşaatlarını sürdürdüğü şantiyeleri, yeni projeleri, gelecek planlarını ve ekonomideki gidişatı emlaktasondakika.com'a aktardı.

Doların bu beklenmedik yükselişinin herkes gibi kendilerini de etkilediğini belirterek sözlerine başlayan Başarır, “Bu yılın 2014'ten iyi olmasını bekliyordum. Seçim yılı olmamıza rağmen iyi gidiyordu. Fakat dolardaki yükseliş işin rengini değiştirdi. Yaşadığımız maddi kaybın yanında bir de alıcı kitlesi beklentiye girdi” diyerek gerçekçi bir tablo çizdi. Başarır, “Bunu çabuk atlatırsak hareketlilik yeniden başlar. Durgunluğun Haziran'dan önce bitmesi gerek. Yoksa alım beklentisi yılın üçüncü çeyreğine kalır” dedi.

İstanbul dışında veya Bodrum gibi merkezlere şimdilik yatırım planları olmadığını ama iyi bir teklif gelirse değerlendireceklerini söyleyen Başarır, Helenium Boutiqe'de iki aydan bu yana satışta olduklarını belirtti. Başarır, henüz yüzde 20 oranında konutu sahipleri ile buluşturduklarını belirterek, “Lansmanlardan sonra 2-3 ayda yüzde 40'lık satış oranını yakalardık. Piyasa şartları ve mevsimsel etki oldu. Helenium Wings'in satışları tamamlandı sayılır, bu ay teslim ediyoruz. Helenium Garden'da inşaat ve satışlar kendi periyodunda ilerliyor. İnce işlerine başladık. Onun satışları da yüzde 80'lere dayandı” dedi.

Fikirtepe'de bu yıl satışlara başlıyor

“Herşeye rağmen hayat devam ediyor” mottosu ile hareket ettiklerine işaret eden Başarır, “Fikirtepe'de 15 bin 500 metrekarelik alanda kentsel dönüşüm yapıyoruz. 380 kadar hak sahibi var. Bunlardan yüzde 90'dan fazlası ile anlaştık. Kalanları ile bakanlık eliyle kamulaştıracağız gideceğiz yada anlaşacağız. Haziran-Eylül döneminde satışa çıkmayı planlıyoruz. 120 bin metrekare inşaat alanı, 60 bin metrekare satılabilir alan olacak. 800 konut inşa etmeyi planlıyoruz. 180 milyon lira kadar yatırım yaparak 250 milyon lira ciro edinmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Fikirtepe projesi Helenium ile devam etmeyebilir

Fikirtepe'de Helenium markası ile devam edip etmeyeceklerinin kararını daha sonra vereceklerini söyleyen Başarır, “Bizim nazarımızda Bağdat Caddesi ile eşdeğerde olan bir bölge. Oradaki inşaatın konumlaması site içinde, A plus ve üzerinde olacak” dedi.
 
Kentsel dönüşüme Bağdat Caddesi'nde de devam ettiklerini söyleyen Başarır, “Kentsel dönüşümde prosedürler ağır işliyor. Bir yıldan beri görüşerek karar aşamasına geldik. Cadde üzerinde 8 tane dönüşüm projemiz var. Binaları orada tek tek yıkıp yapıyoruz. İlk binayı bir ay önce yıktık. Diğerlerinin şantiyesi de kuruldu” dedi.

Bağdat Caddesi'nde projelerin kat karşılığı geliştirildiğini ve oranların çok yüksek olduğunu belirten Başarır, “Biz yüzde 65 ile 75 arasındaki oranlarda anlaştık. Arsa sahiplerinin yüksek oranlarını yükseltmesi fiyatların artışından başka bir şeye yaramıyor. Başka çare yok çünkü. Bizim görüşmelere başladığımız bir yıllık dönemde Bağdat Caddesi'nde fiyatlar yüzde 60-70 oranında arttı. Lokasyona göre metrekare birim fiyatları 15 bin dolara kadar yükseliyor. Sahilde ve cadde üzerinde fiyatlar daha da artıyor. Müteahhidin kar marjı bu aralıkta azalıyor” şeklinde konuştu. 

Nitelikli arsa kent içinde kalıyor

İstanbul'da nitelikle arsaların azaldığını ve eldekilerin şehrin içende kaldığını söyleyen Başarır, “İstanbul dışına da çıkmak istemiyoruz. Orada da kaliteli arsa azalıyor. Bizde mecburen kentsel dönüşüm yapıyoruz. Fiyatların yüksek olduğu alanlarda olmak istiyoruz” dedi. 

İnşaatın cazibesi herkesi çekiyor

Kentsel dönüşümün ve inşaat sektörünün gözde bir alan olduğu için iş adamlarının en küçük sermayeyle yada çevrelerinin etkisiyle sektöre girdiğini söyleyen Başarır, “Kar marjı yüzde 5 ile 10'u zorluyor. Akıllı ve mantıklı değil. Dışarıdan böyle görünmüyor. Herkes müteahhidin çok kazandığını zannediyor” dedi.

“Arsa payları aldı başını gitti”

Arsaların kat karşılığı ile alındığına dikkat çeken Başarır, “Bağdat Caddesi'nde yüzde 80, Fikirtepe'de 60, Kurtköy'de 50-55 oranlarında arsa malikleri pay istiyor. İnşaatların metrekaresi 3 bin liranın üzerinde çok zorlama ile satılıyor. Yüzde 55'in arsaya ayrıldığı bir yerde para kazanma oranı çok düşük” şeklinde konuştu.

Zeytinburnu'nda arsa aldılar

Kartal, Maltepe ve Pendik'te kalmaya devam edeceklerini, Bağdat Caddesi'nde daha fazla ilerlemek istediklerini dile getiren Başarır, “Fikirtepe ve Bağdat Caddesi bizi 2-3 yıl meşgul eder. Buna ilaveten geçen yıl Zeytinburnu'nda 3 bin metrekarelik bir arsa satın aldık. Bayrampaşa'ya yakın denebilir. Satılabilir kullanım alanı 8 bin metrekere olan ofis projesi geliştireceğiz. 8 bin metrekare de yer altında sosyal alanlar, otopark, ticari üniteler ve mağazaların olacağı bir proje geliştireceğiz. Acelemiz yok. Günü geldiğinde değerlendireceğiz” diye konuştu. 

Arsayı devlet sağlamalı

Orta ve alt gelirin asıl konuta ihtiyacı olduğuna değinen Başarır, bu günkü şartlarda özel sektörün bu konuya eğilemeyeceğini ileri sürdü. Ancak devletin TOKİ benzeri kuruluşlar ile bunu çözmesi ve arsa üretmesi gerektiğine parmak basan Başarır, “Bizim lokasyonlarda ayda 300 lira taksitle konut satmak mümkün değil. Kentsel dönüşümde birçok konu ve vergi kanunla indirildi ama arsa sahipleri bu payı kendine aldı. Maliyet yine aynı. Artık İstanbul'da ucuza oturmak hayal oldu. İstanbul toprağı fazla olan bir kent değil. Her yere de konut yapılmaz. 20 milyona yakın nüfusu var” dedi.

İstanbul'un dünyadaki konumlaması

İstanbul'un gelecek vaat ettiği fikrine katıldığını belirten Başarır, “Seçimden sonra yabancı ilgisi artar. Körfezli yatırımcılar Bağdat Caddesi'nden bile tek tek konut alıyorlar. Yani işi o kadar ilerlettiler. Belki de bizden daha iyi gördükleri için belki Londra ile kıyaslayarak İstanbul'u ucuz buldukları için bu alımları yapıyorlardır. Konut fiyatlarının Newyork olma yolunda gitmesini tabi ki ben desteklerim. Ama orada da metrekaresi bin dolara ev yok. O rakama ancak banliyölerde ikamet ediliyor. İstanbul'da aynısının olması için toplu ulaşım gelişmeli. Bu durumda metropoldeki fiyatların 5-10 bin dolara gideceğini hesaplayarak hareket etmek gerekir” yorumu yaptı. 

Konut alımı için son düzlük denebilir

Dolardaki yükselişin kısa sürede fiyatlara yansıyacağını söyleyen Başarır, “2013'ten beri her fiyat artışı müteahhidin kar marjından kısılarak hayata geçti. Dolardaki yükseliş ithal malzemelere, enerjiye ve işçiliğe yansıyacağı için daha fazla bu fiyatların gideceğini zannetmiyorum. Kazançlar çok diplere indi. Zam yakındır. Piyasanın ilk nefes aldığı an yüzde 15-20 zam bekliyorum. En küçük bir hesap hatası tüm kazancı götürüyor. Artık risk marjı kalmadı” dedi.

Peşinata yüzde 15'lik destek iyi karar

Ticari olarak hükümetin peşinata yüzde 15'lik desteğini olumlu bulduğunu kaydeden Başarır, “Daha çok C segmenti için geçerli bir karar ama hükümetin inşaat sektörü karşısında psikolojik olarak nerede durduğunu gösterir” diyerek sözlerini noktaladı.

Helenium Boutique İletişim Bilgileri;

Web: http://www.heleniumboutique.com/
Telefon: (0216) 702 10 00

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Helenium Garden projesi görücüye çıktı!
  • 14.05.2013 14:59

Helenium Garden projesi görücüye çıktı!

Başarır İnşaat'ın yeni projesi Helenium Garden görücüye çıktı. Lansmanın tamamı ...

Başarır İnşaat'ın Helenium projeleri dikkat çekiyor!
  • 10.05.2013 10:06

Başarır İnşaat'ın Helenium projeleri dikkat çekiyor!

Başarır İnşaat'ın Helenium markalı konut projelerine ait tanıtım filmi emlaktaso ...

Helenium Garden'da fiyatlar 69 bin liradan başlıyor!
  • 09.05.2013 16:13

Helenium Garden'da fiyatlar 69 bin liradan başlıyor!

Başarır İnşaat'ın yeni projesi Helenium Garden'da konut fiyatları 69 bin liradan ...

Alptekin Başarır Helenium Garden'ı anlatıyor!
  • 09.05.2013 15:39

Alptekin Başarır Helenium Garden'ı anlatıyor!

Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, şirketin yeni projesi He ...

Helenium Wings Kurtköy projesinin tanıtımı filmi!
  • 28.08.2012 16:19

Helenium Wings Kurtköy projesinin tanıtımı filmi!

Başarır İnşaat’ın Kurtköy’de hayata geçirdiği Helenium Wings projesinin tanıtım ...

Helenium Boutique foto galerisi yayında
  • 08.12.2014 10:57

Helenium Boutique foto galerisi yayında

Helenium Boutique, 4 blokta 148 daire ile 25 ticari birimden oluşuyor. Proje, 6 ...