maritbet girişmaritbet
Kürşat Tuncel: 2013’te gayrimenkulü zor günler bekliyor!

Kürşat Tuncel: 2013’te gayrimenkulü zor günler bekliyor!

2013’te konut talebinde ve fiyatlarında hızlı bir artış görülmesinin imkansız olduğunu söyleyen Satış Küpü Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Tuncel, sektörde stoğun 800 bini aştığını, yabancı talebinin ise sanıldığı kadar yüksek olmadığını belirtirken önümüzdeki dönemde ucuz konutların talep göreceğinin altını çiziyor

 

2013'te konut talebinde ve fiyatlarında hızlı bir artış görülmesinin imkansız olduğunu söyleyen Satış Küpü Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Tuncel, sektörde stoğun 800 bini aştığını, yabancı talebinin ise sanıldığı kadar yüksek olmadığını belirtirken önümüzdeki dönemde ucuz konutların talep göreceğinin altını çiziyor.

Küresel ekonomik krizin etkilerinin iç talep sayesinde nispeten daha hafif hissedildiği gayrimenkul sektörü 2012 yılını ortalama yüzde 3 gibi sınırlı bir büyüme ile kapatıyor. Sektöre geçen yıla kıyasla daha az yabancı sermaye girişi de 2012'nin altı çizilmesi gereken noktalarından biri…

Gayrimenkulün farklı segmentlerindeki projelerin satışlarını gerçekleştirmek, geliştiricilere stratejik pazarlama, satış ve finansman yönetiminden oluşan entegre bir hizmet paketi sunmak üzere kurulan Satış Küpü Emlak Geliştirme Satış Pazarlama ve Danışmanlık'ın yönetim kurulu başkanı Kürşat Tuncel inşaat sektöründeki toplam büyümenin 2012'de yüzde 1.5 olmasına dikkat çekiyor. Tuncel; “Faizlerin yüzde 14'lerden yüzde 10'lara gerilemesine rağmen inşaat sektöründeki büyüme yüzde 1.5'u ancak bulabildi ki, bu reel anlamda küçülme demek aslında. Ağırlığı özel sektör olan toplam inşaat yatırımları neredeyse yarı yarıya azaldı. Konut satışlarında geçen yıla göre artış yüzde 2 düzeyinde kaldı, yani burada bir kımıldanma yok” sözleriyle 2012 yılının genel tablosunu çiziyor.

Konut stoğu 800 bini aştı…

2013 yılı için de çok parlak analizlerde bulunmayan Tuncel, öngörülerini şöyle aktarıyor: “Konut alıcısı kitle analiz edildiğinde, global ekonomik koşular ve siyasi faktörler değerlendirildiğinde, 2013 yılında konut talebinde ve fiyatlarında reel bir artış görülmesi çok zor. 2013'e zaten 800 bini aşan konut stoğu ile giriyoruz ki, bu rakam yıllık ortalama ikamete açılan konut sayısının neredeyse iki katı. Üstelik bu stoğun çok büyük bir kısmı A-B gelir grubunu hedefliyor.” Bu gelir gurubunun 2013 yılındaki konut talebini desteklemesinin hem konutları olması hem de borç miktarlarının yüksek olması nedeniyle zor olduğunu belirten Kürşat Tuncel, “İşin kötü tarafı borç ödeme rasyoları da dikkate değer şekilde bozulmakta. Asıl konuta ihtiyaç duyan orta gelir gruplarının ise yaşam koşulları yoksulluk sınırına yakın ve konut kredisi ödemeleri imkansız” diyor.

Ucuz konuta talep olacaktır…

Talebin olası bir kaynağı olarak görülen yabancı talebi hakkında ise şunları belirtiyor Kürşat Tuncel: “Özellikle Araplar oturmaktan ziyade yatırım için talepte bulunuyorlar ve nakit güçleri nedeniyle, beklenenin aksine çok düşük fiyatlardan işlem yapıyorlar. Üstelik yabancı alımları zannedilenin aksine birkaç yüz milyon dolardan fazla değil ve kısa vadede hızlı yükselmesi için bir neden yok.”

Sonuç olarak, 2013 yılında genel olarak konut talebinde ve fiyatlarında hızlı bir artış görülmesinin olanaksız olduğunun altını çizen Tuncel, üst gelir grubuna hitap eden projelerin satışının giderek daha zor olacağını ve stokların artacağını belirtiyor. Buna karşın orta gelir grubu için ucuz konut üretebilenlerin taleple karşılaşabileceğinin vurgulayan Tuncel, metrekaresi 1.000-1.500 TL aralığında olan projelerin talep görebileceğini ve prim yapabileceğini aktarırken, 3.000 TL/m2 üzerindeki projelerde talebin kısıtlı olacağını ve reel olarak fiyatların artmayacağının da altını çiziyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kürşat Tuncel: İnşaat sektörü bir ülkenin ana üretim kalemi olamaz!
  • 02.04.2013 14:53

Kürşat Tuncel: İnşaat sektörü bir ülkenin ana üretim kalemi olamaz!

Satış Küpü A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Tuncel, hükümetin inşaat sektöründ ...

Satış Küpü'nde Satış Akademisi eğitimleri başlıyor!
  • 19.03.2013 13:20

Satış Küpü'nde Satış Akademisi eğitimleri başlıyor!

“Müşteri nasıl kazanılır? Satış en etkili nasıl kapatılır? Kadın ve erkek müşter ...

Kürşat Tuncel Ferrari alabilen satıcı olmanın yollarını anlatacak!
  • 18.03.2013 16:17

Kürşat Tuncel Ferrari alabilen satıcı olmanın yollarını anlatacak!

Satış Küpü isimli kitabın yazarı Kürşat Tuncel satış ve pazarlama konusunda önem ...

Satış Küpü, pazarlama konusunda uzman olmak isteyenlerin kaynağı olacak!
  • 24.01.2013 14:57

Satış Küpü, pazarlama konusunda uzman olmak isteyenlerin kaynağı olacak!

İyi bir satış uzmanı olmak isteyen herkesin elinden düşüremeyeceği önemli bir ka ...

Kürşat Tuncel: Yüzde 18’lik KDV gayrimenkul sektörünü daraltmaz!
  • 14.01.2013 13:42

Kürşat Tuncel: Yüzde 18’lik KDV gayrimenkul sektörünü daraltmaz!

150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV oranının yüzde 18’e çıkarılmasıyla piy ...

Stüdyo 24 projesinin satış ve pazarlamasını Satış Küpü gerçekleştirecek!
  • 08.01.2013 10:40

Stüdyo 24 projesinin satış ve pazarlamasını Satış Küpü gerçekleştirecek!

İtalyan ve Türk mimarların ortak çalışmasıyla hayat bulan, sıra dışı çizgilere s ...