maritbet girişmaritbet
KÜÇÜK YATIRIMCILARA FIRSAT

KÜÇÜK YATIRIMCILARA FIRSAT

Türkiye’nin konut açığı göz önünde bulundurulduğunda konut alma eğilimi uzun yıllar sürecek görünüyor. Bu da GYO’lara olan ilginin artarak devam edeceğinin işareti.

Emlak yatırımını en garantili yatırım olarak gören, ancak elinde bir ev alacak kadar parası olmayan kişiler, çareyi gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) hisse senetlerine yatırım yapmakta buldu. Birçok yatırımcı GYO hisselerini ev almada basamak olarak kullanmaya başladı. Ekonominin lokomotiflerinden inşaatın, en hızlı büyüyen dört sektörden biri olması gözlerin emlak sektörüne çevrilmesinde etken oluyor. Uzun süredir hız kesmeyen büyüme trendi ile gayrimenkul, özellikle son beş yılda kayda değer biçimde öne çıkarak, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmaya devam ediyor. Kamu inşaat çalışmalarının yavaşlamasına karşın, özel sektör inşaat harcamaları hızlı bir genişleme gösterdi. Ticari gayrimenkul olarak adlandırılan alışveriş merkezleri ve ofis inşaatlarında sektörünün gelişmesinde rol oynadı. İşte tan bu noktada GYO'lar emlak yatırımından vazgeçmeyenler için iyi bir yatırım fırsatı haline geldi. Gerek ev almak için küçük yatırımlarını değerlendirenler, gerekse elinde ev alacak parası olmasına rağmen uğraşmak istemeyenler GYO hisselerine yöneliyor. GYO'ların son dönemde Pazar payını arttırması ve yeni GYO'ların halka arz edilmesi de GYO'lara olan ilgiyi arttırdı. GYO'lara artan ilgiden, yeni halka arz edilmeyi bekleyen gayrimenkul yatırım ortaklıklarından ve sektörün geleceğe yönelik beklentilerinden yola çıkarak, GYO'ları mercek altına aldık. Bundan sonraki dönemde GYO'ların nasıl bir performans izleyeceklerini ortaya koyabilmek için borsaya kote olan hisselerde yatırımcılar için kısa bir araştırma yaptık.

Ev almayan GYO hissesi alsın

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun: “Dünya borsalarında yaşanan hızlı dönüşümlerin etkisiyle bizde de endeks son 3 yılda hızla aşağıya çekildi. Endeksin 64 bin seviyesinden kısa sürede 48 bin seviyelerine gerilemesi borsada işlem gören GYO hisselerinde de bir miktar gerilemeye neden oldu. Ancak sektörün geleceği çok parlak ve birçok GYO şirketinde yatırımlar hızla ilerliyor. Emlak yatırımlarından vazgeçmek istemeyenler için GYO'lar önemli fırsatlar sunuyor. Üstelik ev almak isteyen ve birikimi ev almaya müsait olmayan küçük yatırımcılar içinde GYO hisseleri önemli bir basamak. Ev almak isteyen herkes iyi analiz yaparak yatırımlarını GYO hisselerinde değerlendirmeli.”

İstikrar vaat ediyor

Alarko GYO 2011'in ilk yarısında güçlü bilanço verileri ortaya koydu. Kira geliri elde edilecek gayrimenkul portföyünü de arttırmayı planlıyor. Alkent İstanbul 2000 projesinin Göl Malikaneleri kısmı tamamlandı. Mevcut stokların tamamının yıl içinde satılması hedefleniyor. Portföyünde bulunan nitelikli gayrimenkullerden elde ettiği istikrarlı kira gelirleri artarak devam ediyor. 19.08.2011 tarihli kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)'a yapmış oldukları duyuruda 29.06.2011 tarihinde portföylerine aldıkları İstanbul'daki taşınmazın 2003 yılından beri kiracısı olan Karyer Isı Transfer Evaparatör kondanser'le yeni kira sözleşmesi imzalamaları istikrar göstergesi açısından önemli. Hisse teknik analizlerini yaptırdığımız teknik orta vadede 16.60 destek, 17.60 direnç ve 35 liralık hedef fiyat veriliyor.

Yatırımlarıyla öne çıkıyor

     Emlak Konut GYO yılın ilk yarısında satış gelirleri ve projelerini gerçekleştirmeye yönelik attığı adımlarla öne çıktı. 2011'in ilk yarısında 1.39 milyar TL'lik satış geliri elde etti. Halka arzdan sağladığı gelir ve devam eden projelerden elde edeceği gelirler ile arsa temin etmeyi ve bu arsalar üzerinde büyük ölçekli yaşam merkezleri oluşturmayı hedefliyor. Bu da şirketin büyümeyi sürdüreceğini gösteriyor. Destek noktasını 2.20,direnç noktasını 2.32 olarak hesaplayan Teknik analist Cevher Güneşler, hisse için 3.50 hedef fiyat ön görülüyor.

Hareket beklentisi

     Akfen GYO Esenboğa Havalimanı'na 2 kilometre mesafede bulunan bir arsa alarak dikkatleri üzerine çekti. Şirket arsa üzerinde 125-180 odalı bir otel projesi geliştirerek stratejik Accor S.A. ile uzun dönemli bir kira sözleşmesi planlıyor. Bununla birlikte şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı olduğu Akfen Gayrimenkul Ticaret ve İnşaat'ın Russian Property Investment BV ve Russian Property Investment BV' deki hisse oranının yüzde 95'e yükseltmesi bir süredir hareketsiz kalan hissenin önümüzdeki döneminde hareketleneceğini gösteriyor. Teknik analist Cevher Güneşler destek noktası 1.50, direnç noktası 1.55 olarak verilen hissede hedef fiyatı 3.50 olarak hesaplanıyor.

Zararı telafi edebilir

     Türkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı'nın yılın ikinci çeyreğinde bilançosu zararda görünüyor. Ancak Adana'da 5 yıldızlı otelin işletme hakkı için Divan Grubu ile devam eden işletme sözleşmesi görüşmeleri tamamlandı ve 15 yıl süreli işletme sözleşmesi imzalandı. Şirket ayrıca İstanbul ve gayrimenkul projeleri açısından ilgi çekici diğer şehirlerde otel, rezidans, ofis binaları ve alışveriş merkezi gibi yatırım alternatiflerini değerlendirmeye devam ediyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemlerde bilançodaki zararın telafi edilmesini ve şirketin adından söz ettireceğini dile getiriyor. Teknik analist Cevher Güneşler şirketin ilk destek ve direnç noktalarını 0.61, hedef fiyatını ise 1.40 olarak veriyor.

Yeni projeler öne çıktı

     Gayrimenkul sektörü pek çok farklı sektörü tetikleyerek iş alanı yarattığından sektörü canlandırmaya yönelik alınan önlemlerin uzun soluklu olması ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyor. Gayrimenkul sektörünün geniş yelpazesinden perakende tabanlı karma kullanım projelerini arttırarak alışveriş merkezleri projelerine odaklanan Torunlar Gayrimenkul, yılın ilk yarısında işlettiği alışveriş merkezlerinden elde ettiği kira gelirlerinden artış ve rezidans projelerinin ön satışlarında şimdiden 2011 bütçesini yakalaması ile önümüzdeki dönemlerde güçlü bilanço verisi beklentisini kuvvetlendiriyor. Destek noktası 5.20 direnç noktası 5.44 olarak verilen hissede orta vadede fiyat ise 10.50 olarak telaffuz ediliyor. Bu arada, Torunlar GYO olağanüstü genel kurul toplantısında hisse senetlerinin geri alımı için 30 milyon liralık fon ayırma kararı aldı. Bu da geri alımların hız kazanacağı ve şirketin hisselerinin yukarı yönlü seyrinin hızlanacağını gösteriyor.

İlk GYO 1996'da kuruldu

     Türkiye gayrimenkul yatırım ortakları Sermaye piyasası Kurulu (SPK) tarafından yasal çerçevesinin oluşturulması 1995 yılına dayanıyor. İlk GYO ise 1996 yılında kuruldu. 1997'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başladı. Halihazırda 22 GYO İMKB'de işlem görüyor. Piyasa değeri açısından bakıldığında İMKB piyasasının yüzde 4'ünü oluşturuyor. Uzmanlar, GYO hisselerinin önümüzdeki dönemdeki İMKB'nin yeniden yükseliş trendinde rağbet göreceğini belirtiyor.

Büyük fırsat

Pramit Menkul Kıymetler Araştırma Editörü Belgin Maviş:     “Ülkenin sanayi ve ulaşım açısından yoğun olduğu bölgelerinde artan ticari faaliyet, iş yeri ve konut ihtiyacının da hızla artmasına yol açtığından gayrimenkul pazarı yatırımcısına büyük fırsatlar sunmaya hazırlanıyor. AVM projelerini ve yeni açılmaların devam edeceğini düşündüğümüzde de gayrimenkul sektörü geleceğin gözde sektörlerinden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bununla birlikte son dönemlerde altın fiyatlarının manşet atışları nedeniyle yastık altından çıkacak olan altınların gayrimenkul pazarında değerlendirileceği de ön görülerimiz arasında yer alıyor.”

 

EMLAK ROTASI DERGİSİ

Emine Açar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akfen GYO’nun portföy değeri 600 milyon avroya ulaştı
  • 05.01.2023 10:31

Akfen GYO’nun portföy değeri 600 milyon avroya ulaştı

Akfen Gayrinmenkul Yatırım Ortaklığı'nın (Akfen GYO) toplam portföy değeri 600 m ...

Emlak Konut’tan Göktürk’e villa konseptli yeni konut projesi!
  • 06.10.2022 11:05

Emlak Konut’tan Göktürk’e villa konseptli yeni konut projesi!

Emlak Konut GYO, Göktürk'te villa ve konutlardan oluşan yeni projeye başlıyor. F ...

Akfen GYO'nun gelirleri 2022'nin ilk 8 ayında geçen yılın tamamını geçti
  • 16.09.2022 11:22

Akfen GYO'nun gelirleri 2022'nin ilk 8 ayında geçen yılın tamamını geçti

Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Akfen GYO), 2021 yılının tamamında 17,7 mil ...

Akfen GYO Bodrum Yalıkavak’ta arsa aldı, villa projesi yapacak!
  • 15.09.2022 09:31

Akfen GYO Bodrum Yalıkavak’ta arsa aldı, villa projesi yapacak!

Akfen GYO, Bodrum Yalıkavak'ya tüm izinleri alınmış yeni bir arsa satın aldı. Şi ...

Emlak Konut, bakanlıktan 1.7 milyar liraya arsa satın aldı!
  • 18.08.2022 11:04

Emlak Konut, bakanlıktan 1.7 milyar liraya arsa satın aldı!

Emlak Konut GYO, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan arsa satı ...

Emlak Konut Beykoz Tokatköy projesinde son durum!
  • 22.07.2022 15:34

Emlak Konut Beykoz Tokatköy projesinde son durum!

Emlak Konut GYO Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde geri sayım başla ...