maritbet girişmaritbet
Koruma Kanunu'na iptal

Koruma Kanunu'na iptal

Neresi kültür, neresi sit alanı, belli değil Kilis 2. Asliye Ceza Mahkemesi ve Germencik Asliye Ceza Mahkemesi, baktıları davalarda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun bazı hükümlerinin anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Neresi kültür, neresi sit alanı, belli değil Kilis 2. Asliye Ceza Mahkemesi ve Germencik Asliye Ceza Mahkemesi, baktıları davalarda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun bazı hükümlerinin anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Mahkeme, kanunda nerenin sit alanı neyin kültür varlığı olduğunun belirsizliği gerekçesiyle kültür ve tabiat varlıklarına zarar verenler ile sit alanlarında izinsiz inşaat yapanlara yönelik hapis cezasını iptal etti. Mahkeme, TBMM'den bu konudaki belirsizliğin giderilmesini istedi.

Kanunun "cezalar" başlıklı maddesinin (a) bendi, "Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiiller, tabiat varlığını yurtdışına kaçırmak maksadıyla işlenmiş ise verilecek cezalar bir kat artırılır" hükmünü içeriyor.

İptal edilen (b) bendi "sit alanlarında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına, koruma amaçlı imar planlarına ve koruma bölge kurullarınca belirlenen koruma alanlarında öngörülen şartlara aykırı izinsiz inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranların, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmasını" öngörüyor.

Milliyet

Yorum Yaz