maritbet girişmaritbet
Konutta yüzde 17'lik zam kalkıyor!

Konutta yüzde 17'lik zam kalkıyor!

Konutlarda metrekareye değil evin değerine göre KDV uygulaması değişecek. Uygulama satışı devam eden projelerdeki % 17'lik fiyat artışı riskini ortadan kaldıracak

 

Konutlarda metrekareye değil evin değerine göre KDV uygulaması değişecek. Uygulama satışı devam eden projelerdeki % 17'lik fiyat artışı riskini ortadan kaldıracak
 
İnşaat sektöründe KDV'nin metrekareye göre değil konut değerine göre alınmasını öngören kararda değişiklik yapıldı. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclis komisyonlarında görüşülmeye başlandı. Alt komisyona gönderilen tasarıda İstanbul'un merkezi bölgelerinde 150 metrekarenin altındaki bir konutun değerine göre yüzde 1 değil yüzde 18 KDV alınması öngörülüyordu. İnşaatçıların tepkisini çeken düzenlemenin değiştirildiği öğrenildi. Uygulama sadece yeni ruhsat alan projeler için geçerli olacak. Ruhsatı alınan ve satışları devam eden projelerde ise metrekaresine göre KDV uygulaması geçerli olacak. İnşaat sektörü temsilcilerinin itirazları sonrasında değişen kararla birlikte projelerde KDV artışından kaynaklanan yüzde 17'lik fiyat artışının da önüne geçilmiş olacak. 
 
İNŞAATÇI MEMNUN 
 
İnşaat sektörü temsilcileri sektördeki satışları tetikleyecek bu uygulamanın değiştirilmesi teklifiyle birlikte rahat bir nefes aldı. İnşaatçılar, "Karar satışları durdururdu. Özellikle de devam eden projeleri sekteye uğratırdı. Ancak şu anda alınan istenen değişiklik teklifi bunun önüne geçecek" görüşünce birleşti. İnşaatçılar metrekaresine göre KDV uygulamasının devam etmesini istiyor. 
 
BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI
 
"Yeni konut alımında ortaya çıkan 17 puanlık vergi artışıyla ilgili yasa tasarısında değişiklik yapılması sektörümüz adına olumlu bir gelişme. Bu karar, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte sektöre daha da ivme kazandıracaktır. Konut alıcılarının üzerine binecek KDV yükü, kentsel dönüşüm çalışmalarının da baltalanmasına sebep olacaktı."
 
MAĞDURİYETLERİ ÖNLEYECEK
 
"Ruhsat alan projelerin yeni mevzuattan muaf tutulması çok doğru bir karar. Konut alacakların ciddi mağduriyeti olacaktı. Bu anlamda karar alıcıları tebrik ediyorum. Kaosu önleyecek bir yaklaşım. Eldeki konut stokunun da satışını hızlandırır."
 
Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ’nin 64 ilde satacağı konutların örnek daire görselleri yayında!
  • 08.06.2026 10:56

TOKİ’nin 64 ilde satacağı konutların örnek daire görselleri yayında!

TOKİ 64 ilde 20 bin daireyi satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılacak konutların örne ...

TOKİ'den kurasız ev sahibi olma fırsatı: 64 ilde 20 bin konut!
  • 04.06.2026 14:56

TOKİ'den kurasız ev sahibi olma fırsatı: 64 ilde 20 bin konut!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren To ...

Adana Çukurova'da 980 sosyal konut teslim ediliyor
  • 04.06.2026 13:31

Adana Çukurova'da 980 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ'nin Adana Çukurova'da inşa ettiği 980 sosyal konut hak sahiplerine tes ...

Folkart Nova’da yaşam başladı
  • 03.06.2026 11:01

Folkart Nova’da yaşam başladı

200 milyon dolar yatırım değerindeki Folkart Nova’da anahtar teslimleri devam ed ...

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı
  • 24.05.2026 23:27

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı

TOKİ tarafından İstanbul Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi'ndeki konutlar tamamlanar ...