maritbet girişmaritbet
'Konutta KDV indirimi sektörün önünü açıyor'

'Konutta KDV indirimi sektörün önünü açıyor'

İnşaat sektörü temsilcileri, Bakanlar Kurulu’nun yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirmesini değerlendirdi.

KDV oranlarının tespitine ilişkin karara eklenen geçici bir maddeyle, konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV, yüzde 8'e indirildi. Sektör temsilcilerinin ortak görüşü konut alımlarının kolaylaşmasıyla satışların artarak devam edeceği yönünde.  

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: 

"İnşaat sektörünün önünü açacaktır"

Bakanlar Kurulu'nun aldığı 150 metrekare üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi kararı sektör ve konut alıcıları açısından çok güzel bir gelişme. Oranlarının düşürülmesini uzun zamandır bekliyorduk. Yüzde 10'luk bu fark yatırım yapmak isteyenlere büyük katkı sağlayacaktır. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanması hüküm altına alındı. Türkiye'de gayrimenkul yatırımı her zaman en güvenilir araç olmuştur. Bakanlar Kurulunun aldığı bu karar tüketicilerimizi rahatlatırken, inşaat sektörünün de önünü açacaktır.              

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:

Yılmaz "Gayrimenkul sektörünün bu tür teşvik edici uygulamalara ihtiyacı var. Devlet desteğinin önemini ve tetikleyici gücünü yakın süreçte hep birlikte gördük. Gayrimenkul sektörünü tek çatı altında toplayan GYODER ve Emlak Konut GYO gibi kurumların vatandaşın konut almasını kolaylaştıracak uygulamaları hayata geçirmesiyle gözle görülür bir canlılık yaşandır.

Banka faizlerinin düşürülmesi ve 150 metrekare üzerinde olan konutlarda KDV oranında indirime gidilmesi bu canlılığı destekleyen faktörler olarak sektörün önünü açmaktadır." dedi.    

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt:
“KDV indirimi konut satışlarını artırır”

Konutlarda KDV uygulaması, konut fiyatını belirleyen önemli bir unsur.  Bilindiği gibi konut satışlarında KDV oranı, bulunduğu lokasyona göre belirleniyor. Biz bu durumu destekliyoruz. Çünkü Etiler'den ev almak isteyenle, Bağcılar'dan ev almak isteyenlerin aynı KDV'yi ödemesini doğal bulmuyoruz. Şimdi ise Bakanlar Kurulu'nun yeni kararına göre 150 metrekare üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e indiriliyor. Gayrimenkul sektörü açısından büyük bir açılım olarak gördüğümüz bu kararı destekliyoruz. Böylelikle konut almak biraz daha kolay hale gelmiş olacak. Özellikle bu durum, en çok büyük ev almak isteyenlerin işine yarayacak. Böylelikle konut fiyatlarında daha kolay indirime gidilebilecek. Düşen konut satışlarının bu yolla hareketlilik kazanacağını umuyoruz. 

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar:
‘'Büyük konutlara ilgi artar''

Konutta KDV indirimi kararı son derece yerinde bir karar. Türk halkı büyük konutlarda oturmayı seviyor ancak büyük konutlarda KDV'nin yüzde 18 gibi yüksek bir rakam olması bu konutlara erişimi zorlaştırıyordu. Şirketler büyük metrekareli konutlara ulaşımı kolaylaştırmak için bizim yaptığımız gibi farklı kampanyalar yapıyordu. 216 Butik Plus projemizde tek fiyat uygulaması olan 555 bin liralık fiyat kampanyamız bu nedenle yoğun ilgi görmüştü. Şimdi oranların yüzde 18'den yüzde 8'e düşmesi konut alıcısının üzerindeki KDV yükünü her 100 bin lirada 10 bin lira düşürecek. Yüzde 18 KDV'de konut alıcısı her 100 bin lira için 118 bin lira öderken, şimdi bu rakam her 100 bin lirada108 bin lira ödemeye denk gelecek.  

Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram:
“KDV indirimi ile geniş ailelerin yüzü gülecek”

KDV oranlarına getirilen indirimi son derece yerinde bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bakanlar Kurulu'nun 150 metrekarenin üzerideki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirilmesi ev alacaklar için bir müjde niteliği taşıyor. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanması gayrimenkul satışlarında artışa sebep olacak. Hükümetin son dönemde gayrimenkul satışlarının artması için yaptığı pek çok uygulamadan sonra KDV indirimine de gitmesi daralan piyasalara şüphesiz hareketlilik kazandıracaktır. Özellikle geniş ev almak isteyen ve dar gelirli aileler için bu yasanın büyük bir fırsat niteliği taşıdığını düşünüyoruz. 

Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Ahmet Kılıç:
‘'Orta gelirli büyük eve kavuşacak''

Şirketlerin kampanyaları, bankaların kredi faizlerinde indirime gitmesi ve şimdi de büyük konutlardan alınan yüzde 18 KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi sektöre arka arkaya moral oldu. KDV oranlarının düşürülmesi Türkiye genelinde inşa edilen ve yüksek KDV nedeniyle özellikle orta gelir grubundaki vatandaşın büyük konut isteğine ulaşımının önünü açacak. Büyük konut istediği halde fiyatlar 150 metre ve üstü metrekarelerde yüzde 18 KDV'ye denk geldiği için vatandaş büyük konutlardan uzak duruyordu. Biz de ilk projemiz Hill Kartal'ı inşa etmeden önce yaptığımız fizibilite çalışmasında orta gelir grubunun büyük konut özlemini görmüş ve satın almadaki en büyük engelin yüksek KDV oranları olduğu gerçeği ile karşılaşmıştık. Bu nedenle de büyük metrekareli evlerde fiyatı olabildiğince düşük tutmaya gayret etmiştik. Şimdi KDV'nin büyük metrekareli konutlarda yüzde 8'e inmesi satışları artıracağı gibi büyük konut stoğunu da önemli ölçüde eritecektir. Düşen KDV oranlarının inşaat firmaları tarafından fiyat artışına neden olacağı kanısını da taşımıyorum. Fiyat yüksek olursa stoklardaki satışların erimesi de sınırlı olur.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir:

"Sektörümüzün geleceği için olumlu bir gelişme"

Bakanlar Kurulu tarafından 150 metrekare üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8`e indirilmesini, sektörümüzün geleceği için çok olumlu bir gelişme olarak karşılıyoruz.

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından sektör olarak ortaya koyduğumuz güç birliğinin bir yansıması olan kampanyalar ile bankaların kredi faizlerinde gerçekleştirdiği indirimlerin ardından yaşanan bu gelişmeyi, giderek hareketlenen sektörümüzün önünden kaldırılan bir engel olarak görüyoruz.

Bizim de içerisinde yer aldığımız GYODER'in Gayrimenkulde Güç Birliği Kampanyası ve Emlak Konut'un bu yönde geliştirdiği kampanya, tüm Türkiye'nin darbe girişimine yönelik verdiği birlik ve dayanışma mücadelesinin bir parçası olarak ekonomimize de hatrı sayılır bir katma değer sağladı. Yeni dönemde KDV indiriminin hem sektörümüze hem de ekonomimize sağladığımız katma değeri artıracağını düşünüyoruz.

Türk insanının en çok tercih ettiği 150 metrekarenin altındaki konutlar için de gerçekleştirilen bir KDV indiriminin, sektörümüzü hak ettiği günlere taşıyabileceğini düşünüyoruz. İndirimin, 150 metrekarenin altındaki evleri de kapsayacak şekilde yeniden ele alınmasını bekliyoruz.

Son olarak KDV indiriminin 31 Mart 2017 tarihine kadar geçerli olmasını değil, kalıcı olarak daha alt seviyelerde sürdürülmesini temenni ederiz.

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ:
"Vatandaşların konut almaları kolaylaşıyor"

İnşaat sektöründeki son gelişmeler ve alınan yeni kararlarla birlikte sektörün canlılığını koruyacağını öngörüyoruz. Bakanlar Kurulu'nun, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e kadar indirme kararı 31 Mart 2017'ye kadar uygulanacak. Konut sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlar veya daha büyük bir konut sahibi olmak isteyip elinde yeterli miktarda birikimi olmayanlar için yeni bir fırsat daha doğdu. Hem hükümetimiz hem de inşaat sektörü, konut sahibi olmak isteyenlere yardımcı olmak için bütün olumlu adımları atıyor. Vatandaşlarımız konut almak için alınan bu önemli kararları çok fazla beklemeden değerlendirmelidir. 

Kumko Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Efe Kumova:
"Sektör canlılığını korurken, büyük metrekareli konut alımları da artacak"

Konut alımını kolaylaştırmak için kredi faizlerindeki indirimler, inşaat firmalarının peş peşe başlattığı kampanyaların ardından şimdi de Bakanlar Kurulu, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirdi. Alınan bu kararın üretilen konutların sadece yüzde 1'lik kısmını kapsaması yerine tüm konut satışlarında, emlak rayiç bedeli üzerinden uygulanan kademeli KDV'nin  %1'e sabitlenmesinin hem konut alıcıları hem de sektör için daha faydalı olacağını düşünüyoruz.  İlk defa konut sahibi olacakları ve daha büyük bir ev sahibi olmak isteyenleri harekete geçirecek olan bu kararın 31 Mart 2017'ye kadar uygulanacak olması yerine devamlılığının sağlanmasıyla da ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektöründe canlılık korunmuş olacaktır.   

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan:
"2016 yılı rekor yılı olacak"

Bakanlar Kurulu kararı ile 150 metrekare ve üzeri evlerin KDV oranları % 18'den % 8'e indirildi.  Bu karar, bu yıl konut satışlarında 15 Temmuz sonrası, GYODER, TOKİ ve Emlak Konut'un hamleleri ile gelen harekete yeni bir ivme getirecek. Artık yılsonunda 1.500.000 adetlik tapu hedefinin gerçekleşmesi ve hatta daha ileri bir rakama ulaşılması olasılığı kuvvetlendi. Bu teşviklerle gerek ihtiyaç gerekse, yatırım amaçlı konut satın alımları hız  kazanacak. Tapu adetleri bakımından 2016 yılı yeni bir rekor yıl olacağa benziyor. Dün yüksek KDV'den işlem bitirip ödeme yapan ve tapu alanlar için bir hak kaybı olacak tabi. Bunun da tabi bir şekilde telafi edileceğini öngörüyoruz. Bu tip satışlarda, sözleşme hükümleri arasında “vergi değişiklikleri hali” uyarısı ile artan veya azalan verginin tarifi ile tüketiciye fiyat farkı ile vergi farkının  iade edileceğini sanıyorum.

BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci: 

"Konutta KDV indirimi 'balon riskini' ortadan kaldıracak"

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan, 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi kararı, inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Sektör temsilcileri, piyasayı canlandırmak için ardı ardına alınan kararların, mevcut konut stokunun erimesine ciddi katkısı olacağını ifade ederken, yıl sonu hedeflerinin de güncelleneceğinin altını çiziyor.

Türkiye'nin güçlü ekonomisinin kendini bir kez daha kanıtladığı bir süreçten geçildiğini anımsatan BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, OHAL sonrası KHK'lar, Merkez Bankası'nın indirim kararları ve inşaat sektöründeki kampanyaların piyasalardaki endişeli görünümü olumluya çevirdiğini belirtti.

Son alınan KDV indirimi kararının da özellikle inşaat sektörünün kendini tamamen toparlamasını ve ‘balon' riskinin de ortadan kalkmasını sağlayacak bir önlem olduğunu bildiren Bezci, şunları söyledi:
“İnşaat sektörü, Türk ekonomisinin lokomotifi. Bu yüzden de inşaat sektörünün teşvik edilmesi, ekonomiyi şahlandırır. Türkiye'nin neredeyse her bölgesinde birbiri ardına yeni konut inşaatlarının hayata geçirildiği düşünülürse, karar mevcut stokun eritilmesine de önemli ölçüde etki eder. KDV indiriminin, güvenilir liman konut yatırımını çok daha öne çıkaracağına inanıyorum. Bunun yanında kararın 150 metrekareden büyük konutlar için verilmesi, Türkiye'nin konut konforunu da artıracaktır. Düşük vergi oranı, alıcıyı lüks konut almaya sevk eder. Bu sayede de alıcı daha lüks konutlarda yaşama olanağına kavuşur.”

Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Emre Maraşlı:

"İstanbul'u değil başka şehirlerin pazarını etkiler"

emre maraşlı

*Bu düzenlemenin tabanda karşılık bulacağını düşünmüyorum. Çünkü 150 metrekare üzerindeki konutlarda KDV'nin indirilmesi İstanbul pazarını bağlayan bir konu değil. Bu konu daha çok Denizli, Şanlıurfa, Gaziantep gibi şehirlerdeki konut stokunu ilgilendirecektir, söz konusu şehirlerde bu tip konut stoku olduğu biliniyor.
KDV indiriminin maliyetleri etkileyeceğini düşünmüyoruz çünkü hala sektörde doğru düzgün vergilendirme yapan kuruluş yok. Bizim gibi doğru düzgün vergilendirme yapanlar da yüksek KDV'i konutları üretmekten kaçınıyor zaten. Bu nedenle yeni  düzenlemenin TOKİ'nin elinde kalan dairelerin satışına yarayacağını düşünüyorum.

Bence genel KDVyi rahatlatacak karar alınmak isteniyorsa arsa değerlerine göre KDV kriterleri değiştirilmeli. Şu anda 500TL ve 1000TL olan iki sınır var, fakat günümüzde 500 liranın altında arsa kalmadı. Bu sınırlar yukarı esnetilmeli, böyle bir teşvik daha yerinde olur. Yoksa şimdiki KDV indirimi ancak sıkışmış olan bir azınlığa ayrıcalık tanınması anlamına gelir"

Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gül:

"Büyük dairelerin satışını kolaylaştırır"

mehmet gül

"Bakanlar Kurulu'nun KDV indirimi özellikle yüksek KDV ve maliyetinden dolayı daha az satılabilir durumda olan 150 metrekare ve üzerindeki dairelerin satışını kolaylaştırarak, özellikle bazı şehirlerdeki konut stokunun eritilmesine yardımcı olacaktır. Sektörün beklentisi daha kalıcı ve daha geniş çaplı bir KDV indirimi üzerinedir. Yine de bu adımın, satışları nasıl canlandıracağını görecek olan ekonomi yönetimine KDV indirimini genişletme kararını aldıracağına inanıyoruz. Sektöre hayırlı olsun."

We Haliç Ilgın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Yanmaz:

"Konut fiyatlarının ucuzlaması ile alıcıya fırsat doğacak"

halil yanmaz

"Son dönemde gayrimenkul sektörüne hareket katma adına atılan olumlu adımlara bugün bir yenisi daha eklenmiş görünüyor. Faiz oranlarını indirmek ve talebi harekete geçirecek milli kampanyaların ardından şimdi de konut satış fiyatlarında yüzde 10 indirime yol açacak KDV indirimi hayata geçti. Alıcı açısından maliyetleri düşüren ve fırsat yaratan bu kampanyanın, sektörün bir süredir bu konudaki isteklerini de dikkate alarak hayata geçirilmiş olması, sektör ile ekonomi yönetimi arasındaki son dönem olumlu işbirliğinin bir halkasıdır. Sektör adına hayırlı bir dönemin başladığına inanıyoruz Temennimiz bu kampanyanın Mart 2017 ile sınırlı tutulmayarak daha kalıcı hale getirilmesinden yanadır."

İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik:

"KDV indiriminin kapsamı genişlemeli"

özkan özçelik

150 metrekareden büyük konutlara gelen KDV indiriminin sektörün yakaladığı ivmeyi sürdürmesi için önemli bir hamle olduğunu kaydeden İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, söz konusu indirimin tüm konutlar için geçerli olmasının ise hem sektöre hem de alıcıya çok daha faydalı olacağını bildirdi.

Özçelik, şöyle devam etti:
“İnşaat sektörü, son gelen rakamlara göre yılı yeni bir rekorla kapatabilir. Konut alıcısı kampanya fırsatını kaçırmadı. Ancak bunun geçici olmaması gerekiyor. İnşaat sektörü kampanyalarını sürdürse de yetkililer kalıcı bazı hamlelere imza atmalı. Biz, hayata geçirdiğimiz One Tower Diplomatique projemizde, peşinatsız 60 aya 0,40, 120 aya da 0,70 faiz oranlı bir kampanya başlattık. Gelen KDV indirimi kararı da konut alıcısını daha da rahatlatacak. Ancak sektördeki bu güzel ivmenin devamı kalıcı çözümlere bağlı. Bunun yanında yüzde 2 konut alıcısı, yüzde 2'de satıcıdan olmak üzere toplamda yüzde 4 oranında tapu harcı alınıyor. Piyasa şartlarında bu oran çok yüksek. Bunun da makul düzeye çekilmesini bekliyoruz.”

Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala:

"Ofisler de indirim bekliyor"

ünal pala

Getirilen KDV indiriminin, konut sektörünün gelişimi açısından çok önemli bir karar olduğunun altını çizen Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala ise söz konusu indirim kararını ofisler için de beklediklerini belirtti.

Piyasada çok sayıda yeni nesil iş merkezlerinin de satışta olduğunu anımsatan Pala, “Konut stokunu eritmesi beklenen KDV indirim kararının çok yerinde ve doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Ancak ofisler için de aynı uygulamanın hayata geçirilmesi mevcut ofis arzının, iş dünyasıyla daha kolay buluşmasını sağlar. Kaliteli ve konforlu konut gibi, donanımlı ofisler de iş dünyasının hakkı” şunları söyledi.

ÖNTU Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Bulut:

KONUTLAR, DEĞERİNE GÖRE DEĞERLENDİRMELİ

150 metrekarenin üzerindeki konutlar için KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi sektörün uzun zamandır beklediği bir şeydi. Fakat bu indirimin hem sektör hem de konut sahibi olmak isteyenler açısından kalıcı olması gerekir. Ayrıca 150 metrekarenin altındaki konut üretiminin ve talebinin fazlalığı da dikkate alınarak indirimin kapsamı genişletilmeli. Konutlar metrekaresine göre değil değerlerine göre değerlendirilmeli.

Ancak bu şekilde olursa sektörün ve piyasanın önü açılmış olur.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta KDV indirimi gelecek, fiyatlar düşecek mi?
  • 22.03.2022 08:37

Konutta KDV indirimi gelecek, fiyatlar düşecek mi?

Konutta KDV indirimi 2022 yılında yeniden gündemde. 150 metrekare ve üzerindeki ...

Doğalgaza yüzde 12 zam geldi!
  • 01.07.2021 09:18

Doğalgaza yüzde 12 zam geldi!

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu zam ile il ...

"Şifacı-İstanbul Depremi" filmi depreme karşı bilinçlendirecek
  • 19.05.2021 17:03

"Şifacı-İstanbul Depremi" filmi depreme karşı bilinçlendirecek

YAŞAT DER öncülüğünde hazırlanan "Şifacı-İstanbul Depremi" filmi, fantastik bir ...

2021’de Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi?
  • 25.11.2020 12:29

2021’de Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi?

Konut kredisi faizleri 2021 yılında düşer mi, yükselir mi sorularına açıklayıcı ...

TESK ''Yapılandırılan borçlar 60 ayda ödenmeli''
  • 12.11.2020 10:54

TESK ''Yapılandırılan borçlar 60 ayda ödenmeli''

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yeniden yapılandırılan borçların 6 ay ödemesiz, ...