maritbet girişmaritbet
Konutta fiyatlar artış trendinde, ev almak için 2. yarıyı bekleme!

Konutta fiyatlar artış trendinde, ev almak için 2. yarıyı bekleme!

Genel seçim belirsizliği sürerken, konut sektörünün duayenlerine 2011 yılı beklentilerini sorduk. Genel kanı, sektörün bu yıl ev fiyatlarının yüzde 5-25 artacağı yönünde

 

Kaynak: Şenay Büyükköşkdere / Akşam

Genel seçim belirsizliği sürerken, konut sektörünün duayenlerine 2011 yılı beklentilerini sorduk. Genel kanı, sektörün bu yıl ev fiyatlarının yüzde 5-25 artacağı yönünde. Ev almak için uygun zamanın ise 'ilk yarı' olduğu düşünülüyor. Sektör temsilcileri, fiyatların seçim sonrası yükselişe geçeceği konusunda neredeyse hemfikir

Duayenlere sorduk:
1-
2011 yılına ilişkin inşaat sektöründeki büyüme öngörünüz nedir?
2- Konut fiyatlarında nasıl bir seyir izlenir?
3- 2011'in hangi ayları konut almak için daha uygun olur?

Seçim soru işareti yaratmaz
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu

l SEKTÖR genel olarak Türkiye büyümesinin üç katı büyüyor. Türkiye'nın 2011'de yüzde 7 civarında büyümesini, inşaatın da buna paralel olarak yüzde 20 civarında büyümesini bekliyorum. Genel seçimin piyasada belirsizlik yaratacağını düşünmüyorum. Durum, tek parti iktidarının süreceğini gösteriyor.

l GEÇMİŞ yıllarda krizin de etkisiyle konut firmaları kendi kararından feragat ederek, maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmadılar. Bu nedenle bu yıl fiyatlarda %15-20 artış bekliyorum.

l ESKİDEN konut satışı açısından yılın en hareketli zamanları mart-mayıs ayları idi. Fakat artık satışlar yıl geneline yayılmış durumda. Benim tüketicilere önerim uygun proje bulduklarında, vakit kaybetmeden alım yönünde harekete geçmeleri.

Amerika gibi Türkiye'de de fiyatlar çıkar
Soyak Holding Ceo'su Emre Çamlıbel

l 2011 için beklentiler sektörün büyüyeceği yönünde. Bankalar %1'in altındaki faiz oranlarıyla konut alımı için önemli fırsatlar sunuyor. Dolayısıyla yatırım yapmak isteyenler için konut alımı 2011'de en iyi seçenek olacak.  

l GEÇEN yıl kentleşme oranı %76 iken, 2015'te %79 olacak. Böylelikle kentli nüfus 61 milyona çıkacak. Dolayısıyla konut ihtiyacının yılda 550-600 bin arası olacağını söyleyebiliriz.

l ARTAN konut ihtiyacı ve Amerika'daki fiyat artışlarına paralel Türkiye'de de fiyatlar artar.

Değerlerde küçük bir artış yaşanabilir
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya

l 2010 yılı içerisinde inşaat sektörü büyüme şampiyonu oldu. Bu yıl da benzer oranlarda büyümenin süreceğini düşünüyoruz.

l FİYATLARDA 2 yıla yakın bir süredir kayda değer bir artış olmadı, aksine birçok firma konut stoklarını bitirmek adına ciddi indirimler yaptı. Artık stoklar azalıyor ve yeni konut projeleri gündeme gelmeye başlıyor. İlk çeyrekten itibaren fiyatlarda küçük artışlar olabilir.
l 2011'in ilk yarısına kadarki olan dönem konut alımı açısından birçok önemli fırsatı barındırmayı sürdürecektir.

Seçimden sonra konut pahalanır
Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş

l ÖNÜMÜZDE bir seçim sınavı var. Bu seçimden tek başına bir iktidar çıkarsa Türkiye ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olur.  Türkiye'de 2011'de ekonomik büyüme %7-8 gibi düşünülüyorsa inşaat sektörü %12-15 büyür.
l BU yıl konut fiyatları elbette bu seviyenin üzerine çıkar.
l BANA göre en uygun zaman seçimden önceki zamandır. Seçim sonrası fiyatlar artacaktır.

İlk yarı daha uygun
Kuzu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu

l SEKTÖRDE %20 artış beliyoruz.
l KONUT fiyatlarında bu yıl %25 artış olacaktır. Bizim için ise proje açısından sürprizlerle dolu bir yıl olacak. Mevcut projelerimizde az sayıda kalan konutlarımızın satışlarını gerçekleştireceğiz. Özellikle Bahçeşehir de Spradon isimli 5 projemizdeki sınırlı sayıdaki konutlar için bomba gibi bir kampanyayı yakın biz zaman içinde başlatıyoruz.. Bu faaliyetlerimize eşzamanlı olarak yeni projelerimiz de var.
l BU yıl ev almak stratejik olarak yılın ilk yarısında uygun olur yani ilk 6 ay.

Bu yıl eski seviyesini korur
Milpa Genel Müdürü Rıza Koçyiğit

l BU yıl % 6 büyüme öngörüyorum. Türkiye'de hala birçok insan ev sahibi değil. Ancak sürekli birbirine benzeyen ve aynı kesimlere (A ve B+) hitap eden konut projelerinin üretiliyor olması sorun. Yatırım amaçlı alınanlar doydu. 2011 sonrası asıl B ve C gruplarının ev ihtiyacını öngörmek lazım. Aslında sektörün 2011 ve sonrasında gideceği yönü de bu faktör belirleyecek. Bir taraftan yüksek arsa maliyetinden dolayı A ve B grubuna yönelik lüks, fiyatı yüksek, çoğu yatırım amaçlı ve birbirinin benzeri projeler üretiliyor. Diğer tarafta esas konut ihtiyacı bulunan ama alması imkansız bir C grubu var.

l BU yıl ev fiyatları artmayacaktır.
l MAYIS - eylül ayları arası daha uygun olacaktır.

Seçimden sonra konut pahalanır
Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş

l ÖNÜMÜZDE bir seçim sınavı var. Bu seçimden tek başına bir iktidar çıkarsa Türkiye ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olur.  Türkiye'de 2011'de ekonomik büyüme %7-8 gibi düşünülüyorsa inşaat sektörü %12-15 büyür.
l BU yıl konut fiyatları elbette bu seviyenin üzerine çıkar.
l BANA göre en uygun zaman seçimden önceki zamandır. Seçim sonrası fiyatlar artacaktır.

Temkinli olunması gereken bir süreç
Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz

l ÖZELLİKLE yılın ikinci yarısı hareketlilik artacaktır. Gayrimenkul yatırımlarında  %5'lik bir büyüme bekliyoruz. Ekonomik istikrarın sağlanmasıyla yaratılan olumlu hava, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edecektir. Fakat seçim ve dışardaki dalgalanmalara karşı temkinli olunmalı.
l KREDİLERDEKİ düşüş projelere talebi artıracaktır. Faizler ilk yarıda mevcut sürecini devam ettirirken, ikinci yarıdan itibaren yükselişe geçebilir.
l KONUT kredi faizlerindeki avantaj göz önünde tutulursa özellikle yılın ilk çeyreği konut alımı için avantajlı görünüyor.

Konut pazarında  daralma bekleniyor
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım

l  SİYASİ ve ekonomik belirsizliklerde başta konut sektörü olmak üzere birçok sektörde daralma yaşandığını görebiliriz. Dolayısıyla genel seçim belirsizliği nedeniyle, 2011'in ortasında konut üreticilerinin arzı ile tüketicilerin talebinde büyük bir daralma yaşanacaktır. Hatta konut üretimi ve satışımıza yansıyacak küçülmenin şiddetini, 2010 referandumu nedeniyle yaşanan daralma kadar hissedeceğiz. Açıkçası konut satışlarının gerileme oranının daha fazla olmasından endişe ediyorum.
l 2011'DE konut satışlarının en az enflasyon oranı kadar artmasını bekliyorum.  
l YILIN ilk çeyreği ile son çeyreğindeki talep, konut fiyatlarını da artıracaktır. Yıl ortasında sektördeki durgunluğa bağlı olarak fiyata endeksli alım mümkün. Diğer yandan yılın ilk ve son çeyreğinde yeni projelerin lansmanları olacağı unutulmamalı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz