maritbet girişmaritbet
Konutta fahiş fiyat artışı yapan 64 bin fırsatçı tespit edildi!

Konutta fahiş fiyat artışı yapan 64 bin fırsatçı tespit edildi!

Konutta fahiş fiyat artışı yapan fırsatçıların ortaya çıkmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı. 64 bin fırsatçı tek tek tespit edildi.

Konut finansman paketlerinin açıklanmasıyla fırsatçılar da harekete geçti. Konut fiyatlarında kısa sürede fahiş fiyat artışları oldu. Bu fırsatçılığı yapan 64 bin kişi tespit edildi. Peki konutta fırsatçılık yapan ticari işletmelere hangi cezalar verilebilir?

"SADECE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR"

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan  Avukat Selin Erkaymaz: Kabahatler Kanunu’nda bir düzenleme bulabilir. Kabahatler Kanunu’nda bir hapis cezası yoktur. Neticede serbest piyasadır. Sebep oldukları fahiş oranlarda para cezasına hükmedilir. TCK’da böyle bir yaptırım yoktur. Hapis cezası gibi bir yaptırım yoktur. Sadece idari para cezası uygulanır.

100 BİN LİRA CEZA UYGULANABİLİR!

100 bin liraya kadar ceza uygulanabildiğini belirten Avukat Kerem Olcayto ise şu ifadeleri kullandı: "İncelemeler sonucunda 100 bin liraya kadar cezalar kesiliyor. Bu süreç 2018 yılında isimlendirildi. Girdi fiyatlarında yüksek artış olmadan suni olan artışlar haksız fiyat artışı olarak belirleniyor. Bu durumlarda vatandaşlara kanunen 100 bin TL ceza ödeyebiliyor. Belirlenen kişi veya kuruluşlara bu artıştan kaynaklı cezalar uygulanacaktır. Fahiş fiyat artışı yapan 64 bin kişiye 100 bin lira ceza uygulanabilir. Eğer bu kişiler emlakçıysa meslekten men ya da ilgili meslek kuruluşlarından cezalar da uygulanabilir."

TRT Haber'e konuşan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu ise, tespit edilen 64 bin kişinin büyük bölümünün normal kişilerden, kalan kısmının ise müteahhit şirketler, emlakçılar ve ikinci el konut ticaretini yapan kişilerden oluştuğunu söyledi.

Tolu, "Ticaret Bakanlığı perakende ticaretin korunması hakkındaki kanuna göre fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi, perakendeci şirkete 14 bin lira ile 140 bin lira arasında idari para cezası kesiyor" dedi.

Eğer bu işletmeler serbest ticareti engelleyici ya da tüketicilerin mal ve hizmetlere erişimini zorlaştırıyorsa ceza daha da yükseliyor. 100 bin lira ile 2 milyon lira arasında idari para cezası uygulanıyor.

KONUT FIRSATÇILARINA VERGİ DENETİMİ

Konutta fiyat istismarı yapan "şahıslara" yönelik ise vergilendirmeler devreye giriyor. Fahiş fiyat artışı yapıp konut satanlar; tapu harcı, gelir vergisi ve KDV yönünden denetlenecek.

Tolu konuyla ilgili şunları söyledi. "Bu şahıslar internette ilan ettikleri fiyattan daha düşük bir bedelle tapudan satış yapmaları halinde iki bedel arasındaki farkın alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 si olmak üzere vergi cezalı olarak tapu harcı alınacak. Satış kazancının yüzde 15'i ile yüzde 40'ı arasında gelir vergisi istenilecek."

KONUTTA FIRSATÇILIK YAPANLARA HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK?

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz sadık Aydos, "Şikayet başvurusunu dilekçe ile yapabileceğimiz gibi şikayet sistemi üzerinden ve diğer elektronik başvuru yöntemleri kullanılarak Ticaret Bakanlığına ya da il müdürlüğüne yapabiliriz. CİMER üzerinden de şikayet etmek mümkün" dedi.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Destek paketi kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak
  • 17.03.2023 15:24

Destek paketi kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak

Yeni açıklanan Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi'nin dönüşümü hızlandıracağını be ...

Kentsel dönüşüm destek paketi açıklandı
  • 17.03.2023 10:18

Kentsel dönüşüm destek paketi açıklandı

Kentsel dönüşüm destek paketi kapsamında detaylar belli oldu. 1 milyon 250 bin T ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu "Hayata Dönüş Kredisi"nin detayları belli oldu
  • 07.03.2023 11:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu "Hayata Dönüş Kredisi"nin detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve "Hayata Dönüş Kredisi ...

Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim Kampanyası duyuruldu
  • 04.01.2023 13:12

Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim Kampanyası duyuruldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli ...

Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası tanıtım filmi  yayında!
  • 04.01.2023 11:16

Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası tanıtım filmi yayında!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı i ...

Bakanlıktan gayrimenkulde vergi kayıplarını önlemek için yeni çalışma
  • 11.10.2022 10:23

Bakanlıktan gayrimenkulde vergi kayıplarını önlemek için yeni çalışma

Hazine ve Maliye Bakanlığının, 200 bin mükellef nezdinde yaptığı incelemeler son ...