maritbet girişmaritbet
Konutta büyük araştırma! İşte yeni cazibe merkezleri!

Konutta büyük araştırma! İşte yeni cazibe merkezleri!

Konut sektöründe yaşanan hareketlilik ve her gün yeni bir projenin boş arazileri doldurması, büyük bir kentsel dönüşüme yol açarken yepyeni semtlerin de doğmasına önayak oluyor. Bu araştırma büyük şehirlerde hangi semtlerin yaldızlarının döküldüğünü, hangilerinin yıldızının parlamaya başladığını gözler önüne seriyor

Konut sektöründe yaşanan hareketlilik ve her gün yeni bir projenin boş arazileri doldurması, büyük bir kentsel dönüşüme yol açarken yepyeni semtlerin de doğmasına önayak oluyor. Synovate işbirliği ile yürüttüğümüz 'Yeni Marka Semtler' araştırması, büyük şehirlerde hangi semtlerin yaldızlarının döküldüğünü, hangilerinin yıldızının parlamaya başladığını gözler önüne seriyor

Kaynak: Media Cat

Son yıllarda konut sektöründe müthiş bir hareketlilik yaşanıyor. Her gün yeni bir projeyle karşılaşıyoruz, her gün boş bir arazi yeni sitelerle doluyor.
Televizyonlar, gazeteler, tüm mecralar konut reklamlarıyla dolu. Bu büyük hareketlilik başta İstanbul olmak üzere Türkiye şehirlerinde büyük bir dönüşümü beraberinde getiriyor.
Metropollerin altı üstüne geliyor, eskinin cazip semtlerinin cilası biraz dökülürken, yeni semtler yükseliyor.


Bu arada kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde gerçek anlamda bir yeniden doğuş yaşayan semtler de yok değil.
Bu ortamda eski marka semtlerin cazibelerini muhafaza edip edemediğini, yeni semtlerin ise ne kadar markalaştığını görmek amacıyla Synovate işbirliği ile bir araştırma yürüttük: Yeni marka semtler araştırması. Araştırma hem büyük şehirlerde hangi yeni semtlerin yıldızının parladığını ortaya koyarken hem de genel olarak tüketicilerin konut tercihlerine dair bilgi ve beklentilerini gözler önüne seriyor.
Yeni marka semtler araştırması; İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yaşayan, 25 yaş üstü, AB, Cl ve C2 sosyoekonomik gruba mensup toplam 835 kişi ile gerçekleştirildi.


KONUT SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLEN UNSURLAR

Araştırmanın ilk aşamadaki sonuçlarına göre üç büyük ilde yaşayan tüketicilerin konut satın alma aşamasında en fazla dikkate aldığı hususların başında konut özellikleri (yüzde 69) geliyor.
Konutun lokasyonu (yüzde 48) ve çevresel özellikleri (yüzde 22) dikkate değer ikinci ve üçüncü sıradaki konular oluyor. Fiyat ve ödeme seçenekleri, konutun bir yatırım aracı olarak sundukları ve hangi inşaat firmasının konutu yaptığı gibi unsurlar, tüketiciler nezdinde ilk üç maddeden dikkat çekici şekilde daha az bir öneme sahip görünüyor.
 

Konut özellikleri daha çok kadınlar, 55 yaş üstü tüketiciler, C2 SES grubuna mensup kişiler ve Ankara'da ikamet edenler arasında ön plana çıkarken; lokasyon, erkekler ve AB sosyoekonomik grubundaki kişilerin önceliği oluyor. Çevresel imkanlar ise en razla kadınlar tarafından dikkate alınan bir husus. Konut satın alma aşamasında çevresel imkanların geri planda kaldığı şehrin ise İzmir olduğunu görüyoruz.
Tüketicilerin konut özelliği hususunda en çok dikkat ettiği konuların başında ise konutun deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş olması (yüzde 31) geliyor. Konutun genişliği ikinci sırada yer alırken (yüzde 21), sahip olduğu oda sayısının genişlik kadar dikkat çekmediğini görüyorsunuz (yüzde 5). Üçüncü sırada bir başka önemli husus, ısınma sistemi gelirken (yüzde 11), konutun güneş görmesi ve site içinde yer alması da aranan özellikler arasında bulunuyor.


Öte yandan, konutun merkezi konumda bulunması, ulaşımı rahat bir yerde olması ve konutun bulunduğu çevre lokasyona dair dikkate alınan özellikler olarak karşımıza çıkıyor.
Çevresel imkanlar başlığı altında ise konutun güvenlikli bir site içerisinde yer alması birinci sırada bulunurken, çevrede günlük alışverişin yapılacağı yerlerin olması ve soysal imkanların olması, eşit yüzde ile ikinci ve üçüncü unsurlar olarak yerini alıyor.


KONUTUN İDEAL GENİŞLİĞİ

Araştırmanın bir diğer önemli sonucu, tüketicilerin ideal ev genişliği için tercihleri oldu. 3 büyük ilin sakinleri için ortalama ev genişliğinin 126 metrekare olduğunu görüyoruz.
Hedef kitlenin yüzde 44'ü ideal konut büyüklüğünü 101-130 metrekare olarak tanımlarken yüzde 22'si ideal bir konutun 131 ila 150 metrekare arasında değişen bir büyüklüğe sahip olması gerektiği görüşünde hemfikir olmuş.
 

İdeal konut büyüklüğünü 131150 metrekare olarak tanımlayanların oranının AB sosyoekonomik grubu içinde yüzde 30'lara yükseldiği ve bu anlamda AB'nin diğer SES gruplarından farklılaştığı görülüyor. Öte yandan diğer yaş gruplarından ve genelden farklı olarak, 55 yaş üstü tüketiciler arasında ideal konut büyüklüğü 80 ila 100 metrekare olarak tanımlanıyor.


KONUT ARAYANLAR İÇİN EN ETKİN MECRALAR

Konut satın alma aşamasında en fazla alternatife ve bilgiye ulaşılabileceği düşünülen kaynakların başında yüzde 25 oranı ile internet haberleri / emlak siteleri geliyor. Bu mecranın en yakın takipçisi ise yakın çevredekilerin düşünceleri ve tavsiyeleri (yüzde 21).
Yakın çevre, özellikle erkek tüketicilerin konut satın alma aşamasında en fazla alternatife ve bilgiye ulaşabileceğini düşündüğü kaynakların başında geliyor.
 

Emlakçılar, televizyon ve inşaat firmalarının web siteleri de konut satın alma aşamasında en fazla alternatif ve bilgiye ulaşılabilen kaynaklar olarak görülüyor. Birçok konut projesi reklamına rastladığımız gazete ise alternatif ve bilgi çeşitliliği açısından hedef kitlenin sadece yüzde 9'u tarafından etkin bir mecra olarak tanımlanıyor.
Birinci sırada yer alan internet, 2544 yaş aralığındaki tüketiciler arasında etkin bir mecra olarak tanımlanırken gazetenin daha çok 55 + yaş üstü tüketiciler arasında (yüzde 16) ön plana çıktığı görülüyor. 3. sırada yer alan emlakçılar ise C1-C2 sosyoekonomik grup tüketicilerin alternatif ve bilgi çeşitliliği açısında etkin bulduğu bir mecra olarak karşımıza çıkıyor.


MARKALI PROJE Mİ, MÜTEAHHİTTEN BİR KONUT MU?
Hedef kitlenin yüzde 47'sinin yeni bir konut satın alması durumda sergileyeceği davranış biçimi markalı bir projeden ya da müteahhitten ev bakmak oluyor. Özellikle de 25-34 yaş arası tüketiciler (yüzde 54), AB ses grubu (yüzde 52) ve İstanbul'da yaşayan tüketiciler (yüzde 52) arasında...
Yalnızca markalı projeden konut bakma eğilimine ise 55 yaş üstü tüketiciler ve Ankaralı tüketiciler arasında rastlanmaktadır. "Sadece müteahhitten ev bakarım," diyenlerin oranı ise özellikle C2 ses grubunda yüzde

KONUT FİRMASI DENİNCE...
Konut firması denildiğinde hedef kitlenin yüzde 36'sının aklına herhangi bir marka gelmiyor. Öte yandan, Ağaoğlu, tüm konut firmaları arasında yüzde 25 oranı ile ilk akla gelen marka olarak birinci sırada yer alıyor. Bu oran İstanbul*da yüzde 35'e yükselirken Ankara ve İzmir'de yüzde 16'lar mertebesine geriliyor.
Yardımsız herhangi bir konut firmasının ismini hatırlamayanlar hedef kitlenin yüzde 61 "ini oluşturuyor. Bu oran hiçbir sektörde olmadığı kadar yüksek. İstanbul'un aldığı pay yüzde 54, Ankara ve İzmir'in aldığı pay ise yüzde 67-69'dur.
Ağaoğlu markasının yardımsız toplam bilinirlik oranı yüzde 35 iken yüzde 10 oranı ile bu markayı TOKİ takip ediyor. Ağaoğlu markasının İstanbul içindeki bilinirliliği yüzde 48, Ankara ve İzmir'deki bilinirliliği ise yüzde 22-24 mertebesinde kalıyor.
 

Yardımsız marka bilinirlik oranlarına yakın bir zamanda taşınmayı planlayanlar arasında (n=100 kişi) bakıldığında ise Ağaoğlu'nun yüzde 41 ile birinci sırada yer aldığını, bu markayı yüzde 12 ile TOKİ'nin, yüzde 9 ile Fiyapı'nın ve yüzde 8 ile UKRA İnşaat'ın takip ettiği görülüyor.


Taşınmayı ve ev satın almayı planlayanlar (n = 64) arasındaki bilinirlik oranları ise şu şekildedir:
• Ağaoğlu: yüzde 39 • Fiyapı: yüzde 13 • Ukra inşaat: yüzde 11 • TOKİ: yüzde 11 Marka bilinirliliği ile de doğru orantılı olarak projeleri en fazla beğenilen inşaat firmalarının başında ilk sırayı yüzde 21 oranı ile Ağaoğlu alıyor. Yakın zamanda ev satın almayı planlayanlar arasında da bu oran benzer mertebededir.


ESKİ MARKA SEMTLER, YENİ CAZİBE MERKEZLERİ

Son birkaç yıldır konut sektöründe yaşanan hareketlilik metropol illerde yeni yaşam alanlarının ve yeni semtlerin oluşmasını sağlamış olsa da rakamlar halen eski marka semtlerin cazibesini korumakta olduğunu, eski semtlerde yaşayan kişilerin yeni semtlere taşınma fikrinden henüz uzak olduğunu gösteriyor.
İstanbul'un herhangi bir eski semtinde oturanların yaklaşık beşte üçü taşınma söz konusu olduğunda tercihini yine eski bir semtten yana kullanma eğilimi içerisinde iken her 5 kişiden ikisi halihazırda yaşadığı yeni semtten eski bir semte geri dönüş arzusu taşıyor.
Eski semtten yine eski bir semte taşınma eğilimi en yüksek İzmir'de karşımıza çıkıyor. Ankara ise İstanbul ve İzmir'in aksine yeni semtlere kayma veya yeni bir semtte yaşamaya devam etme potansiyeli yüksek olan şehirler.
Yaşadığı eski semtten yeni bir semte kayma eğilimini taşıyan kitlenin büyüklüğü şehirler bazında şöyle: İstanbul, yüzde 9; İzmir, yüzde 10 ve Ankara, yüzde 18.
 

CAZİBESİNİ YİTİRMEYEN ESKİ SEMTLER

3 büyük şehirde cazibesini yitirmeyen eski semtler şu şekilde sıralanıyor.
 

İSTANBUL •Kadıköy (Kadıköy Merkez, Bostancı, Göztepe, Caddebostan, Acıbadem) • Üsküdar (Çengelköy, Bulgurlu, Beylerbeyi, Küçük Çamlıca) Pendik (Yenişehir, Velibaba, Harmandere) • Ümraniye (Ümraniye Merkez, Namık Kemal) • Kartal (Karlıktepe, Esentepe, Atalar) • Beşiktaş (Ulus, Etiler, Ortaköy, Bebek, Akarlar, Dikilitaş, Vişnezade) • Şişli (Mecidiyeköy, Şişli Merkez, Ayazağa, Feriköy, Fulya, Harbiye, Maslak, Kurtuluş) • Fatih (Koca Mustafa Paşa, İskender Paşa, Aksaray, Yavuz Sultan Selim)
 

ANKARA •Yeni Mahalle (Çayyolu) • Keçiören (Etlik, Kavacık Subayevleri) • Etimesgut (Eryaman)
 

İZMİR •Bornova (Bornova Merkez, Atatürk, Özkanlar, Evka3) • Buca (Şirinyer, Yıldız) • Konak (Göztepe, Güzelyalı, Hatay) • Gaziemir (Atıf Bey, Gazikent) • Narlıdere (Sahilevler) • Güzelbahçe (Maltepe, Siteler, Yalı)
 

3 BÜYÜK ŞEHRİN YENİ MARKA SEMTLERİ

Araştırma kapsamında 3 büyük şehrin en fazla cazibe yaratan yeni marka semtleri ise şöyle sıralanmakta:
 

İSTANBUL • Pendik (Kurtköy) • Ümraniye (Atakent, Atatürk, Tepeüstü, Çakmak, Yukarı Dudııllu, Ömerli, Alemdağ) • Kartal (Soğanlık, Yakacık, Orhantepe) • Çekmeköy (Alemdağ Çatalmeşe) • Beylikdüzü (Gürpınar, Kavaklı, Cumhuriyet, Büyükşehir, Yakuplu) • Başakşehir (Bahçeşehir Merkez, Başakşehir, Kayabaşı, Güvercintepe)
 

ANKARA • Çankaya (Küçükesat, Oran, Bahçelievler) • Yeni Mahalle (Batıkent, Ümitköy)
 

İZMİR • Karşıyaka (Bostanlı, Mavişehir)

 

 

BU DAĞIN BAŞINA KİM GELİR' DİYENLE DİNLEMEDİK

ÖMER FARUK ÇELİK Sinpaş GY0 İcra Kurulu Başkanı


Sinpaş GY0 olarak geniş alanlarda proje üretmemiz ve büyük araziler üzerinde olduğu için projelerimize rahatça konsept katabiliyor olmamız, temalı lüks konut projeleri geliştirmemiz lokasyona değer katıyor. Çekmeköy, Çekmeköy olduysa bunun nedeni Sinpaş'tır. Yaklaşık 10 yıl önce Anadolu yakasında ÇekmeköyDudullu bölgesinde ilk projemize başladığımızda herkes "Bu dağın başına kim gelir" diyordu. Bölgede ardı ardına gerçekleştirdiğimiz projelerle bu bölgenin gelişimine ve bugünkü değerine ulaşmasına öncülük ettik. Şimdi Çekmeköy'den sonra Küçükçekmece'yi de lüks segmentine sokuyor ve Bosphorus City, İstanbul Sarayları ve geliştireceğimiz üçüncü projeyle burada yeni bir şehir kuruyoruz.
Bosphorus City, İstanbul Sarayları ve üçüncü projemizi hayata geçireceğimiz Küçükçekmece bölgesi, havaalanına sadece 10 dakika mesafede. Hem yurtdışında yaşayan Türkler hem de Anadolu'da iş yapan ve istanbul ile bağlantısı olan iş sahipleri için bölge önemli bir cazibe merkezi durumunda. Küçükçekmece Gölü, projelerimizin yakınında Olimpiyat Vadisi'ne yapılacak Doğa ve Eğlence Tema Parkı bölgeye değer katan diğer unsurlar.
"Temapark" yapımı için öngörülen 1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümü doğa ve eğlence parkı olarak ayrıldı.
İstanbul'a Türkiye'nin ilk doğa ve eğlence parkının kazandırılmasının ardından buraya yapılacak konut ve işletmeler nedeniyle on binlerce insan için istihdam alanı da oluşturulacak.
 

 KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

UĞUR DUMANKAYA Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi


Şehrin cazibe merkezleri olan Etiler, Akatlar, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi gibi yerler popülaritesini korumasının yanı sıra artan nüfus ve kentin ihtiyaçları doğrultusunda yeni marka semtler hem kent içerisinde hem de kent çevresinde oluşmaya başlıyor. Kent içerisindeki gelişime en güzel örnekler Akaretler ve Galata gösterilebilir. Özellikle Akaretler yenileme çalışmalarıyla çok ciddi bir evrim geçirdi ve şu an şehrin en gözde yerlerinden birisi haline geldi. Bu bölge çok ciddi yatırımlar sayesinde yeniden yapılandı. Benzer çalışmaları şehir içerisinde başka yerlerde de kurgulamak gerekir ve buna da ihtiyaç var, ancak mevcut arsa sıkıntıları ve yüksek emlak fiyatları sebebiyle alternatif yerlerin geliştirilmesi çok güç gözüküyor. Kente daha yaşanabilir bir atmosfer kazandırmak için kentsel dönüşümün önündeki engellerin kalkması gerekiyor.
Kentsel dönüşümün bir türlü hayata geçememesi ile şehrin ekonomik yapısı kent çevresine kaymaya başladı ve artan nüfusla beraber bu bölgeler hareketlenmeye ve gelişmeye başladı.
Özellikle son yıllarda Avrupa Yakası'nda Bahçeşehir ile Anadolu Yakası'nda Kurtköy ve civar bölgeleri kent yaşamına yeni alternatifler oluşturmaya başlıyor. Bu bölgeler planlı bir gelişim içerisindeler ve şu an için olmasa bile yakın gelecekte kent yaşamının çevresine yayıldığı daha büyük bir İstanbul göreceğiz.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz