maritbet girişmaritbet
Konutta alım zamanı

Konutta alım zamanı

İkinci el konut fiyatlarının gerilemesiyle yeni konut fiyatlarının da düşük tutulması seçimden sonra fiyatların ve faizlerin yükseleceği beklentisinde neden oluyor

Son dönemde gayrimenkulde trend, stüdyo ve 1 artı 1 daire tipleri ile ofis projelerine kaydı. Konut üreticileri, talebin 100 bin lira ve altındaki konutlarda yoğunlaşması ile uygulamaya koydukları yeni konut projelerinde stüdyo ve 1 artı 1 gibi küçük daire tiplerine ağırlık vermeye başladı. 35 metrekareden başlayıp 77 metrekareye çıkan stüdyo daireler, satışa çıkar çıkmaz tükeniyor.

Kredi faizleri çok düşük

Türkiye'de konut talebi zaman zaman kabuğuna çekilse de arz hiç durmuyor. Bu yıl art arda satışa çıkan yeni projeler bunun göstergesi.
Konutta işler geçen sonbahar ayları ile iyice açıldı, İstanbul, Ankara ve İzmir'in yariı sıra pek çok ildeki yeni projelerin, kredi faizlerinin tarihi dip seviyesine ulaştığı dönemde satışa çıkması, konut üreticilerinin ve tüketicilerin şansı gibi görünüyor.
 

İkinci elde fiyat düştü

Uzmanlar, şu anda gayrimenkul alımı için son yılların en uygun döneminin yaşandığını belirtiyor. Çünkü ikinci el konut fiyatlarında ciddi bir düşüş gözleniyor. Yani bundan beş yıl önce çok yüksek fiyatlarla konut almış olanlar, aldıklan fiyata bile konutlarını satmakta zorlanıyor. Bu nedenle yeni projelerde de fiyatlar düşük tutuluyor. Bu da ortaya oldukça cazip rakamların çıkmasını sağlıyor.
 

Konut fiyatları artacak

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında bir artış olacağı görüşünde birleşiyor. Markalı konut üreticilerinin bazıları fiyatlarda kademeli olarak yüzde 5 ile 20'lik artış olacağı yönünde öngörüde bulunuyor.
Yetkililer, buna gerekçe olarak özellikle arsa maliyetlerindeki aşırı artışın konut fiyatları üzerinde neden olacağı zam baskısını gösteriyor.
 

Faiz oranında düşüş bekleyen üzülebilir

Kısa bir süre öncesine kadar aylık yüzde 0.70'ten 0.80'in üzerine gkan faizler 'Kredi kullanarak hemen konut alınmalı mı, yoksa faizlerin biraz daha düşmesini mi beklemeli?' sorusunu gündeme getirirken, bankacılık çevreleri soruyu, "Türk ekonomisindeki kırılganlık ortadayken, faizlerin düşmesini bekleyenler, yeni yükseliş dalgasıyla hayal kırıklığına uğrayabilirler" diye yanıtlıyor.
Vade 30 yıla çıktı Kredi vade ve faizindeki cazip ortam, bankaları da hareketlendirdi. Öyle ki, konut kredilerinde vade ilk kez 30 yıla ulaştı. Şekerbank, konut finansmanı şirketi olan iştiraki Şeker Finans'ın temin ettiği 200 milyon dolar tutarında Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (Overseas Private Investment Corporation-OPlC) kaynağının da bulunduğu bir portföy ile 30 yıla varan vadede konut kredisi sundu.

 

Konut kredi faizleri yüzde 1'i geçebilir

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran: "Alacağınız konut yaşamak içinse ve finansman durumunuz uygunsa şu anki ortam ev alımı için uygun. Yakın dönemde fiyatların artacağını öngörüyoruz. Konut kredilerinde önümüzdeki dönemde yükseliş trendi devam ederek yüzde 1 seviyesini aşabilir. Eylül'den sonra faiz oranlarında beklediğimiz artışa rağmen, sektörün büyümesinin hızlanacağını öngörüyoruz."
 

Seçime kadar yeni bir proje satışa çıkmaz

Teknik YapıHolding Başkanı Nazmı Durbakayım: "Seçim, yaz tatili ve Ramazan'dan sonra konut satışlarında yeni bir dönem başlayacak.'Inşaat firmalarının birçoğu 'seçim öncesine kadar ne kadar çok satarsak o kadar iyidir* mantığı ile hareket ederek projelerini satışa sundu. Açıkçası Mayıs ortasından Haziran'ın ikinci jyarısına kadar yeni bir projenin satışa sunulacağını sanmıyorum."
 

Konut fiyatlarında maliyet baskısı var

Sinpaş İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: "İnşaat maliyetleri enflasyonun üzerinde seyrediyor. İnşaat malzemesinde fiyatlar artacak.
Arsa fiyatları da artacak. Bu, konut fiyatlarını artırabilir. Sinpaş projelerinde yeni satışa çıkacak etaplar ve lansmanı yapılacak . yeni projelerle birlikte 2011 'de 1475 konut satmayı hedefliyoruz. Seçimlerin satışları çok etkileyeceğini düşünmüyoruz/'
 

Bu dönem ev almak için avantajlı

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya: "2011'in ilk H yarısına kadar olan dönemi konut alımı açısından avantajlı görüyorum.
Özellikle içinde bulunduğumuz bu zamanda, konut fiyatlarında uzun dönemdir, artış olmaması ve olası artışlar konut almak için en doğru zaman olduğuna işaret ediyor. Konut alımları devam edecektir ama bu ivmenin Eylül'den sonra artacağını söylemek mümkün."

Kumaş takım elbiseden pahalı

Sur Yapı Başkanı Altan Elmas: "İstanbul'da arsa fiyatı yüksek. Tabiri caizse kumaş, takım elbiseden pahalı.
Tüketici açısından bitmiş ürün almak daha doğru bir yatırım. Arz oluşan bölgelerde fiyatın çok fazla yukarı çıkmasına pek ihtimal yok. Bu bölgelerde maliyet baskısı nedeniyle bir parça fiyat artışı bekliyorum. Bu, bazı yerlerde yüzde.5-10 olabilir. Bazılannda 15-20'ye çıkabilir."
 

Bu fiyatlar bulunmayabilir

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Tamer Çiçekçi: "Bugün arzın tükenmek üzere olmasından dolayı bugünkü fiyatlara konut almanın yakın dönemde güçleşeceğine kesin gözüyle bakıyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem, gayrimenkul almak için en cazip dönem. Kısa dönemde yaklaşan seçim ve yaz tatilini düşünürsek, son 4-5 aydır yaşanan yavaş yükseliş sonbahara kadar aynı devam edecektir."

Kaynak: Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"
  • 15.02.2024 12:23

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...