maritbet girişmaritbet
'Konut sektörü 2016'da yüzde 15 büyüyür'

'Konut sektörü 2016'da yüzde 15 büyüyür'

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, 2016 yılında emlak sektörünün yüzde 15 büyüyeceğine işaret etti.

2015 yılında Haziran ayı seçimleri öncesinde başlayan durgunluk seçim sonuçlarının belirsiz bir tablo göstermesiyle beraber aynı seyirde devam etti. 1 Kasım seçimleriyle adeta bekleme pozisyonu alan yatırımların, istikrarın devamı ile hayata geçeceğini vurgulayan uzmanlar 2016 yılında emlak sektörünün yüzde 15 büyüyeceğini belirtiyor.
 
Avrasya Tüneli, Üçüncü Köprü,Üçüncü Havaalanı gibi dev yatırımlar 2016'da Faaliyette
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, tüm alıcı kitlenin ‘Bekle-Gör' pozisyonuyla 1 Kasım seçimlerinin ardından alım sürecinde tüm piyasalara adeta can suyu pompalamasına neden olduğunu söylüyor. Hakan Erilkun, Mortgage faizlerinde yavaş yavaş başlayan düşüş seyrinin de bekletilen likiditenin yeniden piyasada dolaşıma geçmesinde etkili olduğuna dikkat çekerek şunları belirtti. “Hareketliliğin realiteye beklenen oranda dönmesi için yılsonuna kadar zamana ihtiyaç var. Çünkü alım kararlarının hayata geçirilmesi, devlet politikalarından, genel ve bölgesel yeni teşviklere ve mortgage faizlerine kadar birbirine bağlı onlarca faktörün zincirleme etkisiyle ilintili bir durum. Ancak tüm belirtiler ekonominin emlak ve inşaat temelli yeni dev yatırımlarla büyüyeceğini açıkça gösteriyor. Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yenilenmesi kent merkezlerindeki hareketliliği körüklüyor. Yalnızca büyükşehirlerde değil en uç noktalarda bile dev proje yatırımlarının hayata geçirilmesiyle bugün 100.000'den fazla şantiye faaliyet halinde. Kaldı ki Türkiye'nin global değerinde muazzam bir artışa neden olacak Avrasya Tüneli, Üçüncü Köprü, Şehir Hastaneleri, Üçüncü Havaalanı gibi dev yatırımların tamamının 2016'da faaliyete başlayacak olması da zaten sektörün 2016'da yılında minimum yüzde 15 büyüyeceğine işaret ediyor.” 

AVM Pazarı 10 Yılda 4 Kat Büyüdü!

Türkiye'de yalnızca inşaat ve emlak üretiminde değil emlak geliştirmede de büyük bir ivme gösterdiğine dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Türkiye emlak geliştirmede de çok ciddi bir yol alıyor. Özellikle AVM pazarı son 10 yılda 4 kat büyürken bugün 394 olan AVM sayısı yıl sonunda 411'e ulaşacak. 1/3'ü yabancıların elinde bulunan AVM'lerin cirosu 90 milyar TL'yi aşıyor. 2016'da bu oran yeni ve aç bölgelerde açılacak AVM'lerle beraber minimum yüzde 15 artacak, kiralanabilir alan büyüklüğü de yükselecektir. Kaldı ki şu anda Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bingöl, Burdur, Çorum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Kilis, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Yozgat'ta AVM bulunmaması da buradaki kullanılmayan potansiyelin küçük bir göstergesi.”

Konut, AVM ve Ticari Gayrimenkul Öne Çıkacak

Perakende pazarının büyüme hızına da değinen Hakan Erilkun şöyle devam etti: “Türkiye'de perakende pazarının büyüme hızı yüzde 8, AVM'lerde kiralanabilir toplam alan ise 10 milyon 100 bin metrekare. AVM pazarının yüzde 30'dan fazlası yabancılara ait. Araplar başta olmak üzere pek çok AVM yabancı gruplar tarafından satın alınıyor. Buradaki rantı gören pek çok yatırımcı özellikle ihtiyaç olan ve üç büyükşehrin dışında kalan noktalara odaklanıyor. İstanbul'da ise Basın Ekspress yolu ve Hadımköy yatırımların odak noktası olacak. Özellikle Kanal İstanbul güzergahındaki bölgeler yeni yatırım ve projelerle en az yüzde 35 pirim yapacak ve emlak fiyatları alım gücünü en üst çıtalara taşıyacak. Emlak sektörü 2016 yılında genel itibarıyla yüzde 12 oranında büyüyecek, bunda en büyük dilimi konut ve özellikle AVM'ler ile ticari projeler alacak.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor
  • 25.05.2021 10:39

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Konutta talep azal ...

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?
  • 30.04.2021 10:26

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?

THY, tam kapanma sürecinde biniş kartlarının havaalanlarından alınacağını duyurd ...

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!
  • 25.04.2021 07:45

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!

Fawori Dünyam 16 ilde 5.000 ustaya Bi’ Dünya Sürpriz Bi’ Dünya Fırsat’la ulaştı. ...