maritbet girişmaritbet
Konut satışları hız kazanacak!

Konut satışları hız kazanacak!

ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık firması Realty World’ün Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, yabancıların gözünün gayrimenkul piyasasında olduğuna dikkat çekti

ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık firması Realty World'ün Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, yabancıların gözünün gayrimenkul piyasasında olduğuna dikkat çekerek “Yabancılara mülk satışını öngören Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması ile birlikte Türkiye'de konut başta olmak üzere bu sektörde büyük bir hareketlilik olacak. Ayrıca kentsel dönüşümün hız kazanması ve 2B arazilerinin imar izinleri ile birlikte konut sektöründeki trafik çok daha artacak” dedi.

Mustafa Baygan, “Biz 2011 yılında yüzde 155 gibi önemli bir büyüme gösterdik. Yani en hızlı büyüyen kuruluş olduk. 2012'de de franchise sayımızı 250'ye çıkarmayı ve yüzde 100'ün üzerinde büyümeyi öngörüyoruz. Türkiye'nin büyümesi Realty World ABD'den daha hızlı. Bu nedenle Türkiye, genel merkezimiz için de taşıdığı potansiyel itibariyle çok önemli bir pazar. Hatta Türkiye üzerinden komşu ülkelere de açılma planlarımız var” diye konuştu.

ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık firması Realty World'ün Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, yabancıların gözünün gayrimenkul piyasasında olduğuna dikkat çekerek, “Yabancılara mülk satışını öngören Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması ile birlikte Türkiye'de konut başta olmak üzere gayrimenkul sektöründe büyük bir hareketlilik olacak. Avrupa'da emlak yatırımlarında geri dönüşüm süresi 30-35 yıl iken Türkiye'de su süre 13 yıl. Yabancı yatırımcı için bu avantajlı durum tercih nedeni sayılıyor” dedi.

Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, Realty World yıllık toplantısı nedeniyle Girne'de düzenlediği basın toplantısında sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Baygan, konut piyasasında kısmi bir yavaşlamanın yaşandığını belirterek, “İnşaat sektöründeki büyüme genel olarak ekonomik büyümenin daha üzerinde bir büyüme gösteriyor.2012'de ekonomik büyümede bir miktar yavaşlama bekleniyor. Gözlemlerimize göre konut piyasasında 2011'in son döneminde yüzde 20-25 civarında bir yavaşlama var. 2012 ilk aylarında da kar ve kış koşulları nedeniyle bu yavaşlama devam etti. Bu yavaşlamanın hızı giderek düşecek. 2012'in sonlarına doğru ikincil piyasalar da canlanacak. 2013 ile birlikte 2011'deki büyümeyi yakalarız. Önümüzdeki dönemde emlak fiyatları aşağı gitmez. Fiyatların adım adım yükseldiğini de görüyoruz. Birinci elde markalı konut projelerinin zaten satış sorunu da yok” diye konuştu.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ UNSUR

Mustafa Baygan, konut sektöründe üç önemli unsurun gelecek açısından önemli olduğunu belirterek “Mütekabiliyet yasasının çıkması, kentsel dönüşüm ve 2B arazileri konut sektörünü sıçratacak üç önemli itici güç olacak. Yabancıların gözü mütekabiliyet yasasında. Şu anda en fazla talep Antalya'ya yönelik. Bodrum, Marmaris ve Muğla bölgesi de ikinci sırada geliyor. Bu bölgelerde franchise olmak için şimdi yabancılardan da talep geliyor. Hatta Antalya'da bir Amerikalı'ya da biz Realty World olarak franchise sattık” dedi.

“2B ÖNEMLİ HAREKET GETİRECEK”

Baygan, kentsel dönüşüm projelerinin başlamasıyla birlikte ikincil konut piyasasında önemli bir hareketlilik başlayacağını, 2B arazilerinin imara açılması ve imar izinlerinin çıkmasıyla da bu hareketin daha da hızlanacağına dikkat çekerek, “Kentsel dönüşüm ilk aşamada buralarda oturan insanların yeni konutlara taşınmasını gerektirecek. Bu projeler tamamlandıkça da yeniden bir yerleşim süreci başlayacak. Dolayısıyla kentsel dönüşüm ikincil konut piyasasına büyük bir hareketlilik getirecek. Aynı durum 2B arazileri için de geçerli. Şu aşamada birçok kişi 2B arazileri üzerinde oturduğunu bile bilmiyor. Sonuçta buralara imar geldikçe ve imar izinleri alındıkça konut piyasası daha da hareketlenecek. Bu süreçte gayrimenkul danışmanlığı da giderek daha önemli hale gelecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ABD MERKEZDEN DAHA HIZLI BÜYÜYOR”

Franchise sayısı itibariyle Türkiye'de yabancı gayrimenkul danışmanlık kuruluşları içinde ikinci sırada olduklarını hatırlatan Mustafa Baygan, gelecek hedefleri konusunda şunları söyledi:

“Biz 2011 yılında yüzde 155 gibi önemli bir büyüme gösterdik. Yani en hızlı büyüyen kuruluş olduk. 2012'de de franchise sayımızı 250'ye çıkarmayı ve yüzde 100'ün üzerinde büyümeyi öngörüyoruz. Türkiye'nin büyümesi Realty World ABD'den daha hızlı. Bu nedenle Türkiye genel merkezimiz için de taşıdığı potansiyel itibariyle çok önemli bir pazar. Hatta Türkiye üzerinden komşu ülkelere de açılma planlarımız var. Bu konuda ABD merkezle görüşmelere devam ediyoruz. Türkiye'deki girişimciler de Orta doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Rusya pazarında Realty World franchise ofisi açmak için bize başvuruyorlar. Bu talepler arttıkça da 2013 ile birlikte komşu pazarlara açılım konusunda bir gelişme bekliyoruz.”

“HEDEF OLMAMIZ GEREKEN HER YERDE OLMAK”

Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, Türkiye”de emlak sektörünün henüz gelişme sürecinde olduğunu belirterek, “İkincil piyasalarda Türkiye'de mevcut durumda 380 nokta var. İstanbul kuşkusuz en önemli merkez. Biz 2012 ile birlikte 250 franchise ofisine doğru gidiyoruz. Hedefimiz Türkiye'de bu 380 noktanın tümünde olabilmek. Emlak danışmanlığı yasasının çıkması ile birlikte bizim sektörün daha da organize olacağını, konut satış ve kiralamada vazgeçilmez hale geleceğini öngörüyoruz. Bu kamu menfaati açısından da önemli. Sonuçta bu sektörde gerçekleşen iş hacmi yoluyla oluşan vergilerin artmasıyla birlikte Maliye'ye önemli bir katkı yapılabilecek” diye konuştu. Realty World'ün franchise eğitimine çok önem verdiğini ifade eden Mustafa Baygan, dünyada gayrimenkul gurusu olarak bilinen Dick Zeller'i bir konferans vermek üzere bu Haziranda Türkiye'ye getireceklerini söyledi. Realty World'ün büyük bir aile olduğunu belirterek, “2010 yılında 70 olan franchise ofis sayımızı bugün itibarıyla 155'ye yükselttik. Sayıları bin 500'e yakın emlak danışmanı,7 binin üzerinde portföyü ile Türkiye emlak sektörünün en güvenilir markası haline geldik. 2013 hedefimiz 270 franchise ofisine ulaşmak” dedi.

Öte yandan, Realty World Türkiye 2011 yılı emlak satış şampiyonlarını ödüllendirdi. Realty World Türkiye'nin başarılı emlak danışmanları ve ofis sahiplerini ödüllendirildiği etkinlik, 13-15 Mart tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Girne'de gerçekleştirildi. Garanti Koza İnşaat ve Koza Yönetim'in sponsor olduğu 2011 yılı Realty World Türkiye Kupası'nda toplam 11 kategoride 75 ödül verildi.

ANKA

 

Yorum Yaz