maritbet girişmaritbet
Konut kiraları gerilemeye devam ediyor!

Konut kiraları gerilemeye devam ediyor!

Ülke genelinde reel kira fiyatlarının gerilemeye devam ettiği belirlenirken, kira endeksi ise bir ayda yüzde 5,1 azaldı.

Türkiye genelinde kira fiyatları düşmeye devam ederken, kasım ayında ise kira fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,1 puan azalış göstererek 174,3 oldu. Kira fiyatlarındaki düşüş ülke geneliyle İstanbul ve İzmir’de son 5, Ankara’da ise son 4 aydır devam ediyor.

Kira fiyatlarının düşmesine bağlı olarak yıllık artış oranı da kasım ayında yüzde 18,3 geriledi. Bir önceki aya göre kiralık konut ilan sayısı Türkiye genelinde yüzde 4,1 İzmir’de yüzde 5,3, Ankara’da yüzde 3,2 ve İstanbul’da ise yüzde 2,7 azaldı.

Kiralık konuta talep azaldı

Dönemsel etkilere bağlı olarak değişkenlik gösteren kiralık konut piyasasında talepler nisan-eylül döneminde artış gösterirken, sonraki aylarda ise sabit bir seyir izlediği görüldü. Kiralık konut talep piyasasına göre kasım ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre de yüzde 5,4’lük bir azalış görüldü. 

Son dönemlerde konut talebinde gerçekleşen düşüşlerin fiyatlar üzerinde de etkisi görülmeye başlandı. Taleplerdeki düşüşler nedeniyle de eylül – kasım döneminde ortalama metrekare fiyatlarında bir değişiklik görülmedi. Son 3 aydaki kira artışının durması ise gelecekte kira fiyatlarının düşebileceğine işaret etti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz