maritbet girişmaritbet
Konut ilanlarında yeni düzenleme!

Konut ilanlarında yeni düzenleme!

Ticaret Bakanlığı tarafından konut ilanlarına ilişkin yeni bir düzenleme taslağı hazırlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılamasına dair yeni bir taslak hazırlandı. Yeni hazırlanan taslak neticesinde, 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan mevcut yönetmeliğin uygulamasında karşılaşılan sıkıntıların ortadan kaldırılacak, sektör temsilcilerinin talep ve beklentileri karşılanacak. 

Emlakçılıkta deneyim şartı aranmayacak

Sektördeki kurum ve kuruluşların da görüşüne sunulan taslak kapsamında, taşınmaz ticaretlerinde faaliyet gösteren veya da faaliyet göstermek isteyen işletmelerin yetki belgesi alabilmesi için istenen şartlarda düzenleme yapılacak.

Bu karar ile, gerekli koşulları yerine getirmiş olunmasına rağmen, mesleki deneyim şartı sağlanmadığı için yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin önüne geçilecek ve bu konuda yaşanan sıkıntılar giderilecek. 

Konut ilanları tek bir platformda yayınlanacak

Yürürlüğe girmesi beklenen taslak kapsamında, internet ortamında yayınlanan ilanlara ilişkin yükümlülüklerde de düzenlemeye gidilecek. Düzenlemeye göre de konut ilanları artık sadece tek bir platformda yayınlanacak ve aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek. 

Böylelikle spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilecek. İnternet ortamında hizmet sunan platformlardaki bilgi kirliliğinin ve fiyat farklılıklarının önüne geçilecek.

Kurallara aykırı hareket edenlere de, bulunan suçun niteliğine göre farklı miktarlarda cezalar kesilecek. 

Ceza şartları da değişti

Bunlara ek olarak, yetki belgesi verilme şartlarından kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olmasına ilişkin kural, 'kasten işlenen suçlardan dolayı toplam 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması' şeklinde değiştirilecek.

Yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti faaliyeti yürütenlere yönelik idari para cezalarının uygulanması da il müdürlüklerine devredilecek

  • Etiketler:

Yorum Yaz