maritbet girişmaritbet
Konut değerlemesinde 1 Mart krizi aşılıyor

Konut değerlemesinde 1 Mart krizi aşılıyor

Değerleme uzmanlarının 4 yıldır ücretlere zam yapmayan bankalarla yaptığı görüşmeler sonucu sorun tatlıya bağlanıyor. 2 bine yakın üyesi olan ve yasal statüsü bulunan Değerleme Uzmanları Birliği yönetimi konuyu görüşmek üzere hafta başında yeniden toplanıyor

Kaynak: Selma Şenol / Bugün

Değerleme uzmanlarının 4 yıldır ücretlere zam yapmayan bankalarla yaptığı görüşmeler sonucu sorun tatlıya bağlanıyor. 2 bine yakın üyesi olan ve yasal statüsü bulunan Değerleme Uzmanları Birliği yönetimi konuyu görüşmek üzere hafta başında yeniden toplanıyor. Bankaların zamma yanaşmaması üzerine Birliğin, isteğini ertelemesi ya da yeni tarifeyi düşürmesi bekleniyor.

4 yıldır ortalama 250 lira olan ücretlerinin 350 liraya çıkartılmasını isteyen gayrimenkul değerleme firmalarının, ücretlerine zam yapılmaması durumunda 1 Mart 2011'de hizmet vermeyi bırakacaklarını açıklamasıyla konut kredilerinde baş gösteren sorunla ilgili olarak bankalarla Değerleme Uzmanları Birliği yönetimi arasında bu ay sıkı görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde bankalar yeni tarifeye ilişkin çekincelerinde değerlemecileri ikna etmeyi başardı.

Sorun yok!

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Murat Parmakçı, konut kredilerinde sorun çıkmayacağı müjdesini verdi. Konuyla ilgili olarak kriz tanımlaması yapılmasına da karşı çıkan Parmakçı "Biz sadece üyelerimizin menfaatini düşünerek ücretlerin artırılmasını istemiş değiliz. Sadece bu işin kaliteli yapılabilmesi için gereken bedelin ödenmesi gerektiğini, ödenen bedellerin düşük olduğunu anlatmaya çalıştık. Bankalar da kendilerince haklı oldukları konuları anlatmaya çalıştı. Biz asla konut kredilerini durduran taraf olmak yada öyle bir tablonun içinde yer almak istemeyiz. Son gelişmeleri Yönetim Kurulu'nda yeniden ele alacağız" dedi.

Yeni kararlar alınabileceğini anlatan Parmakçı, zammın ertelenmesi ya da düşürülmesinin gündeme gelebileceğini de ifade etti. Parmakçı bunun kendileri açısından geri adım sayılıp sayılmayacağına ilişkin soruyu ise "Geri adım olarak düşünmeyin. Bankalar bize işveren kurumlar biz onların müşterisiyiz. Karşılıklı olarak sistemin düzenli işlemesini sağlamamız gerekir" diye konuştu.

Bankalar zamma sıcak bakmadı

Sorun 15 Şubat 2011 tarihinde Değerleme Uzmanları Birliği'nin bir karar alarak üyelerine tebliğ etmesi ile başlamıştı. Buna göre değerleme uzmanları 1 Mart 2011 tarihinden itibaren konutta asgari 350 TL artı KDV ile değerleme yapacaklardı. Kanunla kurulmuş bir örgüt olan birliğin kararları bağlayıcı olduğu için hiç bir birlik üyesi bunun altında tarife ile iş  yapamayacaktı. Aksi takdirde lisanslarının iptali de gündeme gelebilir. Bu karar bankalara da tebliğ edildi. Ancak 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yalnızca BDDK veya SPK tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketleri ile çalışabilen bankalar bu talebi olumlu karşılamadı.

Ekspertiz hizmeti veren firmaların hizmet vermeyi durdurması konut kredilerini büyük oranda sekteye uğratabilir. Konut kredilerinde hayati önem taşıyan gayrimenkul değerleme, kredi verilecek kişilerinin satın almak istedikleri gayrimenkulün değerini belirleyerek, bankaların bu doğrultuda kredi vermelerine olanak sağlıyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz