maritbet girişmaritbet
Konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Konut üretimi son iki yılda maliyetlerin artmasıyla birlikte yavaşlama ve hatta durma noktasında geldi. Ancak “İlk Evim İlk İş Yerim” projesinin ardından orta ve üst gelirlilere yönelik hayata geçirilen konut kampanyaları ile birlikte bu durum az da olsa düzeltilmeye çalışılıyor. Peki konut alırken nelere dikkat edilebilir?

Genelde bir konut satın alınırken arsa payı en önemli etkenlerdendir. Aynı zamanda projeden konut, sıfır konut veya ikinci el konut satın alımında, süreç tecrübeli gayrimenkul danışmanlarıyla ilerletilebilir. Ayrıca konutlar kış aylarında yaz aylarına oranla daha uygun fiyatlara satın alınabilir. 

Projeden konut alırken dikkat edilmesi gerekenler

Projelerden konut satın alınırken en önemli kural, her projeden konut satın alınmamasıdır. İlk önce projeyi inşa eden firma hakkında detaylı bilgiler edinilebilir. Firmanın kaç yıldır faaliyette olduğu, ne kadar proje inşa ettiği vb. İncelenebilir. Bunları inceledikten sonra, konutun bulunduğu bölgedeki şehir planları araştırılabilir. Bölgede ilerleyen süreçlerde inşa edilebilecek, hastane, okul sanayi tesisleri gibi yatırımlar incelenebilir. Çünkü bu etkenler ilerleyen dönemlerde konutun değerini arttıracaktır.

Projede daire tiplerine bakılabilir. Hangi tür konut tipinin yoğunlukta olduğu incelenebilir. Örneğin 1+1 konut tiplerinin yoğun olduğu projelerde 3+1 dairelerin fiyatı ciddi bir artış göstermez. Ayrıca projede dairelerin konumuna bakılabilir. Çünkü dairenin, güney cephe veya kuzey cephede olması manzarasını da değiştirdiği için fiyatta etkilenecektir.

Sıfır konut alırken dikkat edilmesi gerekenler

Sıfır konut alırken iskanı var mı bakılabilir. Çünkü iskanı olmayan konutların elektrik, su gibi maliyetleri daha fazla olabilir. Firma, iskanın proje bitiminde teslim alınacağını belirtiyorsa, noterden bu konu hakkında bir yazı alınabilir. Aynı zamanda iskanı olmayan daireler konut kredisinde sorun çıkarabilir.

Tapu konusunda da, konut satın alınmaya karar verildiği an tapu için işlemler başlatılabilir. Seçilen konut ile tapuda alınan konutun aynı olduğuna dikkat edilebilir. 

İkinci el konut alırken dikkat edilmesi gerekenler

İkinci el konut alırken ilk olarak konutun yaşına bakılabilir. Çünkü yaşı olan binalar deprem bakımından riskli olabilir. Ancak binanın yaşı varsa depremde hasar alıp almadığına dair belediyeden ve AFAT’dan  bilgi alınabilir. Ayrıca konutun iskanı var mı sorgulanabilir. Konutun kat mülkiyeti var mı bakılabilir. 

Konut ilerde dönüşüme gireceği öngörülerek yatırım amaçlı alınıyorsa, kat mülkiyeti mi yoksa kat irtifakı mı olduğuna bakılabilir. Arsa payı incelenebilir. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz