maritbet girişmaritbet
Kış yangınlarına dikkat!

Kış yangınlarına dikkat!

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında yaşanan yangınların daha fazla risk taşıdığına dikkat çekerek, Başkentlileri uyardı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, kış aylarında yaşanan yangınların daha fazla risk taşıdığına dikkat çekerek, Başkentlileri uyardı.

Başkent'te yaz aylarında ot ve saman yangınlarındaki artışla günde 40'a ulaşan toplam yangın sayısı, kış aylarında günde ortalama 10'a düşüyor. Ancak bu düşüş, yangınlardaki can ve mal kaybına ters orantılı olarak yansıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Karakuş da bu orantıya dikkat çekerek, yangınların azalmasına rağmen niteliği nedeniyle can ve mal kaybında artışa neden olan kış yangınları konusunda Başkentlileri uyardı.

SOBA VE ELEKTRİKLİ ISITICILARA DİKKAT

Yangının söndürülmesinden çok alınacak tedbirlerin önemine dikkat çeken İtfaiye Dairesi Başkanı Karakuş, kış aylarında soba ve elektrikli ısıtıcıların neden olduğu yangınlar ile baca yangınlarına çok sık rastlandığını belirterek, Ankaralılardan soba ve elektrikli ısıtıcıları sürekli kontrol altında tutmalarını istedi. Soba ve elektrikli ısıtıcıların, perde, yatak, koltuk, dolap ve benzeri kolay alev alabilecek eşyalardan uzak yerlerde konulmasının uygun olacağını da hatırlatan Karakuş, kısa bir süre için de olsa evden ayrılanların elektrikli cihazlarını prizden çıkartmalarının can ve mal güvenliği açısından uygulanması gereken önemli bir emniyet tedbiri olduğunu söyledi.

BACA TEMİZLİĞİ YANGIN RİSKİNİ ÖNLER

Kış aylarında yaşanan baca tutuşmasının tek nedeninin "İhmal" olduğunu kaydeden Karakuş, düzenli olarak yaptırılacak baca temizliğinin, yangın riskini tümüyle ortadan kaldıracağını ifade etti. Karakuş, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da bacadan çıkan dumanın, ters yönden gelen rüzgarın etkisiyle, yaşam alanına dönmesi olduğuna dikkat çekti. Bunun sonucunda karbonmonoksit zehirlenmesinin yaşandığını ifade eden Karakuş, vatandaşların bacalarına rüzgar koruyucusu yerleştirerek önlem almalarını istedi.

Katalitik sobaların oksijeni tükettiği için küçük odalarda, yatak odalarında kullanılmasının sakıncalı olduğunun da altını çizen Ceyhun Tonguç Karakuş, şofbenlerin de mutlak suretle banyoda bulundurulmaması gerektiğini vurguladı. Ankaralıları, yakıttan tasarruf düşüncesiyle yatmadan önce sobalarını yakarak yatmamaları için de uyaran Karakuş, sobanın yakıldıktan sonraki alev alma sürecinde çok miktarda duman çıktığını ve risk taşıdığını kaydetti.

İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Yangınların çıkışında tedbirsiz hareket ve ihmalin ana unsur olduğunu vurgulayan Karakuş, vatandaşların elindeki imkanlar dahilinde başlangıç aşamasında yangına yapacakları bilinçli müdahaleyle maddi hasarı en aza indirebileceklerini hatırlattı. Vatandaşların konut, işyeri ve motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme tüpü bulundurmaları gerektiğini de belirten Karakuş, doğalgaz yangınlarında yapılacak en önemli müdahalenin de gazın kaynağından kesilmesi olduğunu söyledi.

ALO 110'A BİLGİLERİ DOĞRU VERİN

"Alo 110" yangın ihbar telefonunun Türkiye'nin her yerinde ücretsiz aranabildiğini hatırlatan Karakuş, yangın ihbarında bulunulan adresin, doğru ve anlaşılır biçimde verilmesinin yangınla mücadelede anahtar olduğunu kaydetti. "Alo 110" telefonunun çok sayıda asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla meşgul edildiğini de ifade eden Karakuş, bu bilinçsiz davranışların zaman kaybına neden olarak yangınla mücadeleyi olumsuz etkilediğini söyledi. İtfaiyenin yangın yerine çabuk ulaşarak, yangına anında müdahalesi için itfaiye araçlarına yol vermenin önemine de değinen Karakuş, vatandaşların panik yapmadan yangın alanını boşaltmasının, itfaiyenin rahat çalışabilmesinin şartı olduğunun altını çizdi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz