maritbet girişmaritbet
'Kırsalda yatay mimari daha yaygın olacak'

'Kırsalda yatay mimari daha yaygın olacak'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, şehir kimliğine ve sosyal alanlara göre yatay yapılaşmaya gitmek gerektiğini belirtti.

Özellikle kırsal kesimde yatay mimarinin daha yaygın olacağını belirten Sarı şunları söyledi: “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde bazı bölgelerinde dikey yapılaşma var, bazı bölgeleri yatay yapılaşmaya müsait. Kentsel dönüşüm projeleriyle özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu, Akdeniz ve Karadeniz gibi biraz daha kırsal kesimlerimizdeki daha küçük illerdeki yapılaşmalarda yatay yapılaşmayı teşvik etmeyi düşünüyoruz.” 

Doğu ve Güneydoğu'da süren operasyonlardan sonra bölgede çalışma başlatacaklarını kaydeden Sarı, “Hasar tespit çalışması yapacağız. Bu çalışmadan sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizliği yapılacak. Bu herhangi bir yerde yapılacak bir şey. Çalışma prensibimizi anlatıyorum. Tehlike arz eden hasarlı binaların muhakkak yıkılması gerekecek. Yıkım işini yaptıktan sonra da orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettireceğiz. Daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde ya da TOKİ bünyesinde olabilir” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, çalışmaların her bölgenin yapısına göre düzenlenerek uygulamaya geçeceğini belirtti. Yatay mimarinin özel sektöre teşviki konusunda da adımlar atılacağını ifade eden Bakan Sarı, "Bazı bölgelerde dikey yapılaşma var bazı bölgeler de yatay yapılaşmaya müsait. Bunun ayrımını yaparak, bölgenin dokusuna uygun, bölgenin mimarisine uygun, bölgenin yaşam tarzına uygun bir yapılaşma ama özelde de yatay yapılaşmayı teşvik edici şekilde bir çalışma gündeme getirmek istiyoruz. Ama yatay yapılaşmanın yanında merkezi iş alanları gibi bölgelerde de dikey yapılaşmanın da tabi ki gündeme geldiği zamanlar olacaktır" dedi.

Yüksek binada 16'ncı sıradayız

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlendi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500'den fazla yüksek yapının olduğunu ifade etti. Son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60'ı geçtiğini belirten Akkar, Türkiye'nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğunu belirtti. Araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada, Ankara 60. sırada yer alıyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!
  • 09.05.2016 17:35

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı ve uygulamanın içeri ...

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!
  • 07.05.2016 14:20

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 'Türkiye'deki Yat Limanlarının M ...

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!
  • 09.04.2016 22:46

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Süleymaniye Camisi'nde gerçekleş ...

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?
  • 31.03.2016 17:59

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde dönü ...

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!
  • 16.03.2016 14:28

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!

Gayrimenkul sektörünün en prestijli fuarlarından olan MIPIM'i gezen Çevre ve Şeh ...

Fatma Güldemet Sarı enerji harcamalarını değerlendirdi!
  • 12.01.2016 10:15

Fatma Güldemet Sarı enerji harcamalarını değerlendirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'de toplam elektrik tüket ...