maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde yeni yasa hazırlanıyor

Kentsel dönüşümde yeni yasa hazırlanıyor

Gelişen Kentler Zirvesi'nde sektörün önde gelen isimleri önemli açıklamalarda bulundu

Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün rant getiren bir alan değil, katma değer getiren stratejik bir sektör olarak algılanması gerektiğini söyledi. Torun, “Sektör; üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olarak kabul edilmeli” dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi, Kayseri'de yapıldı. Zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün getirilerine dikkat çekerek, sektörün, ‘rant kapısı değil, stratejik ortak' olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, kayıtdışılığı azaltmada sektörün önemine vurgu yapan Torun, 2012 yılında yürürlüğe giren mütekabiliyet yasasıyla sektörün daha da hızlı geliştiğini ifade etti.

Yasanın yabancılara konut alma hakkını düzenlediğini belirten Torun, “Yabancılara bugüne kadar ciddi satışlar gerçekleştirildi. Sadece bu yılın ilk 7 ayında 10 binin üzerinde gayrimenkul satıldı ve 1 milyar 200 milyon liralık döviz girişi oldu” dedi. Torun, yabancıların taleplerine yönelik konut geliştirmenin önemli olduğunu söyledi.
Dönüşüme yeni yasa

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşümün hızla yapılması gerektiğini belirterek, “Depremin her an geliyor dediği bir ülkede yaşıyoruz. Hızla kentsel dönüşüm şart. Fakat kentsel dönüşüm Türkiye'de çok genç bir uygulama. Hem yüksek yargı, hem de uygulayıcılar deneme yanılma yoluyla ilerliyoruz. Yasanın bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi, ekim - kasım gibi yasada düzeltme yapacağız. Kentsel dönüşüm rutin inşaat yapmak gibi ele alınamaz. Bundan sonraki süreçte dönüşümü hızlandıracağız” dedi.

‘Yol haritasını çizelim'

“Yeni Türkiye'de, depremin her an başımıza dert olacağı çöküntü alanların olduğu şehirlerle, yükselen bir ekonomi örtüşmüyor” diyen Güllüce, “Kötü binaları, her an yıkılmaya hazır yapıları içinde taşıyan şehirler bize yakışmıyor. Kentsel dönüşümün partisi olmaz. Hangi parti olursa olsun belediye başkanlarımız bizimle muhatap olsunlar. Uygun yol haritası çizelim, her türlü desteğe hazırız” ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul zirvesinde üretime vurgu yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, “Bir ülkede özellikle üretim değil, tüketim konusunda değerler artıyorsa burada bir problem var demektir. Bu değişimin yönetilebilmesinin en önemli yanı üretime dönük sermaye hareketlerini karşılamak lazımdır” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, memleketi Kayseri'nin örnek bir şehir olduğunu dile getirerek, “Artık ülkeler değil, şehirler ön plana çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl sonra dünya nüfusunun yüzde 60‘ı şehirlerde yaşayacak, ekonomi de şehirlerde toplanacak. Bunun için de akıllı şehirler ön plana çıkıyor” diye konuştu.

Kayseri'de büyük dönüşüm

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'deki dönüşüm çalışmaları ve Erciyes Turizm Merkezi hakkında şu bilgileri verdi:

“Erciyes, Kayseri turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Dağdaki karı kâra çevireceğiz. 21 otelci çalışmalara başladı. 6 bin yatak kapasitesi olacak. 3 yıl sonunda merkeze yönelik çalışmaların biteceğini öngörüyoruz. Kocasinan ilçesinde bulunan 505 bin metrekare alanı dönüştüreceğiz. Bölgede 4 bin 500 hak sahibi ile anlaşma çalışmalarına başladık. Yüzde 100 anlaşma sağlandığında mahallede emsal 0.8'den ortalama 2.8'e çıkartılacak. Böylece şu anda 650 bin metrekare olan toplam inşaat alanı yaklaşık 1 milyon 820 bin metrekareye çıkacak. Dönüşüm sonrasında bölge yüksek katlı binalardan oluşacak. Yeşil alan ve donatı alanlarına da geniş yer verilecek.” 

Duygu Erdoğan/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Aziz Torun, 7. Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuştu!
  • 09.05.2015 16:38

Aziz Torun, 7. Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuştu!

GYODER Başkanı Aziz Torun, Balıkesir'de düzenlenen 7. Gelişen Kentler Zirvesi'nd ...

Bayraktar, Gelişen Kentler Zirvesi'nde
  • 25.11.2011 18:06

Bayraktar, Gelişen Kentler Zirvesi'nde

Çevre ve Şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşma ...

Gökkaya, "Gelişen Kentler Zirvesi"ni anlattı
  • 24.11.2011 17:07

Gökkaya, "Gelişen Kentler Zirvesi"ni anlattı

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Genel Başkanı Işık Gökkaya, Gaziantep'te g ...

Büyüme şehirlerden başlıyor!
  • 11.10.2017 12:57

Büyüme şehirlerden başlıyor!

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, Gelişen Kentler Zirvesi-Erzurum’un Son ...

'Erzurum 3-4 yılda göç alan bir şehir olacak'
  • 04.10.2017 16:50

'Erzurum 3-4 yılda göç alan bir şehir olacak'

GYODER'in hayata geçirdiği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8’incisi geniş bir katıl ...