maritbet girişmaritbet
KENTSEL DEĞİŞİMDE ÖRNEK OLACAĞIZ

KENTSEL DEĞİŞİMDE ÖRNEK OLACAĞIZ

İstanbul'un yükselen yıldızı Esenyurt'un ilçe olduktan sonra 'kentsel değişim' geçirerek megakente dönüştüğünü belirten Belediye Başkanı Kadıoğlu, " 6 yılda proje rüzgarı estirdik, marka değerini birkaç kat artırdık" dedi

 Kaynak: Semla Şenol / Bugün

 
 
 
6 yıl önce ilçe olduktan sonra başdöndüren bir değişim geçiren Esenyurt, saygın ticari kuruluşların ve yatırımcıların markajına girdi, 23 bin konut inşa edildi, daha önce sadece iki bankanın birer şubesini barındırırken şimdi bazıları üçer şubeyle olmak üzere bankalar iş dünyasına geniş hizmet vermeye başladı. İlçenin İstanbul'un önde gelen marka bölgelerinden biri haline geldiğini belirten Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, "6 yılda proje rüzgarı estirdik, marka değerini birkaç kat artırdık. Kentsel dönüşüm yerine kentsel değişim geçirerek megaköyden megakente geçiş yaptık. Bu haliyle Esenyurt kentsel değişimde Türkiye'ye örnek olacak" dedi.

5 milyon metrekare yeşil alan ile İstanbul'da birinci sırada olan Esenyurt'ta toplu konut olarak büyük firmaların yapmış olduğu konut sayısının 23 bini aştığını anlatan Kadıoğlu şunları söyledi:
 
DEVLERİN MARKAJINDA
"Kentsel değişim için herkesin ev sahibi olması yönünde bir politika izledik. Baştan aşağı yenilenen altyapısı ile Esenyurt kaybedilecek değil, kazanılacak bir alandır. Yatırımcılar yeni yatırımlar yapmak için yer arıyor fakat yerler karaborsa oldu. Bundan 6 yıl önce tüm yerleri yatırımcılara sunuyorduk güven olmadığı için kimse gelmiyordu. Şimdi Türkiye'nin dev firmaları yatırım için kıyasıya yarışta. Tabi ki, bundan Esenyurt halkı, İstanbul halkı kazançlı çıktı. Rekabet ucuz kaliteli konut üretimini hızlandırdı.

HER KESEYE PROJE
İlçe sınırlarında her keseye uygun yeni projeler üretildi. Bu hızlı değişim gayrimenkul fiyatlarını da tırmanışa geçirdi. 1989 yılında belediye olan Esenyurt'ta taşınmazın değerleri 1 TL  ile 4 TL arasında değişkenlik göstermekteydi. Gelişen bu süreç karşısında yeterince ilgi görmeyen Esenyurt, son 6 yıldır gerçekleşen yatırımlarla atağa kalkmıştır. Şu anda Esenyurt'un en ücra köşesinde bulunan taşınmazın metrekaresi 500 TL ile 2500 TL arasında değişiyor."
 
YATIRIMCIYA DİREKT HAT
Bir bölgenin kalkınmasının o bölgedeki yatırımlarla değerlendirildiğini anlatan Kadıoğlu, bu nedenle yatırımcıların kendilerine ulaşma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını, yatırımcıların iştahını kıran brokratik işlemlerin süresini ise 24 saate indirdiklerini söyledi. Kadıoğlu, "Yatırımcıya tanıdığımız en büyük kolaylık belediye başkanı olarak bana direkt ulaşmalarıdır. Bürokrasiyi de azalttık. Yatırımcı belediyemize ruhsat işlemi için başvurduğundan itibaren  24 saatte ruhsatı hazır konuma geliyor" dedi.
 
DEĞİŞİM NASIL GERÇEKLEŞTİ?

* 1 milyon metrekare yeşil alan ile İstanbul'da birinci sırada.
* Konut projeleri bittiğinde 375 bin olan nüfusu 650 bine çıkacak.
* Geçmişte deprem bölgesi olarak öngörülen bölgede birçok kaliteli, güvenilir konut projeleri yerini aldı.
* İstanbul''un 3. büyük projesi Akkoza bittiğinde, 20 bin kişi yaşayacak. 7 bin kişiye istihdam sağlanacak. Akkoza, bölgenin tek mega AVM''si, barındırdığı spor ve sosyal tesis alanları ile ''kentsel değişimi'' bütünleyecek.
* İstanbul'da uygulama ve planlarını tamamlamış ilk ilçe.
* Trafik sorunlarına çözüm olarak, Esenyurt ilçesine yeni giriş Esenkent'ten olacak, ulaşım daha da kolaylaşacak.
* Proje rüzgarı esiyor. KİPTAŞ 3 bin, Garanti Koza 3 bin 200, Regnum-Solarkent 2 bin 500,  Milpa bin, Dumankaya 550, Fiyaka-Özyurt 2 bin 300, Orjin-Saray 650, Yeşil İnşaat 3 bin 300, Regnum bin 682 konut inşaatı halen sürüyor. Ayrıca değişik firmalar tarafından 5 bine yakın konut daha inşa ediliyor.
* Vakko, Kiler Gıda, Pelit Pastacılık, Horoz Nakliyat, LC Waikiki, Borusan, Yeşil İnşaat, Hürriyet Pazarlama, Saray Halıları, Hisar Kilit, Korozo Ambalaj, Innovia, Regnum, Garanti Koza, Corio ve Akiş, yönetim, üretim ve inşaat faaliyetlerini ilçeye kaydırdı.
* Kentsel dönüşüm çerçevesinde ise Mehterçeşme Mahallesi'nde Osmanlı Konakları, İstiklal Mahallesi'nde Roman Konakları, Fatih Mahallesinde Roman Evleri yapılacak.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz