maritbet girişmaritbet
Kent gündeminde çığır açan tartışmalar ArkiPARC 2013'ün ilk gününe damgasını vurdu!

Kent gündeminde çığır açan tartışmalar ArkiPARC 2013'ün ilk gününe damgasını vurdu!

“Kentsel Kalite için Diyalog” mottosuyla 2008 yılında yola çıkan ve bu yıl 4.sü düzenlenen ArkiPARC etkinliği, “Cumhuriyet'in 100. Yılına 10 Kala” teması ile 10-11 Nisan tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleniyor

Gayrimenkul sektörünün birbirinden önemli isimlerinin ağırlanacağı ArkiPARC 2013, Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından ilk günün özel konuşmacısı ise Avrupai ve Bölgesel Ağlar Direktörü ve Avrupa Birliği Ruhr Bölge Birliği (RVR) Temsilcisi Michael Schwarze-Rodrian oldu.


ArkiPARC 2013'ün İlk Gününde Neler Oldu?
10-11 Nisan tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ArkiPARC 2013'ün ilk günü hızlı başladı. Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik İstanbul ve gayrimenkul açısından birçok önemli konunun tartışıldığı panellerle devam etti.

Sürdürülebilir Kentler için Sertifikalı Çözümler
Moderatörlüğünü Serdar Öncü'nün yaptığı “Sürdürülebilir Gelişim ve Yeşil Yatırımlar” oturumunun konuşmacıları TURKECO İnşaat ve Enerji Genel Müdürü Duygu Erten, C40 İklim Liderlik Grubu'nun Avrupa Bölge Direktörü Cristiana Fragola ve B-Design kurucularından Bulent Güngör oldu. Konuşmacılardan Duygu Erten, yeşil bina sertifikalarından BREEAM sertifikasının amaçları, uygulama alanları ve sertifikasyon sürecini anlatırken sertifikaların artık binalardan ziyade kentsel ölçekte tartışılacak önemde bir konu olduğunun altını çizdi. Cristiana Frafola ise direktörlüğünü yaptığı C40 organizasyonunun faaliyetlerinden bahsederek 40 farklı kent üzerinden yıllara göre karbon emisyonları verilerini aktararak karbon emisyonu konusunda alınan önlemlere değindi. Bülent Güngör ise sürdürülebilir mimari geliştirme aşamasında ortaya çıkan sorunlardan bahsederek bu bağlamda en önemli şeyin coğrafyayı tanımanın, doğanın koşullarına göre mimariyi oluşturmanın önemine vurgu yaptı. 

Roma'da Ev Almanın Tam Zamanı
ArkiPARC 2013'ün ilk gününde düzenlenen “Gelişen Pazarlar” oturumu, Extansa İstanbul Genel Müdürü Aysu Özlem Gökçe'nin moderatörlüğünde, TSKB Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Reidin İcra Kurulu Başkanı Ahmet Kayhan, IMS Proje Yönetimi ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Alp Çiçekdağı ve Salini Türkiye Bölge Müdürü Gaetano Germani katılımıyla gerçekleşti.  Aysu Özlem Gökçe oturumu gayrimenkulün gelecek 10 yılda yapacağı atılımlar üzerinden yönlendirirken   Makbule Yönel Maya gayrimenkul sektöründeki gelecek öngörüleri üzerine konuştu. Ahmet Kayhan ise çeşitli istatistiki verilerde büyüyen kent kategorisinde yer almanın değil kentlere ne denli büyük yatırımların yapılabileceğine dikkat çekti. Alp Çiçekdağı, yatırımların cazip hale gelmesinde Mütekabiliyet Yasası'nın kabulü, kentsel dönüşüm ve master plan projelerinin önemli rolleri olduğunu söylerken panelin son konuşmacısı Gaetano Germani ise yabancı yatırımlar açısından Türkiye'nin önemine dikkat çekerek, 2011 yılından bu yana Türkiye'deki gayrimenkul fiyatlarının artışını Roma'daki konut fiyatları ile karşılaştırdı.

İstanbul, Olimpyat Kenti Olabilecek Mi?
İlhami Akkum moderatörlüğündeki “Olimpiyat Kenti İstanbul” başlıklı panelin konuşmacıları Godric Smith, Orhan Gorbon ve Gökhan Avcıoğlu oldu. İlhami Akkum, oturumu Londra Olimpiyatları üzerine yapılan yatırımlar üzerinden açarak ilk konuşmacı olarak Godric Smith'e söz verdi. Londra Olimpiyatları sürecinde deneyimlerini aktaran Smith, Doğu Londra'daki yatırımlardan, kentsel yenileme çalışmalarından, ktasarım ve düzenlemelerden bahsetti. İstanbul'un olimpiyat oyunları adaylığını yorumlayan Smith,  "Bridge Together" mottosunun kuvvetli olduğunu belirtti. Orhan Gorbon ise olimpiyatların kentler için neden değerli olduğu üzerine konuşmasını gerçekleştirdi. Olimpiyat oyunlarına Türkiye'nin 4 kez aday olup kazanamamasından yola çıkarak “Neden olimpiyatları istiyoruz?” ve “Neden kazanamadık?” sorularına yanıt aranması gerektiğini vurguladı. Mimar Gökhan Avcıoğlu ise olimpiyatlara özgü kentler yaratmanın yapay olacağını söyleyerek İstanbul'un bir su kenti olduğunu, bu bağlamda deniz kıyısında hazırlanan projelerin sahili yoğun olarak kullanan kentliye nasıl etki edeceğinin önemle düşünülmesi gerektiğini belirtti. 

İstanbul'un Çözülemeyen Ulaşım Sorunu ArkiPARC 2013'te Masaya Yatırıldı
Panel Mustafa Ilıcalı moderatörlüğündeki  “Şehircilik ve Ulaşım”  başlıklı oturum Sırma Turgut, Ahmet Cengiz Yıldızcı, Tuncer Toprak, Ahmet Keşli'nin katılımıyla gerçekleşti. Paneli İstanbul'daki ulaşım sorununa değinerek açan Ilıcalı'dan sonra ilk sözü alan Sırma Turgut, ulaşım planı ile imar planı arasındaki ilişkiden bahsetti. Köprülerin inşasından sonra çevresindeki önlenemeyen yapılaşmayı örnek veren Turgut, bugün İstanbul'un kuzeyine yapılacak herhangi bir projenin tüm kent için tehdit oluşturacağını vurguladı. Ahmet Cengiz Yıldızcı ise kent içindeki ulaşım arterlerindeki peyzaj uygulamaları üzerine konuştu. Kentlerde yayadan ziyade araç odaklı bir ulaşımın öngörüldüğünü belirten Yıldızcı bu durumun yaya ulaşımında yarattığı sorunlara değindi. Tuncer Toprak ise kent içindeki raylı sistem uygulamalarından bahsetti. Kentleirn nüfusunun giderek arttığını ve bu bağlamda kent içi ulaşımın özellikle de hızlı ve güvenli ulaşımın sağlanmasının önemli bir konu olacağın dile getirdi.

Mehmet Ali Ergin moderatörlüğünü yaptığı "Gelişen Kentlerde Gayrimenkul Yatırımlarının Kalkınmadaki Rolü"  başlıklı oturumun konuşmacıları Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Çelen Kurumsal Değerleme ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen ve Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş oldu. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç konuşmasında Kağıthane Deresi çevresinin gelişiminden, faaliyete geçirilen dönüşüm projelerinden bahsederek hedeflerinin 5 yıl içinde sağlıksız yapıların tümünün dönüştürülmesi olduğunu belirtti. Güniz Çelen ise büyüyen ekonomilerde cazibe merkezlerinin ve kent kimliği oluşumunun altını çizdi. Birer markaya dönüşen kentlerin küresel piyasalara kolay eklemlenebileceğini vurgulayan Çelen, marka kent olma yolunda İstanbul'un kimliğindeki dönüşümünü aktardı.  Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise Antakya'da belediyenin ile yatırımcılar arasındaki ilişkiyi anlatarak belediyeciliğin altyapı hizmeti geliştirmekten çok öteye gittiğini vurguladı.

“Herşey Dahil” Sisteminin Mucidi ArkiPARC 2013'ün Özel Konuşmacısı Oldu
ArkiPARC 2013'ün özel konuşmacısı, “herşey dahil” sisteminin mucidi ve Magic Life Oteller zincirinin kurucusu Cem Kınay keyifli sunumu ile dikkat çekti.

Cem Kınay Viyana Tıp okuduktan sonra turizm sektörüne geçiş yaparak 1990 yılında Magic Life Otelleri'ni kurdu. 2004 yılında otel zincirini Almanlar'a satarak Amerika'ya yerleşen Kınay, 2005 yılında Miami, Turks and Caicos Adaları'nda kurguladığı Dellis Cay Projesi'ni izleyeciler ile paylaştı. Kınay master planı Zaha Hadid tarafından yapılan adadaki projede, içlerinde David Chipperfield ve Shigeru Ban gibi ünlü mimarların da yer aldığı 6 mimarla çalıştı. Zaha Hadid'e ayrı bir hayranlığının olduğunu söyleyen Kınay, “Yapıları yukarıdan bir şey süzülüyormuş gibi tasarlıyor,” dedi.

Projeyi çok büyük hayaller ile başlattığını fakat İngilizlerle yaşanan tatsızlıklardan ötürü projenin durduğunu ve hayata geçemediğini söyledi. Hayata geçirmek için elinden geleni yapacağını ifade eden Kınay, yaklaşık 1 senedir Türkiye'de yaşadığını ve kendine yeni misyonlar edindiğini açıkladı.
Türkiye'nin Anadolu şehirlerinin fotoğraflarını içeren keyifli bir video paylaşarak, deniz turizmi ile Anadolu'yu biraraya getirmeye çalışacağının altını çizdi.

Dinleyicilerden Aslı Özbay'ın “herşey dahil” sistemin turizm alanlarına zarar verdiği görüşü üzerine Kınay, bu konuda haklı olunduğunu ve bu sistemin artık değişmesi gerektiğini, bunun için de kendine misyon edineceğini belirtti.

ArkiPARC Gündüzleri Olduğu Kadar Geceleri de Hareketli
ArkiPARC 2013 katılımcı ve ziyaretçileri gün boyu devam eden oturumların yorgunluğunu etkinliğin birinci günü kapanışında gerçekleşen açılış partisi ile attı.10 Nisan günü saat 19:00'dan itibaren ENSpd sponsorluğunda yapılan ARKİPARC açılış partisi Haliç Kongre Merkezi rıhtımında DJ Ahmet Portakal ve keman virtüözü Ceren Aksan Mumcu'nun canlı performansları eşliğinde gerçekleşti. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Orka Banyo, pandemide cirosunu yüzde 40 artırdı
  • 18.09.2021 14:40

Orka Banyo, pandemide cirosunu yüzde 40 artırdı

Banyo mobilyası sektöründe 30 yılı geride bırakan ORKA Banyo, pandemi döneminde ...

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'
  • 12.05.2016 16:54

Aziz Yeniay 'Gayrimenkul, Türkiye'nin kalkınması demek'

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, 15. Gayrimenkul Zirvesi'nde k ...

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!
  • 31.03.2016 10:03

İstanbul'daki emlak değerleri daha yukarı çıkacak!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, emlak fiyatlarının yükselmeye ...

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!
  • 22.01.2015 13:41

Rant vergisinde en önemli kriter adalet!

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, rant vergisi sürecinde en öne ...

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı
  • 21.10.2014 11:55

Eski belediye başkanı inşaat şirketi kurdu, projeye başladı

Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 24 Gayrimenkul'ün yönetim kurulu ...

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti
  • 16.09.2014 11:54

Aziz Yeniay, emlaktasondakika'yı tercih etti

24 Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, CNR Emlak 2014 Fuarı'nda e ...