maritbet girişmaritbet
Kamuya ait malların işlemlerinde Başbakanlık'tan izin alınması paniğe yol açtı!

Kamuya ait malların işlemlerinde Başbakanlık'tan izin alınması paniğe yol açtı!

16 Haziran tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bir Başbakanlık genelgesi, birçok sektörden yatırımcıyı panikletti

 

Yığılma olacak 
 
Bir yetkili, "Örneğin 2 MVV'lık bir HES projeniz var. 100 metrelik nakil hattı çekeceksiniz, 1 direğin 2 metrelik yerine izin için Başbakanlık onayı gerekecek" diye konuştu. Bir rüzgar türbini yapılırken, yol izninin de Başbakanlığa gönderileceğine işaret eden yetkili, "Bugüne kadar enerji tesisi ve nakil hatları için izinler EPDK kamulaştırma dairesinden, yol için ise Orman Müdürlüğü'nden alınıyordu. Başbakanlıktan çıkmış bir izin henüz yok, yığılma var" dedi. 
 
Baz istasyonu da izne tabii 
 
Pek çok sektörün genelgeden etkileneceğini savunan yetkililer, "Madencilik, telekom, sanayi yatırımları da etkilenecek. 10 binlerce baz istasyonu kuruluyor, bunların çoğu Hazine arazisi. Simdi bir baz istasyonu kurulması için de Başbakanlık izni gerekecek. Türkiyfe coğrafyasını düşünün, bunun çok azı özel, çoğu kamudur. Kamudaki binlerce gayrimenkulun kiraya verilmesi dahil Başbakan iznine tabii olacak" dedi.
 
Güneş ölçümleri aralığa yetişmeli 
 
Önümüzdeki  yıl başlayacak güneş enerjisi yatırım sürecinin en çok etkilenecek atanlar arasında olduğunu "belirten işadamları, "ENDK, haziran ayında güneş başvurularını almaya başlayacak. Ancak daha önce altı ay ölçüm zorunluluğu var. Şirketler güneş ölçüm istasyonları kuramazken, bu başvurular başka tarihe ertelenmek zorunda kalacak. Yatırımcının en geç 1 Aralık itibariyle ölçüm direğini dikmesi lazım" dedi.
 
Başbakanlık onayı' yatırımcıyı panikletti 
 
Genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarına ait malların, taşınmazların satışı, kiralanması gibi üzerinde yapılacak her türlü tasarrufta artık Başbakanlıktan izin alınması gerekiyor. Bunun, yatırım sürecini yavaşlatacağını savunan yetkililer, "Özellikle madencilik, enerji, turizm, telekom gibi sektörler bu genelgeden olumsuz etkilenecek. Enerji yatırımında bir direğin 2 metrelik yeri için bile Başbakanlık onayı gerekecek" diye konuştu. 
 
Şaşırtan genelge 
 
Söz konusu Başbakanlık Genelgesi şöyle: "Kamu kurum ve kuruluşlan (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlıktan izin alınacaktır." 
 
İzinler tek çatıda
 
Kamulaştırma uzmanı bir yetkili, genelgenin tüm sektörleri etkileyeceğini belirterek, bunların başında enerji sektörünün geldiğini söyledi. Genelgeden önce, bir yatırımda gerekli olan tüm işlemler için ilgili dairelerden izin alındığını anlatan yetkili, örneğin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamulaştırma işlemleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, orman izinleri için Orman Genel Müdürlüğü, imar izinleri için Çevre Bakanlığı gibi kurumların yetkili olduğunu söyledi. 
 
Ciddi gecikme olur 
 
Genelgede belirtilen işlemler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca Başbakanlıktan izin alınmasının, enerji yatırımlarının yapılabilmesi için gerekli olan taşınmazların temini ile bu taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesisi ve kiralama işlemlerinin yapılmasında ciddi oranda gecikmelere neden olacağını savunan bir sektör temsilcisi, "Enerji yatırımları bu kararla daha da ağırlaşacak. ihtisas bakanlıklarının böylece bir işlevi kalmıyor" diye konuştu. 
 
Yatırımcıyı caydırır
 
Söz konusu temsilci konuyla ilgili şöyle konuştu: "Önümüzdeki yıllarda yüksek oranda artış gösteren elektrik talebinin yaratacağı arz güvenliği riskini göz önünde bulundurduğumuzda, elektrik üretim yatırımlarında bir gün dahi gecikmeye tahammülümüz yok. Gelecek on yıllık süreçte 100 milyar doların üzerinde yatırımın büyük ölçüde kredi finansmanı ile hayata geçeceği elektrik üretim sektöründe, yatırımlann gecikmesinin getireceği ekstra maliyet yatınmolan tedirgin ediyor. Halihazırda yatırım sürecinde büyük zorluklan aşmak ve büyük riskler almak durumunda kalan yatırımcılar, yatırımları geciktirecek başka riskler ortaya çıktığı takdirde, yatırımlarını durdurmak veya bunlardan vazgeçmek zorunda kalabilir." 
 
Genelge değişebilir 
 
Bir yetkili, konuyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılabilenini dile getirerek, "Sektör dernekleri devamlı Başbakanlığa gidip geliyorlar. Genelgeyle ilgili bir değişiklik yapılacağını düşünüyorum" diye konuştu. 
 
Bir yatırımcı, konuyla ilgili ilginç bir değerlendirme yaptı: "HES'lerde acil kamulaştırmada bile protestolarla baş edemiyoruz, şimdi karar çıkana kadar nasıl bekleyeceğiz?" 
 
Ne gibi işlemler için izin gerekecek 
 
Genelgeye  göre bundan sonra aşağıdaki gibi işlemler için Başbakanlık izni gerekecek: 
 
Ankara Elmadağ'a kurulacak baz istasyonunun yerinin kiralanması için 
 
Rüzgar türbinin taşınması için (orman içerisinden geçecek) yol izni 
 
Yüz milyar dolarlık altın rezervi bulunsa taşınması için gerekli yol izni  
 
100 metrekarelik bir kamu binasının kiraya verilmesi 
 
Belediyenin park yapmak isteyeceği Hazine arazisinin izni 
 
Başbakan'a yazı yazdık
 
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, üyelerden gelen çağrılar üzerine Başbakanlığa yazı yazdıklarını belirterek, "Bunun enerji yatırımlarını engelleyeceğini düşünerek yazdık. Başbakanımızın dikkate alacağını ümit ediyoruz. Aslında turizm, telekomünikasyon gibi alanları da ilgilendiriyor" dedi. 
 
Merve Erdil / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı
  • 06.06.2023 16:44

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başl ...

OGM Havacılık Dairesi Başkanı Okudan: "Tarihimizdeki en büyük hava gücü kapasitemiz"
  • 12.05.2023 14:13

OGM Havacılık Dairesi Başkanı Okudan: "Tarihimizdeki en büyük hava gücü kapasitemiz"

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Havacılık Dairesi B ...

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı
  • 31.03.2023 12:09

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı

Kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk lirası faiz üst sınırı ka ...

Evi hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğal gaz borçları silindi
  • 21.03.2023 10:32

Evi hasarlı depremzedelerin elektrik ve doğal gaz borçları silindi

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle konutu ve/veya iş yeri yıkılan, acil ...

Afet Yeniden İmar Fonu kurulması hakkında kanun Resmi Gazete'de
  • 21.03.2023 09:38

Afet Yeniden İmar Fonu kurulması hakkında kanun Resmi Gazete'de

Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak ...

Seçim takvimi Resmi Gazete'de
  • 14.03.2023 09:33

Seçim takvimi Resmi Gazete'de

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurb ...