maritbet girişmaritbet
İTO Başkanı Yalçıntaş: 2-B’den umutlu

İTO Başkanı Yalçıntaş: 2-B’den umutlu

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman özelliğini yitirmiş alanların satışı ile imara açılmasmı öngören yasa tasarısı sanayici ve tüccarı memnun etti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 2B'nin hukuk dışı uygulamaları, gayri kanuniliği ortadan kaldıracağını ifade etti

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman özelliğini yitirmiş alanların satışı ile imara açılmasmı öngören yasa tasarısı sanayici ve tüccarı memnun etti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 2B'nin hukuk dışı uygulamaları, gayri kanuniliği ortadan kaldıracağını ifade etti.


Yalçıntaş, yasanın yürürlüğe girmesi ile Hazine'ye 10-15 milyar dolarlık kaynak aktarılabileceğini de vurguladı. 2B olarak adlandırılan orman olmaktan çıkmış alanların şahsına imkan veren yasa tasarısı şubat ayında TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından başvuruların alınması bekleniyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün saptamalarına göre Türkiye'de 473 milyon metrekare 2B arazisi bulunuyor. Bu arazilerin en fazla olduğu il Antalya iken onu İstanbul ve İzmir izliyor.


Hazine'ye önemli bir katkı sunması beklenen 2B yasasına . tüccar ve sanayici umutla bakıyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş konuyla ilgili Cihan'a yaptığı açıklamada 2B'nin ülke ekonomisine büyük yararlan olacağını kaydederken "Orman olmaktan çıkan arazi miktarı şu an 235-250 bin hektar arasında. Tabii bunların bire bir değer saptaması yapılmadı ama zannediyorum Hazine'ye 10-15 milyar dolarlık bir kaynak sunabilir." öngörüsünde bulundu.


Yasa tasarısının önemine ve getirilerine işaret eden Murat Yalçıntaş "Bunun ilk artısı Hazine'ye aktaracağı kaynaktır, ikincisi hepsi fiili işgal yani kullanım durumunda olan arazileri üzerindeki hukuksuzluğu ve gayri kanuniliği ortadan kaldırmasıdır." ifadesini kullandı. 2B'nin iş dünyası'için önemli olduğunu belirten İTO Başkanı, "Daha önce ormanlık alanlarda fiili işgal olduğundan dolayı imar konusunda, ruhsat konusunda, plancılık konusunda ciddi kargaşalıklar görülüyordu. 2B'lerde yapılanan ve faaliyet yürüten firmalar haksız rekabete yol açıyordu. Yasa ile bunlar ortadan kalkacaktır." dedi.

Murat Yalçıntaş, istismarların devamlı bir hal almaması adına da yasa koyuculara ve uygulayıcılara şu uyarılarda bulundu: "Hak sahipleri doğru belirlenmelidir. Kimi kesimlerin haksız rant, haksız gelir elde ermesine müsaade edilmemelidir. Hak sahibi her kim ise satış ona yapılmalıdır. Değer saptamaları gerçekçi yapılmalı. Ödemelerin kolay yapılmasına imkân tanınmalı. Ayrıca ödememezliklerin önüne tedbirlerle geçilmeli. Atılan bu adım yarım kalmamalı." Yalçıntaş, orman alanlarının işgalinin devamını önlemek için yasa metninin imtina ile hazırlanmasını önerdi. Kanunun bundan sonra yapılacak işgallere kapı açacak, işgalleri cesaretlendirecek tümceler içermemesi gerektiğinin altını çizdi.


"ABD'Lİ KOBİLERİ TÜRKİYE'YE ÇEKMELİYİZ"

ABD Ticaret Bakanı Michael Camunez ile yaptığı görüşmeye değinen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ekonomik bağlan artırmak adına pek çok konuda mutabakata varıldığını dile getirdi. Amerikan firmalarının Türkiye'de yatırımlarını artırmaya davet eden Yalçıntaş, "Şu anda büyük Amerikan firmaları ülkemizde var. Bunlar artık dünyanın her buyanında faaliyetlerini yürütüyor. Biz, Amerika'nın orta saydığı, bize göre büyük firmalara Türkiye'yi, Türkiye'nin sunduğu olanakları anlatmalıyız. Onlan Türkiye'ye çekmeliyiz." dedi. Yalçıntaş, sözlerine şöyle devam etti:

"ABD piyasası belli ölçekteki Türk firmaları için son derce çekici, iyi olanaklar sunuyor. Fakat bunun için gerekli eko sistemi oluşturmalıyız. Bu bağlamda belli bir ölçeği aşan Türk firmalarını ABD piyasasına açabilmek, gerekiyorsa onlara orada muhtelif yatırımlar yaptırarak Türkiye'den gönderdikleri malların bir bölümünü ABD'de paketlemek, monte etmek ya da en son haline getirmek suretiyle ve Amerikan firmalarıyla ortak olmalarını hedefleyen planları hayata geçiriyoruz, geçireceğiz." New York ticaret ofislerini İstanbul'a getirdiklerini aktaran Yalçıntaş, birkaç eyaletle de anlaşma halinde olduklarını bildirdi. Önümüzdeki aylarda bu eyaletlerin de Türkiye'de ofis açacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Türkiye

  • Etiketler:

Yorum Yaz