maritbet girişmaritbet
İstanbul'un gayrimenkul değeri 470 milyar euroya ulaşıyor

İstanbul'un gayrimenkul değeri 470 milyar euroya ulaşıyor

İstanbul’un gayrimenkul değeri 468 ile 470 milyar euro olarak hesaplanıyor. Paris’in 718 milyar Euro’luk değerinden sonra İstanbul daha ucuz ortaya çıkıyor. İstanbul, nüfus ve alan bakımından Paris’ten büyük

Paris'teki tüm emlak varlığı fiyatının tarihçi Patrice de Moncan ile Fransa Emlak Ajansları Federasyonu FNAIM Başkanı Gilles Ricour de Bourgies'un ortaklaşa hazırladıkları kitapla hesaplanmasından sonra gözler İstanbul'un gayrimenkul değerini hesaplamaya çevrildi. Hürriyet Gazetesi'nden Sadi Özdemir'in haberine göre İstanbul'un gayrimenkul değeri 468 ile 470 milyar euro olarak hesaplanıyor. 

Paris'in 718 milyar Euro'luk değerinden sonra İstanbul daha ucuz ortaya çıkıyor. İstanbul, nüfus ve alan bakımından Paris'ten büyük. İki kıtayı ayıran Boğaz'a sahip. İstanbul'un değerini ortaya koyan rakamlar Paris'e göre daha mütavazi. İstanbul'da 3.9 milyon adet konut bulunuyor. Bu konutların 600 bini 2001 yılından sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış durumda. İstanbul'daki konutların ortalama büyüklüğü 120 metrekare ve ortalama metrekare değeri de 2 bin TL civarında. İstanbul'da konut stokunun piyasa değeri 936 milyar TL'ye ulaşıyor. Bu rakam da 350 milyar Euro'ya denk geliyor. İstanbul'un boğaz avantajı ve tarihi eserlerinin (saraylar, müzeler, tarihi kilise ve camiler v.s.) emlak değeri üzerine yüzde 20 değer artışı sağlıyor. Bu değer eklendiğinde ise İstanbul'un değeri 420 milyar Euro'ya çıkıyor.

Ofisler ne durumda?

İstanbul'da A Sınıfı ofisler 3.5 milyon metrekareyi geçti. Ortalama metrekaresi 4 bin TL'den 14 milyar liralık A Sınıfı ofis değeri çıkıyor. Diğer ofis, cadde mağaza, alışveriş merkezleri ve toplu iş yerleri dikkate alındığında yaklaşık minimum 100 milyar liralık da diğer işyeri tanımına giren gayrimenkul çıkıyor.  Kanal İstanbul, Üçüncü Havalimanı ve Üçüncü Köprü ekseninde tarla-arsa fiyat artışları, diğer metropollerde olmayan bir değer ortaya çıkarıyor. Kentin 75 kilometrekaresinde de arsa niteliğinde arazi değerlenmesi yaşanıyor.

Paris'in rakamları İstanbul'un 3 misli

•  Paris'e 2012'de 29 milyon yabancı turist gitti. İstanbul'a 11.6 milyon.
•  Paris ve çevresinde nüfus 12 milyona yaklaştı. İstanbul'da 15 milyona yakın insan yaşıyor
•  La Defense, Avrupa'nın en büyük özel ticaret merkezi olarak kabul ediliyor. İstanbul'da küresel çapta iddialı böyle bir ticaret alanı yok. 
•  Paris'te gayrimenkul fiyatlarının ortalama değeri, İstanbul'un yaklaşık 3 misli.
•  Paris'te kişi başına milli gelir 55 bin doların üzerinde, İstanbul'da ise yaklaşık 16 bin dolar.
•  Paris'in ürettiği toplam milli gelir yıllık 770 milyar doları buluyor. İstanbul ise 215 milyar dolarda kalıyor.

15 milyar Euro'luk arsa

İstanbul'da arsa stoku değeri yaklaşık 15 milyar lira tahmin ediliyor. A Sınıfı Ofisler, diğer işyerleri ve arsa stoku değeri de en muhafazakar hesaplarla 129-130 milyar liraya ulaşıyor. Bu da 48 milyar Euro'yu aşan bir değer anlamına geliyor. Bütün bu tahmini hesaplarla İstanbul'un gayrimenkul değeri, yaklaşık 468-470 milyar Euro çıkıyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...