maritbet girişmaritbet
İstanbul'daki otellere Arap rakipler geliyor!

İstanbul'daki otellere Arap rakipler geliyor!

İç piyasanın daralmasıyla rotayı Araplara çeviren inşaat firmaları, çıkarma yaptıkları Dubai’de büyük ilgi topladı. Firmalardan blok halinde konut talep eden Arap fonları, buraları dayalı döşeli halde İstanbul’a gelen turistlere kiralamayı planlıyor

 

Mütekabiliyetin birçok ülkeye konut satışını serbest bırakılmasıyla harekete geçen Araplar Türkiye'den toplu alımlar yaparak bunları otel gibi işletmeyi planlıyor. Dubai'de yapılan Cityspace Global Fuarı'na katılan Türk firmaları yoğun bir şekilde toplu alım talepleriyle karşılaşırken, fuarda İstanbul'daki Maslak 1453 projesinin tanıtımını yapan Ali Ağaoğlu da bu ilgiden nasibini aldı. Dubai Emiri El Maktum'un da ziyaret ettiği Maslak 1453 projesine çok sayıda toplu alım talebi geldi. Dubai'nin önde gelen gayrimenkul firmalarından Damac Properties Başkanı Hussain Saywani bir blok satın almak isterken, Suudi Arabistan Demiryolları Bakanı da projeden kendisi için 13 daire ayırttı. 
 
Maslak 1453 projesinin 500 dairelik iki kulesini ise Abudabi Veliaht Prensi Mohammed Bin Zayed Al Mahyan isterken, Dubai şeyhi El Maktum'un oğlu şeyh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktum da projenin 1 kulesini satın alacak. 
 
Kira geliri ve prim bekleniyor
Bu isimlerin kendilerine güven vermesi nedeniyle Türkiye'yi seçmelerinin yanı sıra yatırım amaçlı bu alımları yaptığı ifade ediliyor. Son dönemlerde Başbakan Erdoğan'a olan sempati ve Türk dizilerinin bu ülkelerde yarattığı etki de Arap turistleri Türkiye'ye çekiyor. Bu durumu fark eden Arap yatırımcılar da Türkiye'de otelde kalmak istemeyenler için blok halinde konut satın alıp bunları Arap turistlere kiraya vermeyi amaçlıyor. Aldıkları bloklardaki daireleri A'dan Z'ye dayayıp döşeyecek olan Arap yatırımcılar da, bu sayede aldıkları gayrimenkullerden hem iyi bir kira geliri hem de yüksek prim bekliyorlar. 
 
Dubai'de kimler ne yaptı?
‘Yatırımcılarla görüştük'
Fuarın katılımcılarından biri olan ENSPD Yönetici Ortağı Mehmet Ali Ergin, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen 350 kişiyle fuarda görüştüklerini belirterek, "Fuar bizim için çok verimli geçti. 3 proje sattık. Dubai'de Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen 7 özel kurumla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. Ergin, Anadolu'da 5 yılda 70 proje geliştirdiklerini, şu sıralarda ise Cendere'de Loft / G Loft projelerini inşa ettiklerini söyledi. 
 
‘Elaf Grup'la temas halindeyiz'
Eski Likör fabrikasına yeni proje yapan Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi Satış ve Pazarlama Müdürü Türkan Sönmez, İsveçli yatırımcı fonu olarak Dubai Cityscape Global 2012 Fuarı'na katıldıklarını belirterek. “250'den fazla kişiyle görüşmemiz oldu. Projemizle ilgilenen çok ciddi kuruluşlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Bu büyük grupların arasında Albakara Türk Bankası ortağı Elaf Grup bulunuyor. Bu firmanın yanı sıra Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcılarla da görüşüyoruz " dedi. kasım başında Türkiye'de satışa çıkması beklenen projede fiyatlar 500 bin dolardan başlayacak. Projenin 42 metre yüksekliğindeki satış ofisinde ise çalışmalar sürüyor. 
 
‘Suudilere içi proje istediler'
Tahincioğlu Gayrimenkul Proje Geliştirme Müdürü Sercan Gençoğlu da, fuarda beklentilerinin üzerinde talep aldıklarını anlatarak, “Ortadoğu Körfez yatırımcıları oldukça ilgili. Projelerimizden ev almak ve proje ortaklığı yapmak isteyenler var. Suudi Arabistan'dan şöyle bir talep geldi. Sadece Suudilere satmak için bir proje yapmamızı istiyorlar. Bir ay içinde satacaklarını söylüyorlar. Macicus, Dubai, Abu Dabi, Afganistan'dan gelen yatırımcılar ile görüştük." Tahincioğlu, Göztepe Nidakule'nin ardından Palladium Towerprojesine başladı. 55 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla tamamı ofis olarak planlanan proje 1.5 ay sonra satışa çıkacak. Firma ayrıca Çengelköy'de bir villa projesine de başlayacak. 
 
‘Sıcaktan kaçan İstanbul diyor'
Fuarın en önemli katılımcılarından biri olan Dubai kökenli Emaar da İstanbul'daki projesinde satışa hazırlanıyor. Proje için fuarda 600 kişiyle görüştüklerini açıklayan Emaar Türkiye Pazarlama Müdürü Yelda Altürk, “Burası çok sıcak olduğu için gelip İstanbul'dan ev almak istiyorlar. Orada daha rahat ediyorlar” dedi. ‘Boulevardi İstanbul' adındaki projeyi Kasım'da satışa çıkarmaya hazırlanan firma 1000 daire, 400 mağaza ve otelin bulunduğu projedeki otelin ve belli sayıdaki rezidansın lansmanını da Dubai'de yapmayı planlıyor. Avrupa'nın en iyi projesi ödülünü de alan Boulevardi İstanbul'da 42 metrelik gökdelen de bulunacak.
 
‘Satış için randevular ayarlandı'
Fuara Türkiye'den katılan bir diğer firma ise Newada projesiyle İlbak Holding oldu. Mewada satış Koordinatörü Emel Keçeci, 2011 yılında en iyi tasarıma sahip proje seçilen Newada'ya yakın ilgi gösteren Arapların, projen daire almak için randevu istediklerini söyledi. Ekim ortasında İstanbul'a gelmek isteyen Araplar İstanbul'a geldiklerinde otelde kalmak yerine kendi evlerinde oturmak için gayrimenkul alımına yöneldiklerini vurgulayan Keçeci, 2 kulede 288 rezidanstan oluşan projede daire fiyatlarının 5 bin ile 9 bin lira arsında değiştiğini kaydetti. Kaba inşaatı tamamlanan projenin 2013 sonunda tamamlanması planlanıyor.
 
Yavuz Karaman 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk gayrimenkul yatırımcıları Dubai’de yatırım turuna çıktı
  • 18.01.2022 16:37

Türk gayrimenkul yatırımcıları Dubai’de yatırım turuna çıktı

Türkiye’de yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı tanındığı gibi, yurt dışında ...

Dubai'de dünyanın en büyük dönme dolabı
  • 25.08.2021 11:08

Dubai'de dünyanın en büyük dönme dolabı

Dünyanın en büyük dönme dolabı Birleşik Arap Emirlikleri’nin ticaret merkezi Dub ...

GYODER kampanyası sektöre büyük ivme getirdi
  • 06.09.2016 19:44

GYODER kampanyası sektöre büyük ivme getirdi

FYP Proje Geliştirme ve Pazarlama Kurucusu Füsun Yılmaz Phillipson, bu yıl 15'in ...

İşte dünyanın en büyük çiçek bahçesi!
  • 22.06.2015 14:35

İşte dünyanın en büyük çiçek bahçesi!

Mega projeleriyle dünyanın gündemine oturan Dubai, son sürpriziyle yine çok konu ...

Dünyanın en büyük çiçek bahçesi Dubai Çölleri'nde!
  • 22.06.2015 14:56

Dünyanın en büyük çiçek bahçesi Dubai Çölleri'nde!

Dubai’de açılan Miracle Garden, dünyanın en büyük çiçek bahçesi oldu. 18 dönümlü ...