maritbet girişmaritbet
İstanbul’da ortalama konut fiyatı 5 milyona yaklaştı!

İstanbul’da ortalama konut fiyatı 5 milyona yaklaştı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında arttı.

TCMB tarafından açıklanan, 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artan KFE, bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 82,8, reel olarak ise yüzde 12,4 oranında artış gösterdi.

Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, konut metrekare birim fiyatı en yüksek iller sırasıyla, İstanbul, İzmir ve Ankara olarak kayıtlara geçti. 

Şehirlerde ki konut metrekare birim fiyatları ise, İstanbul’da 44 bin 532 TL, İzmir’de 35 bin 465 TL ve Ankara’da 23 bin 291 TL olarak kaydedildi.

Aynı zamanda, afet bölgesinde depreme bağlı olarak veri sayısının yetersiz olması nedeniyle 2023 yılı Şubat ayından itibaren endeksler sabit kabul edildi.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de 2023yılında 1 milyon 225 bin 926 konut satışı gerçekleşti. Bir önceki yıla oranla yüzde 17,5 düşüşün yaşandığı bu dönemde özellikle ipotekli konut satışlarındaki azalma dikkat çekti. Aralık 2023 döneminde ipotekli konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,3 oranında azaldı. Son dönemde bankaların konut kredisi faizlerinde gerçekleştirdiği artışın ipotekli konut satışlarına direkt etkisinin olduğu biliniyor. Güncel konut kredisi faizlerine göre 3 milyon TL tutarında çekilen konut kredisinin 10 yıllık geri ödemesi 17 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşiyor. Bu rakam bankalara göre farklılık gösterebiliyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz