maritbet girişmaritbet
İstanbul'da konut fiyatları 5 yılda yüzde 76 arttı!

İstanbul'da konut fiyatları 5 yılda yüzde 76 arttı!

Remax Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, İstanbul'da konut fiyatlarının 5 yılda yüzde 76 arttığını bildirdi

Gökhan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında kentsel dönüşüm denildiğinde akla "bir şehrin sil baştan yapılması" geldiğini dile getirerek, Brezilya'nın Rio de Janeiro'da Türkiye'deki "kentsel dönüşüm"e benzer yenilenmenin yapıldığını söyledi. Dünyada genelde meydan düzenlemesi tarzında yenilenmelerle karşılaşıldığını ifade eden Karahan, Londra'da Trafalgar Meydanı'nın buna bir örnek olduğunu aktardı. Karahan, deprem riski altında olunduğundan eski binaların "emin" hale getirilmesi amacıyla kanun çıkarıldığını kaydederek, kentsel dönüşümün en iyisinin yapılması gerektiğini vurguladı. Karahan, İstanbul'di Bağcılar ve Esenyurt'taki dönüşüm örneklerini sosyal amaçlı ve merkezi yapılanmayla gerçekleştirildiği için beğendiğini anlattı.

İstanbul'da en pahalı ilçe Beşiktaş

Gökhan Karahan, İstanbul'un dünya genelinde konut yatırımı için uygun bir şehir olduğunu belirterek, kentte konut edinmenin giderek zorlaştığını, konut faizi bir ara düşmesine rağmen tekrar yükseldiğini söyledi. Konut fiyatı açısından İstanbul'un Avrupa başkentlerine kıyasla hala çok çok ucuz olduğunu ifade eden Karahan, "Uluslararası bir yatırımcı 'nereden ev alırım' diye düşündüğünde İstanbul resmen sırıtıyor" dedi. İstanbul'da konut değerleri açısından en değerli ilçenin metrekare başına 10 bin 500 lirayla Beşiktaş olduğunu belirten Karahan, burayı 7 bin 900 lira ile Sarıyer, 5 bin 800 lira ile Beykoz, 5 bin 400 lira ile Bakırköy ve 5 bin 300 lira ile Kadıköy'ün izlediğini bildirdi.

Son 5 yılda konut fiyatları arttı

Karahan, Nisan 2009'da konut fiyatlarının Nisan 2008'e kıyasla yüzde 15 düştüğünü dile getirerek, bu düşüşü ABD kaynaklı global mortgage krizine bağladı. Türkiye'de konut fiyatlarında son 5 yılda hep yukarıya doğru gelişme olduğunu anlatan Karahan, şu bilgileri verdi: "Yani hem Türkiye'de hem İstanbul'da son 5 yılda konut fiyatları sürekli arttı. ABD'deki kriz nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde fiyat düşüşleri çok daha sert ve uzun süreli oldu. Türkiye'nin iç dinamikleri sebebiyle gayrimenkuldeki fiyat düşüşü sınırlı kalmıştı. Nisan 2009'da konut fiyatları Nisan 2008'e kıyasla yüzde 15 düşmüştü. O tarihten itibaren İstanbul'da konut fiyatlarında Nisan 2014'e kadar toplamda yüzde 76'lık artış yaşandı. Bu artış Türkiye genelinde yüzde 62, Ankara'da Ankara'da yüzde 55, İzmir'de de yüzde 49 oldu. Yıllık bazda bakarsak konut fiyatları, Türkiye genelinde 2009 ve 2010'da yüzde 4'er, 2011'de yüzde 8, 2012'de yüzde 17 ve 2013'te de yüzde 14 arttı. İstanbul'da konut fiyatlarının ortalama artışına baktığımızda, 2009'da yüzde 2, 2010'da yüzde 6, 2011'de yüzde 9, 2012'de yüzde 20, 2013'te ise yüzde 18 artış oldu. Bu fiyatları Beşiktaş'tan da Esenyurt veya Tuzla'dan da alarak harmanlıyoruz ve ortalamasını çıkarıyoruz."

İstanbul'da bir yılda yüzde 20 arttı

Dünya metropollerindeki son 1 yıldaki fiyat artışlarına değinen Karahan, Cakarta, Bangkok, Miami gibi şehirlerde konut fiyatlarının son 1 yılda İstanbul'dan daha fazla arttığını söyledi. Remax Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, son 1 yılda konut artışının Cakarta'da yüzde 38, Bangkok'ta yüzde 26, Miami'de yüzde 21, İstanbul'da yüzde 20, Dubai'de yüzde 18, Şangay'da yüzde 17, Petersburg'ta yüzde 13, Los Angeles'te yüzde 12, Londra'da yüzde 8, Pekin'de yüzde 6, Tel Aviv'de yüzde 4 arttığını ifade etti.

"Son 5 yıldaki artış tamamen balon"

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, son 5 yıldaki artışın tamamen "balon" olduğunu belirterek, fiyat artışlarının çok sağlıklı olmadığını söyledi. İstanbul'da son yıllarda konutların genelde "lüks konsept" tarzında yapıldığını ve bu yüzden fiyatların yüksek tutulduğunu dile getiren Aşa, "markalı konut" adı altında inşa edilen bu yapılarda istenilen satışın da olmadığını aktardı. Aşa, fiyatların yükselmesi konusunda çok sağlıklı bir endeks veya araştırmanın olmadığını kaydederek, bu artışların gerçek piyasaya uymadığını, esas piyasayı yansıtmadığını vurguladı.

Nizameddin Aşa, "Son 5 yılda fiyatlar arttı. Özellikle merkez ilçelerde fiyatlar arttı. Ama Esenyurt, Hadımköy, Kurtköy, Maltepe'nin kuzey kısımları gibi yerlerde fiyat artışı yok" diye konuştu.

Uğur Aslanhan / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”
  • 03.12.2025 14:22

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”

Kahramanmaraş’ta afet konutlarının inşa edildiği Doğukent şantiye alanında basın ...

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?
  • 19.11.2025 11:18

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yüzyılın Konut Proje ...

350 bininci deprem konutu teslim edildi
  • 17.11.2025 10:12

350 bininci deprem konutu teslim edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’da 350 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi Tören ...

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı
  • 13.11.2025 11:28

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı

Konut satışları Ocak-Ekim döneminde %16,2 artarken, geçen sene Ekim ayına göre i ...

Yüzyılın Konut Projesi’ne ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı
  • 11.11.2025 11:44

Yüzyılın Konut Projesi’ne ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuruların 905 bin 640'ı e-Devlet, 30 bin 519'u bank ...

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...