maritbet girişmaritbet
İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı!

İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı!

Gayrimenkulde gelişme beklentilerinde Avrupa’nın en popüler şehri olan İstanbul, mevcut gayrimenkul yatırımlarında 4. sırada gösterildi

 

PwC ve Urban Land Institute(ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren ‘Emerging Trends in Real Estate Europe  2013 - Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2013' raporu açıklandı. Rapora göre,  İstanbul mevcut gayrimenkul yatırımlarıyla Avrupa'nın öne çıkan ilk 27 şehri arasında 4. sırada yer aldı. İlk beşin içindeki diğer şehirler ‘güvenli limanlar' olarak yatırımcıları çekerken, İstanbul, gelecekteki gelişim fırsatları için en popüler yer olmayı 2013'te de sürdürüyor. 
 
Rapora göre yatırımcılar güvenli bölgeleri tercih etmeyi sürdürürken Avrupa'nın ticari gayrimenkul sektörü Alman şehirlerinin hakimiyeti altında. Avrupa genelindeki 27 şehrin sıralama tablosunda başı çeken Münih'i, ikinci sıradaki Berlin ve beşinci sıradaki Hamburg yakından takip ediyor. Yatırımcılar bu şehirlerden her birinin güçlü yerel mikro-ekonomik ortamından ve esnek emlak piyasası koşullarından cesaret alıyor. Alman şehirleri Münih, Berlin ve Hamburg'un yanı sıra Londra ile birlikte ilk 5 içinde yer alan İstanbul,  geçtiğimiz yıla göre daha az puan alsa da ‘fırsatlar açısından önemli' olması nedeniyle katılımcılar arasında popüler olmaya devam ediyor.
 
Çin'e rakip gösteriliyor
Önceki iki Gelişen Trendler Avrupa raporunda birinci olan ve bu yıl da üst sıralarda yer alan İstanbul'un bu sonuçları almasının başlıca nedeni de raporda açıklanıyor. Buna göre, heyecan verici gayrimenkul potansiyeli, Türkiye'nin Çin'e rakip olacak seviyedeki ekonomik büyüme performansı ve genç nüfusu nedeniyle ‘gelişim fırsatları' sunması İstanbul'un özellikleri arasında sıralanıyor.
 
Raporda ayrıca, hükümetin uluslararası sermayeyi davet etmek ve İstanbul'u bölgesel bir finans merkezine dönüştürmek konusundaki kararlılığına da yer veriliyor. Türkiye'de yabancıların gayrimenkul sahibi olmasına yönelik kısıtlamaların yumuşatılmasının etkisinin de vurgulandığı raporda, Türkiye Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)'in bu değişikliklerin gayrimenkul yatırımlarını artıracağına ilişkin beklentisine de yer veriliyor.
 
Ünlü markalar burada
İstanbul'un uluslararası şirket ve markanın merkezi olduğuna dikkat çekilen raporda, ünlü markaların İstanbul'da mağaza açma  kararı verdiğine de değiniliyor. Ayrıca pek çok global şirketin ve bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin ileri gelen kuruluşlarının yönetim üsleri kurduğunu belirtiliyor.
 
‘Yatırımcı kendini rahat hissetmeli'
Raporun sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, gelişme beklentilerinde İstanbul'un hâlâ zirvede bulunmasının sevindirici olduğunu ancak gayrimenkuldeki uluslararası yatırımcı girişinin sınırlı düzeyde gerçekleşmiş olmasının düşündürücü olduğunu belirtti. Bayraktaroğlu, “Raporda çok açık bir şekilde vurgulandığı gibi İstanbul'un rakipleri ile en önemli farkı ‘işlem' azlığı. Bir bölgenin gayrimenkul üssü olabilmesi işlem derinliğinin yüksekliği ile orantılı. Pazara girmek isteyen,  kolaylıkla çıkabilme olanaklarını da görmek istiyor” dedi.
Alıcı ve satıcının sıklıkla bir araya gelip çok işlem yapabildiği pazarların yatırımcının kendisini rahat hissettiği pazarlar olduğunu ifade eden Bayraktaroğlu, “Türkiye pazarının yatırımcı açısından rahat hissedilen bir pazar olması için gerekli ekonomik, hukuki ve vergisel ortamın sağlanması yatırımcın İstanbul'a olan ilgisinin gerçeğe dönüşmesinin en önemli koşulu” diye konuştu.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maya: "Satış argümanlarını sıfırdan inşa etmek gerekiyor"
  • 29.11.2018 18:00

Maya: "Satış argümanlarını sıfırdan inşa etmek gerekiyor"

TSKB Gayrimenkul Değerlendirme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Gayrimenkulde Ge ...

Alkaş: "Toplu seferberliğe ihtiyacımız var"
  • 29.11.2018 17:23

Alkaş: "Toplu seferberliğe ihtiyacımız var"

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2019'da kon ...

"Gayrimenkul piyasasında hala ciddi fırsat var"
  • 30.11.2018 14:43

"Gayrimenkul piyasasında hala ciddi fırsat var"

Urban Land Institute (ULI) ve PwC’nin araştırması Gayrimenkulde Gelişen Trendler ...

Özak GYO'nun bağımsız denetim kuruluşu PwC oldu
  • 08.06.2017 12:58

Özak GYO'nun bağımsız denetim kuruluşu PwC oldu

Özak GYO, KAP’a 2017 yılı için seçilen bağımsız denetim kuruluşu PwC'nin tescil ...

Gayrimenkulde gelişen trendler konuşulacak!
  • 24.11.2016 12:14

Gayrimenkulde gelişen trendler konuşulacak!

PwC ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen ...

PWC Gayrimenkul 2020 raporunu açıkladı
  • 14.07.2014 11:41

PWC Gayrimenkul 2020 raporunu açıkladı

PwC'nin yeni araştırması Gayrimenkul 2020: Geleceği İnşa Etmek raporunu açıkladı ...