İstanbul BM'nin 5'inci kenti olacak!

İstanbul BM'nin 5'inci kenti olacak!

Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte Meksika’daki G-20 Zirvesi’ne katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirveye katılan diğer mevkidaşları ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerinde İstanbul’un Birleşmiş Milletler’in (BM) beşinci kenti olması için yaptığı girişimlerden olumlu yanıt aldı

 

Başbakan Tayyip Erdoğan'la birlikte Meksika'daki G-20 Zirvesi'ne katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirveye katılan diğer mevkidaşları ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerinde İstanbul'un Birleşmiş Milletler'in (BM) beşinci kenti olması için yaptığı girişimlerden olumlu yanıt aldı.
 
Türkiye'nin yapacağı başvurunun ardından önümüzdeki Eylül'den sonra İstanbul'un beşinci BM kenti olduğunun onaylanması bekleniyor. Ağırlıklı siyasi konuların görüşüldüğü New York'taki Genel Merkez dışında, BM'nin Cenevre'de (İsviçre) insan hakları ve silahsızlanma, Viyana'da (Avusturya) nükleer güvenlik ve örgütlü suçlarla mücadele, Nairobi'de de (Kenya) çevre ve insani yerleşimler ofisleri bulunuyor. BM'nin İstanbul ofisi ise ağırlıklı arabuluculuk merkezi olarak faaliyet gösterecek. Türkiye, Finlandiya ile birlikte önceden “Arabuluculuk Dostlar Grubu”nu oluşturmuştu.
 
İşte gerekçeleri
Türkiye, İstanbul'un beşinci BM kenti olması için yaptığı sunum çalışmasında şu unsurları öne çıkardı:
 
* İstanbul'un BM'nin faal olduğu çok sayıdaki bölgenin kesiştiği bir noktadaki stratejik konumu, bu konumun sağlayacağı lojistik avantajlar, şehrin prestiji ve altyapısının sunduğu olanaklar, İstanbul'u BM açısından cazip hale getiren unsurlardır.
 
* BM'yle yürütülen çalışmalar neticesinde, BM Nüfus Fonu UNFPA'nın Bölgesel Ofisi İstanbul'a taşındı.
 
* BM Kalkınma Programı UNDP'nin Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi İstanbul'da konuşlandı.
 
* Kadın hakları alanında faaliyet gösteren UN-Women, Dünya Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), Çevre-İnsani Yerleşimler İhtisas Kuruluşu'nun (HABITAT) bulunduğu çok sayıda BM ihtisas örgütlerinin bölgesel ofislerine evsahipliği yapılması hedefleniyor.
 
Başarılı evsahibi
* 2004'deki NATO ve İKÖ zirveleri ile başlayan süreçte İstanbul, dünyanın en önemli zirvelerine başarı ile ev sahipliği yaptı. En son Mayıs 2011'de, BM'nin her yıl New York'ta dünyadaki tüm ülkelerin katılımıyla yapılan genel kurul toplantılarının ardından en büyük küresel toplantı olan En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi İstanbul'da gerçekleşti. Zirve sürecinde toplantıların yapıldığı binalara BM bayrağı çekildi. Son dönemde Somali, Küresel Terörle Mücadele Forumu, Dünya Ekonomik Forumu İstanbul'da gerçekleşen diğer zirveler oldu.
Uğur Ergan / Hürriyet
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hisense her izleme deneyimine yanıt veriyor
  • 04.08.2026 16:37

Hisense her izleme deneyimine yanıt veriyor

Hisense, Türkiye'deki ürün gamını TV kategorisiyle genişletiyor. ULED MiniLED ve ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

Osmaneli–Bursa hattında Yüksek Hızlı Tren test süreci başlıyor
  • 30.07.2026 15:41

Osmaneli–Bursa hattında Yüksek Hızlı Tren test süreci başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bandırma–Bursa–Yenişehir–Osmane ...

Platformder: "Yükseltici platformlarla iş  kazalarının yüzde 41'i önlenebilir"
  • 30.07.2026 14:21

Platformder: "Yükseltici platformlarla iş kazalarının yüzde 41'i önlenebilir"

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre her yıl 330 bin kişi iş kazalarında yaşamını ...

Aircairo İstanbul Havalimanı’na seferlere başladı
  • 24.07.2026 09:53

Aircairo İstanbul Havalimanı’na seferlere başladı

İstanbul Havalimanı, Mısırlı hava yolu şirketi Aircairo’nun tüm İstanbul operasy ...

Paintistanbul Avrupa ve Uzakdoğu'dan profesyonelleri bir araya getirdi
  • 22.07.2026 17:27

Paintistanbul Avrupa ve Uzakdoğu'dan profesyonelleri bir araya getirdi

İstanbul Fuar Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleştirilen Paintistanbul 2026, 6 ...