maritbet girişmaritbet
İSTANBUL'A 100 YENİ OTEL

İSTANBUL'A 100 YENİ OTEL

Küresel ölçekteki şirketlerin İstanbul'u yeni üs olarak seçmesiyle otel gelirlerinde patlama yaşanıyor.

Hükümetin İstanbul'u finans merkezi yapma hazırlıkları da yabancı otelleri yatırıma sevk ediyor. Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) raporuna göre şehirde 39'u 5 yıldızlı olmak üzere 100 otelin inşası sürüyor. İki yıl içinde tamamlanması beklenen tesislerle İstanbul'un yatak kapasitesine 20 binin üzerinde ilave olacak.

Son yıllarda ev sahipliği yaptığı uluslararası kongrelerle turizmde cazibesi artan İstanbul, uluslararası otel zincirlerinin radarına girdi. Hükümetin İstanbul için finans merkezi çalışmalarında bazı adımların atılması da otellerin yatırımlarına hız verdi.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) yaptığı araştırma, turizmcilerin Avrupa'nın en kalabalık şehri İstanbul'a gösterdiği ilgiyi gözler önüne serdi. Rapora göre İstanbul'da şu an tam 100 tesis inşa halinde.

Bu, 15 bin oda, 31 bin 500 yatak kapasitesi anlamına geliyor. TUROB Başkanı Timur Bayındır'a göre bu yatak kapasitesinin 20 bin 600'ünün 39 farklı 5 yıldızlı otel markası tarafından inşa edilmesi raporda en dikkat çekici nokta. Aralarında Hilton Garden Inn, Crowne Plaza, Radisson Blu, Ramada ve Holiday Inn Express'in bulunduğu otel zincirleri İstanbul'da birden fazla tesis inşa ediyor. Marriott'tan Novotel'e, Ibis'ten Le Meridien'e kadar 20'nin üzerinde uluslararası otel markası ise ya İstanbul'a ilk kez giriyor ya da İstanbul'daki otel zincirlerini genişletiyor. İnşa halindeki 100 tesisin en geç iki yıl içinde devreye gireceğini söyleyen TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul'a gösterilen yoğun ilgiyi "İstanbul'a gelmeyen yabancı zincir kalmadı." şeklinde değerlendiriyor.

Bayındır, yeni yatırımlarda, Taksim, Aksaray, Sultanahmet, havalimanı ve Anadolu yakasının revaçta olduğunu söylüyor. Şu an Avrupa yakasında 74, Anadolu yakasında 26 tesis inşa halinde. Bunların 39'u 5 yıldızlı, 21'i 4 yıldızlı, 14'ü 3 yıldızlı, 3'ü 2 yıldızlı, 1'i de tek yıldızlı otel. Ayrıca 7 butik, 4 apart, 2 pansiyon oteli ile 9 özel tesis de iki yıl içinde işletmeye alınacak. Böylece İstanbul'da bakanlık belgeli 67.440 olan yatak kapasitesi 2 yıl içinde 100 bini bulacak. Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Değişim Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Aydoğdu, 2012 ya da 2013 yılında elde edilecek yatak kapasitesinin gelişmesini sürdürecek Türkiye içinde yeterli olmayabileceğini belirterek, "Turist akını ülkeye daha yeni başlıyor. Bu talebe karşılık vermek için daha fazla yatırım beraberinde gelecektir." dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "İstanbul'a gelen turist sayısı, Eyfel'e çıkan turist sayısından az." şeklinde yakınması ülkenin ağırlamayı planladığı turist sayısının bugünkünden çok ama çok fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, bunun Anadolu yakasına yapılacak onlarca yatırımla karşılanabileceğini söylüyor. Şu an Pendik'te Divan Otel, Crowne Plaza, Green Park ve Airport Otel'in hizmet verdiğini, 2 adet 5 yıldızlı otelin de inşaatının bitmek üzere olduğunu söyledi. Sahilde yeni bir otel daha yapılacağını, Tekno İnşaat'ın Marmara Tıp Fakültesi yakınında bir otel planladığını, keza Kurtköy'de ruhsatı alma aşamasında olan 4 yıldızlı bir otel bulunduğunu aktardı. Belediyenin de 4 yıldızlı bir otel yapacağını aktaran Başkan, Anadolu yakasının cazibesini arsa fiyatlarına bağlıyor. "Avrupa yakasında arsa fiyatları 5-6 bin Euro'yu bulabiliyor. Ama Anadolu yakasında otel yapacağınız alanı bin lira, 2 bin lira civarında alabiliyorsunuz. Yerine göre 5'te 1'e varan ekonomik avantajlar söz konusu."

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...