maritbet girişmaritbet
İstanbul 2020 logosuna Ataşehir de eklensin!

İstanbul 2020 logosuna Ataşehir de eklensin!

Mehveş Evin bugünkü yazısında İstanbul'un olimpiyat kenti için adaylığını koyduğunu belirtiyor

Sinan'ın İstanbul'daki ilk eseri Şehzadebaşı Camisi var. Bir diğer tarafta Sultanahmet ve Fatih camileri var. Fakat bu yakada böyle bir cuma camisi, bir selatin cami mevcut değildi. Arzu ettik ki, bu yakada da birkaç tane selatin cami, cuma camisi olması lazım. Bu kararı verdik” diyor.

Ancak ‘selatin cami'nin anlamını bilenler, bu sözlere iki açıdan itiraz ediyor:
 
1. Selatin (sultanlar) cami, Osmanlı'da padişahın, şehzadelerin, hanım sultanların kişisel servetleriyle yaptırdıkları camilere denir. Saltanat kalktığı, bildiğimiz kadarıyla Türkiye bir Cumhuriyet olduğu için, ne Ataşehir'deki Mimar Sinan Cami, ne de bundan sonra yaptırılacak herhangi bir cami, selatin cami olamaz!
 
2. İstanbul'un sadece Avrupa değil, Asya yakasında da selatin camileri var. Mehmet Tezkan hatırlatıyor; Selimiye, Mihrimah Sultan, Beylerbeyi Cami gibi... Dolayısıyla “Anadolu yakasında selatin cami yok” demek, büyük bir hata. Tartışmayı “Başbakan kendini sultan mı zannediyor?” üzerinden yapmanın bir anlamı var mı, bilemiyorum. Zira Başbakan'ın selatin cami derken aslında “büyük, daha büyük ve daha çok sayıda cami” hayalini kast ettiği ortada. Çamlıca'ya yapılması planlanan camiye bir ön hazırlık diyelim.
 
Hoş, aynı gafı eskaza bir başka bir siyasetçi, mesela Kemal Kılıçdaroğlu yapsaydı, basına kimbilir nasıl yansırdı?
 
Kılıçdaroğlu, “selatin cami nedir onu BİLE bilmiyor” diye herhalde yerden yere vurulurdu, iş Aleviliğe kadar getirilirdi!
 
Fakat özne Başbakan olunca “eh o kadarcık hata yapıversin” deniliyor ve görmezden geliniyor... Yani Erdoğan'ın kendini padişah ilan etmesine gerek yok, etrafındakiler ve medya, zaten ona “sultan” muamelesi yapıyor.
 
Ne de olsa arzu etmişler, yetmemiş “lazım” demişler, kararı vermişler ve bu camiyi yaptırmışlar. Neye göre? Bilinmiyor! Daha da yaptıracaklarmış, “Zira bir olmaya, birlikte olmaya, birlikte Türkiye'yi ve İstanbul'u inşaya mecburuz” diyor Erdoğan...
 
Bir olmak, birlikte olmak güzel mesajlar da, buradan nasıl ‘Türkiye'yi ve İstanbul'u inşaya mecburuz'a bağlanıyoruz, anlamak mümkün değil!
 
Bu da böyle biline
 
Türkiye'nin inşası maşallah, zaten yıllardır tam gaz gidiyor... İstanbul, Tayyip Bey'in belediye başkanlığı döneminden bu yana nüfusunu ikiye katladı. İnşaat sektörü kaça katlandı, yeni yapılar depreme ne kadar dayanıklı, işte onu da bilemiyoruz.
Bugün kişi başına düşen yeşil alan ve dolayısıyla oksijen miktarının dünya metropollerine kıyasla yerlerde süründüğü İstanbul; üçüncü köprü, Taksim Gezi Parkı'nın katliamı, 2-B yasası, Çamlıca'ya dev cami (selatin cami!) gibi projelerle artık dönülmez sona yaklaşıyor.
 
Gelişmeyi, yoğun nüfus+çok beton olarak değerlendiren bir zihniyet hakim olduğu sürece... Bu zihniyet eleştirilemezken ve şehircilik, kültür, kamusal alan, vatandaşlık hakkı “lüzumsuz ayrıntılar” olarak görülürken... Camiler de, köprüler, yollar, binalar ve AVM'ler de “arzu etme ve en tepeden karar verme” kriterlerine göre yapılır elbet. Yeter ki daha büyük, daha gösterişli olsun..
 
O nedenle tahminim şu ki: Çamlıca'da bir “selatin” cami yapılacak, adı da R.T. Erdoğan Cami olacak, içinde de muhtemelen bir türbe bulunacak. Bu da böyle biline! 
 
LOGOYA ATAŞEHİR'İ KOYUN!
 
* İstanbul, 2020'de Olimpiyat kenti olmak için adaylığını koydu. Logomuz da hazır; Kız Kulesi, Galata Kulesi ve Ayasofya'nın iki lale yaprağı (Boğaz'ın iki yakası?) arasındaki tasviri...
 
* Madem ustalık dönemi deniyor... İstanbul yeniden inşa ediliyor, yeni camiler, finans ve alışveriş merkezleriyle
donatılıyor...O zaman neden logoda eski İstanbul'un simgeleri kullanılıyor?
 
* Mesela tarihi yarımadanın arkasından bıçak gibi çıkan 
Zeytinburnu'ndaki üç kuleyi veya Ataşehir'deki gökdelenlere eşlik eden camiyi, yani AKP hükümetinin “kendi eserleri” neden böyle bir logoda yer bulamıyor?
 
* Cevabı basit:
 
1- İstanbul'u İstanbul yapan, tarihi, kültürü ve korunabilen dokusu... Yeni yapılan hiçbir şey, bu değerlerle boy ölçüşemiyor.
 
2- Gökdelenler, büyük yapılar, dünyanın her yerinde var. Logoya “yeni İstanbul”u koymaya kalksanız, İstanbul mu Dubai mi, anlaşılmaz! Başka kentlerle ayrışmaz, logoyu özel kılmaz.
 
Mehveş Evin / Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Biz birlikte Türkiye'yiz" ve "Devlet-millet el ele" kamu spotu yayında!
  • 05.02.2024 10:14

"Biz birlikte Türkiye'yiz" ve "Devlet-millet el ele" kamu spotu yayında!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından, 6 Şu ...

Ataşehir’e bağlı 6 mahallenin imar planları kabul edildi
  • 14.01.2022 10:33

Ataşehir’e bağlı 6 mahallenin imar planları kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde Ataşehir’e bağlı 6 mahallenin ima ...

Sungur: "TOKİ'nin İstanbul'da 19,5 milyar TL yatırım bedeli olan 66 projesinin inşaatı devam ediyor"
  • 07.01.2022 13:02

Sungur: "TOKİ'nin İstanbul'da 19,5 milyar TL yatırım bedeli olan 66 projesinin inşaatı devam ediyor"

TOKİ Başkan Yardımcısı Levent Sungur Ataşehir Şerifali İmar İskan Blokları Temel ...

Ataşehir Şerifali imar iskan blokları şantiyesi havadan görüntülendi!
  • 06.01.2022 19:40

Ataşehir Şerifali imar iskan blokları şantiyesi havadan görüntülendi!

Ataşehir'de, Gecekondu Önleme Bölgesi olan Şerifali Çiftliği'nde 260 bin metreka ...

Ataşehir Şerifali'de 513 konutun temeli atıldı
  • 06.01.2022 19:27

Ataşehir Şerifali'de 513 konutun temeli atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ataşehir Şerifali İma ...

ESD Ramazan Özel'de bugünkü durağımız Fatih Camii!
  • 03.07.2016 12:33

ESD Ramazan Özel'de bugünkü durağımız Fatih Camii!

Emlaktasondakika.com ekibi İstanbul'un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed Han t ...