maritbet girişmaritbet
Işıl Dinçer: Satışa sunulan konut sayısında düşüş var!

Işıl Dinçer: Satışa sunulan konut sayısında düşüş var!

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte tatilcilerin tatillerini yarıda bırakacakları tahmini gayrimenkul sektörünü heyecanlandırıyordu. Ancak geçtiğimiz yılların verileri ve ilk 6 ayın değerlendirmesi bu beklentinin aksini söylüyor. Ramazanda satış yapmayı bekleyen inşaat firmalarına kötü haber; kredi kullanımları düşecek, durgunluk yaşanacak

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte tatilcilerin tatillerini yarıda bırakacakları tahmini gayrimenkul sektörünü heyecanlandırıyordu. Ancak geçtiğimiz yılların verileri ve ilk 6 ayın değerlendirmesi bu beklentinin aksini söylüyor. Ramazanda satış yapmayı bekleyen inşaat firmalarına kötü haber; kredi kullanımları düşecek, durgunluk yaşanacak!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Genel Müdürü Işıl Dinçer, Ramazan ayı dönemlerini incelediklerinde Ramazan ayının konut kredileri ve satışlarını olumsuz etkilemediğini gördüklerini söyledi. Birkaç negatif faktörün birleşmesiyle taleplerde azalma görüldüğünü söyleyen Dinçer, “Mesela yüksek kredi faizleri, ekonomik krizler, hükümetin para politikası, Temmuz-Ağustos ayları gibi, bir veya birkaç faktör bir araya geldiğinde taleplerde azalma yaşandığını söyleyebiliriz.”diye konuştu. 2012 yılının konut kredileri açısından olumlu rüzgarlarla başlamadığına şahit olduklarını belirten Dinçer, “2012 Ocak ve Şubat ayları, 2009 yılı başından bugüne dek değerlendirildiğinde en yavaş dönemlerden biri olarak gösterilebilir. Bu süreçte Mart ayından itibaren bir toparlanma yaşandı ancak, konut kredileri kullanımı açısından 2010 yılı ve 2011 yılının aynı dönemlerine göre geride olduğumuzu söyleyebiliriz.”diye ifade etti.

Ramazan sakin, Eylül'de ciddi hareketlenme var

Temmuz ayı ortasından itibaren Ramazan ayı ve takip eden 2 haftanın konut kredisi kullanımı açısından oldukça sakin geçeceğini düşündüklerini belirten Dinçer, “Eylül ortasından itibaren ise, sektörde ciddi bir hareketlenmenin başlayacağını bekliyoruz. Arsa sahipleri, geliştiriciler ve müteahhit firmaların ise, hareketli geçecek olan yılın son çeyreğine hazırlık ile geçireceklerini öngörüyoruz.”dedi. Dinçer, konut kredileri kullanımı açısından son 3 yılın Ramazan ayı verilerini incelediklerinde; özellikle 2008 ve 2009 krizinde Ramazan ayından konut kredilerinin çok etkilendiğini; 2010 yılının kriz ertesi konut kredileri açısından çok iyi geçen bir yıl olduğunu; 2011 yılında ise konut kredileri piyasasının hükümet para politikasını Ağustos ayından itibaren hissetmeye başladığını söyledi.

Satışa çıkan konut sayısında da düşüş var 

Geçtiğimiz yıl verileri ile 2012 ilk 6 aylık veriler karşılaştırıldığında, satışa çıkan konut projesi sayısı, bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yavaş seyrettiği gözlemleniyor.

Ramazan'a turist beklentisi

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesinin yabancıya konut satışı açısından olumlu olabileceğini söyleyen Dinçer, “Mütekabiliyet Yasası'nın etkisi ile yaz aylarında ülkemize gelen turistlerin de diğer yılların aksine bu dönemin hareketliliğine muhakkak etkisi olacaktır diye düşünüyoruz.”diye konuştu.

Yelda Akgün/HT Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Işıl Dinçer 'Rönesans Maltepe için tarih son çeyrek'
  • 29.01.2015 14:20

Işıl Dinçer 'Rönesans Maltepe için tarih son çeyrek'

Rönesans Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Işıl Dinçer, Sayfiye projesini anlat ...

Rönesans, Sayfiye'den sonra Maltepe ve İzmir için startı verdi!
  • 29.01.2015 15:08

Rönesans, Sayfiye'den sonra Maltepe ve İzmir için startı verdi!

Rönesans Gayrimenkul, Kartal Sayfiye'den sonra Maltepe ve İzmir'deki iki dev pro ...

ArkiPARC 2013’te Gayimenkul Ödülleri sahiplerini buldu!
  • 13.04.2013 08:17

ArkiPARC 2013’te Gayimenkul Ödülleri sahiplerini buldu!

Türkiye’de ilk kez verilen gayrimenkul ödüllerinin 4’üncüsü sahiplerini buldu. F ...

Işıl Dinçer TSKB'den Rönesans Gayrimenkul’e transfer oldu!
  • 01.03.2013 15:28

Işıl Dinçer TSKB'den Rönesans Gayrimenkul’e transfer oldu!

TSKB Gayrimenkul Değerleme (GD) Genel Müdürlüğü'nden ayrılan Işıl Dinçer, 4 Mart ...

Işıl Dinçer: Mütekabiliyette kamu otoritesine ihtiyaç var!
  • 29.11.2012 08:18

Işıl Dinçer: Mütekabiliyette kamu otoritesine ihtiyaç var!

Mütekabiliyet yasası başta olmak üzere gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendir ...

Yabancılar emlakta fırsatları kolluyor!
  • 23.11.2012 08:20

Yabancılar emlakta fırsatları kolluyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle gerçekleşti ...