maritbet girişmaritbet
İnşaattaki büyümeyi inşaatçılar hissetmedi

İnşaattaki büyümeyi inşaatçılar hissetmedi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, "Sektörün bizzat içinde olan bizler, yüzde 21,7 gibi oldukça büyük sayılabilecek bir büyümeyi fazla hissetmedik. Böyle bir büyüme döneminde ard arda yeni proje geliştiremedik" dedi


 
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, "Sektörün bizzat içinde olan bizler, yüzde 21,7 gibi oldukça büyük sayılabilecek bir büyümeyi fazla hissetmedik. Böyle bir büyüme döneminde ard arda yeni proje geliştiremedik" dedi.
 
Nazmi Durbakayım, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı 2010 2. Çeyrek büyüme rakamlarına göre faaliyet gösterdikleri inşaat sektörünün, 2. üç aylık dönemde yüzde 21,7 oranında büyüdüğünü belirtti. Durbakayım, şunları kaydetti:
 
"Bu büyümeyi neden biz tam hissetmiyoruz? Evet, doğru, sektörümüzün ilk altı aydaki performansı bir önceki yılın aynı dönemine göre oldukça iyiydi. Ancak sektörün bizzat içinde olan bizler, yüzde 21,7 gibi oldukça büyük sayılabilecek bir büyümeyi fazla hissetmedik. Böyle bir büyüme döneminde ard arda yeni proje geliştiremedik.
 
İNDER olarak üyelerimizin bire bir sektördeki iş kapasitelerini biliyoruz. Geçmiş senelerden günümüze kadar iş kapasitelerinin, iş hacimlerinin rakamsal olarak büyümesini görebiliyoruz. Üyelerimiz geçtiğimiz sene kaç metrekare inşaat yaptı, bu sene kaç metrekare yaptı? Geçen sene kaç metrekare sattı, bu sene kaç metrekare sattı? Biz bu rakamlara bakıyoruz. Bizim tespitlerimize göre geçtiğimiz seneye göre hacimlerimiz yüzde 10-15 aralığında küçüldü. Aynı şekilde cirolarda da büyüme görünmüyor."
 
Açıklanan rakamların, İNDER üyelerinin son küresel mali krizden sonra kar marjlarında yaptığı fedakarlığın, ellerindeki stokları eritmesinden kaynaklandığının bir göstergesi olduğuna işaret eden Durbakayım, sadece bu fedakarlığın, satış hacmi olarak TÜİK verilerine yansıdığını, kendilerinin gördüğü bu rakamların ise TÜİK tarafından açıklanan rakamlar gibi yüzlerini güldüren oranlarda olmadığını belirtti.
 
Durbakayım, "TÜİK tarafından açıklanan büyüme oranının büyük kısmı son bir yıl içinde özel sektörün çeşitli fedakarlıklar sonucunda ve son iki yıl içinde başladığı projelerdeki stokların eritmesinden kaynaklanan rakamları ifade etmektedir. Üzülerek belirtmek isterim ki, son bir yıl içinde sektörümüzde gerçekleşen yatırımlar genele yayılmamıştır. Sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki inşaat firması dışında yeni proje hayata geçiren firmamız olmamıştır. Umudumuz, gelecek dönemlerdeki inşaat sektöründeki gerçek büyümenin de bu oranlara ulaşması" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz