maritbet girişmaritbet
İnşaatta mühendislik ve uzmanlık ön planda olmalı

İnşaatta mühendislik ve uzmanlık ön planda olmalı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe mühendislik ve uzmanlığın ön planda olması gerektiğini belirtti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe mühendislik ve uzmanlığın ön planda olması gerektiğini belirtti.

Durbakayım, yaptığı yazılı açıklamada, deprem ve yapım yönetmeliklerine  uygun, mühendislik bakış açısıyla proje inşa edilmesinin önemine dikkati çekti.

Konut projelendirme ve üretmenin bir mühendislik işi olduğunu ifade eden  Durbakayım, mevcut yönetmelikleri uygulayacak, standartları tutturacak bir bilgi  birikimine, eğitime sahip olmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Durbakayım, “Mühendis olmadan da müteahhitlik yapılabilir, ama  projelerin mutlaka mühendisler tarafından projelendirilmesi ve inşası gerekir”  dedi.

Doğru konut projelerinin üretilmesinin bir mühendislik işi olduğunu ve  uzman mühendisler tarafından mevcut deprem ve yapı denetim yönetmeliğine uygun,  orijinal projeye sadık kalınarak inşa edilen projelerin sağlam ve güvenli yaşam  alanları olduğunu belirten Durbakayım, şunları kaydetti:

"İNDER'in misyonlarından en önemlisi; inşaat mühendisliği bilgileri ile  sağlam ve güvenli bina yapılması için yapı müteahhitlerine öncülük etmek.  Bugün istihdamın yüzde 7,5'i inşaat sektöründe ve vasıfsız işçi çalıştırılma  oranı oldukça yüksek. Bu yüzden sertifikasız işçi çalıştırılmaması da bu bilincin  yaygınlaştırılmasında son derece önem taşıyor. Türk inşaat sektörü uzun  yıllardır bir çok teknik yönetmeliğe sahip ve bu yönetmelikler zaman zaman  güncelleniyor. Uzun yıllardır bu yönetmeliklere ve genel mühendislik  disiplinine uygun tasarım ve inşaat yapan firmalarımız mevcut ve bu firmaların  projeleri sapasağlam ayakta duruyor. Yapılması gereken bu yönetmeliklere  uyumu daha sıkı denetlemek ve uymayanları cezalandırmaktır."

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ

Kentsel dönüşümün, yıpranmış eski yapıların boşaltılmasını ve burada  yaşayan kişilerin daha güvenli evlerde oturmasını sağlamak için gerekli olduğunu  vurgulayan Durbakayım, “Deprem gerçeği ile daha hazırlıklı bir şekilde yüzleşmek  için tüm ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşlara kanun ve yönetmeliklerde  belirtildiği üzere görevler düşmektedir. Ancak tüketicinin de bu konuda artık  daha bilinçli davranması gerekmektedir. Örneğin konut almak için seçimini  yaparken, satış vaatlerine ve popülaritesine bakmaksızın projeyi kimin  geliştirdiğine bakarak satın alması ve aldıktan sonra da projenin orijinal haline  sadık kalması da son derece önemli bir husustur” ifadelerini kullandı.

AA

Yorum Yaz