maritbet girişmaritbet
İnşaatın patronları nerede oturuyor? Yalılara ilgi büyük!

İnşaatın patronları nerede oturuyor? Yalılara ilgi büyük!

İnşaata yön veren 54 ismin konut ve sem tercihlerini belirledik. Araştırmada kendi projelerinde oturanlar kadar, çok sevdikleri için rakip projelerden ev alanlar da var

 

İki ay önce Ekonomist farkı ile gerçekleştirdiğimiz CEO ve üst düzey yöneticilerin konut edinme eğilimlerine dönük anket, belki de alanındaki ilk araştırma olması nedeni ile büyük ilgi görmüştü. 
 
 
Ankete katılan 463 CEO ve üst düzey yönetici, konut edinmeye ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koymuşlardı. Gelecek bir yıl içinde konut almayı planlayanların oranının yüzde 47.2 olarak çıktığı ankette, bu kesimin yüzde 87 gibi ezici bir çoğunluğu da tercihini markalı konuttan yana yapmayı planlıyordu. Yayınlandığında büyük ilgi gören anketimize katılanlar ayrıca Türkiye'nin 50 Konut Markası'nı da seçmişti. Konut sahası hemen herkes gibi üst düzey yöneticinin ve CEO konumunda iş yaşamına yön verenlerin de en önemli gündem maddelerinden kuşkusuz. En az anketimize katılan değişik sektörlerde faaliyet yürüten seçkin isimler kadar gayrimenkulün her alanında hizmet ortaya koyan inşaat sektörünün temsilcilerinin de en önemli gündem maddelerinden. Bu kez Ekonomist farkı ile inşaat sektörüne yön verenlerin konut eğilimleri üzerine bir çalışma yaptık. Nerelerde oturduklarını, konut tiplerini hangi yönleri ile tercih ettiklerini araştırdık. Bulundukları illerin hangi semtlerinde, ne tür konutlarda oturduklarını öğrenmeye çalıştık. 
 
Sektörün en önemli 54 ismine dönük yaptığımız çalışmada ilginç sonuçlar ortaya koydu. Her biri sektörün en önemli markalı konutlarının üretimine imza atmasına karşın karşımıza çok çeşitli tercihler ortaya çıktı. 
 
Öncelikle şunu baştan belirtmemizde yarar var. Aşağıda kimi eğilimlerini sunacağımız isimlerin kuşkusuz birden fazla evi var. Daha doğrusu çalışmamızda görüştüğümüz bir ismin belirttiği gibi aslında ürettikleri tüm evler başlangıçta ve satılmadığı sürece kendilerine, şirketlerine ait. Elbette başvurduğumuz tüm isimlerin, birden fazla konutu olduğu bilgisinden hareket ediyoruz. Biz öncelik verdikleri evleri ile ilgili görüşlerine başvurduk. 
 
YALI İLGİSİ 
Tüm iş dünyası ve edinebilme yeteneği olan isimler gibi inşaat sektörünün oyuncularının ilk tercihleri yalılar oluyor. İnşaatın son dönemdeki en popüler ismi Ali Ağaoğlu, yalıda oturmayı tercih eden emlak krallarından. İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Vaniköy'de bulunan yalısı 4 katlı, bin metrekareden oluşuyor. Ağaoğlu, helikopter veya deniz yolu ile işe gitmeyi tercih ettiğinden, denizi ve müstakil olmayı sevdiğinden yalıyı tercih ettiğini söylüyor. Amcazade Yalısı aynı zamanda dünyanın en büyük ahşap yalısı olarak da biliniyor. Trabzon/Of'ta da kendisine 6 milyon dolar değerinde bir yöresel ev yaptıran Ağaoğlu'nun ayrıca Ortaköy'de satın aldığı arazide bulunan Suriye Konsolosluğu'nu çıkarttığını öğrendik. Ağaoğlu'nun boşalan binayı yenileyerek, konutta kendisinin oturacağı ifade ediliyor. 
 
Yine Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik de ailesi ile birlikte Beykoz'daki yalısında ikamet ediyor. 680 metrekare alan üzerinde bulunan denize büyük bir cephesi olan yalı, Çelik Ailesi'nin en çok zaman geçirdiği konutlarının başında geliyor kuşkusuz. 1990'ların başında aldığı yalı, Kadim Rıfat Paşa Yalısı olarak tanımlanıyor. 
Aziz Torun da iki yıl önce satın aldığı Kandilli'deki Clifton Yalısı'nı yenilemekle meşgul. 
Uğraş bitene kadar da Çengelköy'deki villasında oturuyor. 
 
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da AVM ve lüks konut yapımı ile gayrimenkul sahasında önemli bir oyuncu haline geldi. Eczacıbaşı, 1989'dan bu yana Yeniköy'deki 4 bin 250 metrekare alan üzerine kurulu Hollandalılar Yalısı'nda ikamet ediyor. 
 
Konut sektörünün deneyimli isimlerinden Hasoğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sefer de yaklaşık altı yıldır Üsküdar'da bir yalı dairesinde oturuyor. Daha önceki evleri de yine Üsküdar'da olan Sever, semt tercihi konusunda "Üsküdar'ı çok seviyoruz. Yine ailemle denize ve İstanbul'a olan ilgimiz dolayısı ile hali hazırda oturduğumuz yalı dairesini seçtik" diyor. Yine Hasoğlu Yönetim Kurulu Üyesi iç mimar olan kızı Hilal Sever de oturdukları 320 metrekare daireyi bizzat kendisi dekore etmiş. 
 
Enka Holding Onursal Başkanı Şarık Tara, inşaat sektörüne gönül vermiş, duayen sıfaünı yıllar önce kazanmış bir isim. İkametgahı konusunda son derece muhafazakar bir tercih kullanan Tara, çok uzun yıllardır Bebek'teki meşhur Ayşe Sultan Korusu'nda oturuyor. Koru'da Enka'nın diğer kurucu ortağı, eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte 1970'li yıllarda birlikte inşa ettikleri, üç katlı villanın bir dairesinde ailesi ile birlikte oturdu yıllar yılı. On yılı aşkın süre önce, bu daireyi kızı Leyla Tara Suyabatmaz'a bırakarak, yine aynı koruda üç katlı villaya taşındı. 
 
Özellikle İstanbul'da birbiri ardına gerçekleştirdiği prestijli gayrimenkul yatırımları ile tanınan Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkam Vedat Aşçı, son iki aya kadar 10 yıldır Aşiyan'da bulunan bin 250 metrekare alana sahip villasında oturuyordu. Son iki aydır da Maçka Rezidanse By Armani Casa'da 500 metrekare büyüklüğündeki rezidansında da ikamet etmeye başladı. 
 
35 YILLIK YEŞİLKÖYLÜ 
Yeşilköy'e gönül veren işadamlarını saymaya kalksak sanırız Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'yu ayrıcalıklı bir yere koymamız gerekir. 35 yıla yakın süredir Yeşilköy'de oturan Ahmet Nazif Zorlu için, aksatmadan sürdürdüğü sabah yürüyüşleri ile olsun, ailesi ile sık sık gittikleri balık restoranları ile olsun, semtin hakkını verdiği rahatlıkla söylenebilir. Hali hazırda ailesi ile birlikte oturduğu üç katlı malikane Zorlu'nun semtteki üçüncü evi. 12 yıldır 2 bin metrekare alan üzerine kurulu evinde oturuyor. 
 
Zincirlikuyu'da açılışı için gün sayan Zorlu Center ile gayrimenkulde çok önemli bir kulvar yaratan Zorlu, tesisin açılışı ile birlikte ikametgahını da değiştirecek. Zorlu, Zorlu Center'da kendisine bir rezidans ayırdığını ve orada ikamet edeceğini söylüyor. Zorlu'nun bir diğer konut uğraşı da Rumelihisarı'nda. Boğaz'da uzun süre isteğine göre bir yalı arayan Zorlu, birkaç yıl önce İstanbul Rumelihisarı'nda bir yol üstü yalısında karar kılmıştı. Hali hazırda binanın onarımını ve yenilemesini yapan Zorlu, binadaki inşaat tamamlandığında hangisini tercih edeceksiniz sorusuna, "Zorlu Center ile Rumelihisarı arasında gidip geleceğim" diyor. Yeşilköy'deki gözde malikane için ise, "Henüz ne yapacağıma karar vermedim" diye de ekliyor. 
 
Yeşilköy'e gönül veren ve ailesi ile birlikte yıllarını geçiren bir önemli inşaat devi de Avrupa Konutları ile adından çok söz ettiren Süleyman Çetinsaya. Artaş inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Yeşilköy sahilinde 4 katlı, Marmara Denizi'ne nazır villasında oturuyor. 29 yıldır Yeşilköylü olan Çetinsaya ve Ailesi, sanırız İstanbul'un bu mutina semtinden ayrılmayı hiç düşünmüyor. 
 
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat ise yılların Maçka sakini. Hemen hemen 50 yıla yakın süredir Maçka'da oturan İbrahim Polat, yaz aylarında ise Yeşilköy'deki konutuna gidiyor. 
 
Yılların karayolu inşaatçısı olan, son yıllarda özellikle elektrik dağıtım başta olmak üzere özelleştirme ihalelerindeki performansı ile göz dolduran Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz Altunizade'de 180 metrekarelik bir dairede oturuyor. İşine yakınlığının kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Ekrem Cengiz, çok yakında yine aynı semtte aldığı arsa üzerine müstakil bir konut yapacak. 
 
'30 YILDIR MÜTEAHHİDİ KENDİSİ' 
Konut tercihleri konusundaki en ilginç yaklaşımlardan bir tanesini Taşyapı inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı'dan dinlediğimizi söyleyebiliriz. "Son 30 yıldır kendi yapmadığım hiçbir konutta ikamet etmedim" diyen Turanlı, Fenerbahçe'de Taşyapı Dalyan Evleri'nde oturuyor. Turanlı, daha önce de Caddebostan ve Erenköy'de oturduğunu dile getirdi. 
 
Yaşar Aşçıoğlu, Türkiye'yi lüks konut ile tanıştıran isimlerin arasında yer alıyor. Bize konut ile ilgili ilginç bir prensibini paylaşıyor. Evlendiğinde Mecidiyeköy'deki Aşçıoğlu Apartmanı'nda oturmaya başlayan Aşçıoğlu, 31 yıldır kendi projelerinde yaşıyor. 
 
Oturduğu evi 5 yılda bir değiştiren Aşçıoğlu, şimdilerde Fulya'daki Selenium Twins'te 570 metrekare alan üzerine kurulu rezidansında oturuyor. Ayrıca haftanın birkaç günü de Zekeriyaköy'de 90 metrekare oturuma sahip villanın içinde olduğu 8 dönüm araziye sahip çiftliğinde yaşıyor, yaklaşık 7 yıldır. 
 
Rings İstanbul ile inşaat sektörüne farklı bir proje kazandıran Selin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel de 10 yıldır Erenköy sakini. Komşuluk ve ahbaplık kurgusunun semtlerinde üst noktada olduğunu belirten Öncel, "İşimize yakınlığı da ayrıca büyük avantaj" diyor. Öncel, Erenköy'de 250 metrekarelik bir dairede ikamet ediyor. 
 
Araştırmamıza değerli bilgileri ile katılan inşaat sektörünün önemli isimlerinin konut tercihlerinde doğa ve sakin bir yaşam ortamı çok önemli rol oynuyor. Hemen hepsi için projelerinin yakınında bulunma, yani işyerine yakın oturma eğilimi gerilerde. Öncelikle aileleri ile sakin bir ortamda bulunabilme, gürültü ve trafik keşmekeşinden sıyrılma isteği tercihlerine yön veriyor. 
 
Anadolu Yakası tercihlerde öncelikli yer tutuyor. Büyük projeleri Avrupa yakasında olsa dahi Anadolu Yakası daha çok tercih ediliyor. Örneğin bu eğilime en çarpıcı örnek, Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı. Başarılı iş yaşamının yanı sıra iyi bir aile babası olarak da tanınan Kabadayı, Beykoz'u tercih ediyor. Denize yakın oluşu ve boğazın Karadeniz'e açılan kapılarından olması dolayısı ile Beykoz'u istediklerini kaydeden Kabadayı Ailesi 5 yıldır, üç katlı bahçeli bir villada ikamet ediyor. En büyük hobilerinden bir tanesi de bahçe işleri ile uğraşmak olduğundan geniş arazi kullanım alanı yüzünden tercih edilen villa Kabadayı Ailesi'ne ait. 
 
ÇOCUKLAR İÇİN SİTE 
İşleri ağırlıklı Avrupa Yakası'nda olan Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten de Anadolu Yakası'nı tercih edenlerden. Altunizade'de oturma gerekçesini "Ulaşım akslarına, eğitim kurumlarına, kültür alanlarına ve ailemizin diğer fertlerine yakınlığı, büyük yeşil alanları ve az yoğun, alçak katlı yapılaşma yüzünden tercih ettik" diyor. 
 
İstanbul'un çok merkezi bölgelerinde (Nişantaşı, Taksim, Cihangir, Etiler gibi) inşaatları olan, restorasyondaki ihtisasları ile tanınan Keten İnşaat'ın ikinci kuşak temsilcisi Ferhat Keten, Altunizade'de 5 ay kiracı olarak oturdukları site içinde üç katlı binanın üçüncü katını bir buçuk ay önce satın alarak ev sahibi oluyor. Keten, site kararlarına ilişkin olarak, "Daha önce kapalı site yaşamını şehre olumsuz etkileri nedeni ile çok eleştirmiştim. Sonunda biz de çocuklar nedeni ile siteli olduk. Kentin veremediği donatıları ve açık alanları site içinde sağlamak zorunda kaldık" görüşünü dile getiriyor. 
 
Ferhat Keten'in aksine Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek rezidansı tercih eden sektör temsilcilerinden. İstinye'de oturan Özçiçek, "Yalnız yaşıyorum, aynı zamanda işyerime yakın olmasını istedim. Ayrıca İstinye sessiz, sakin ve huzurlu. Boş zamanımda genellikle spor yapıyorum" diyor. Bir yıldır İstinye'de oturan Özçiçek, kendi için yaptırdığı ev tamamlanana kadar kiracı olarak oturmayı tercih ediyor. 
 
Kendi evini inşa etme hazırlığı yapan bir işadamı da Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Saka. Merter 'de 5 yıl önce kendisinin yaptırdığı villada oturan Saka, Beylerbeyi'nde uygun bir arazi satın almış yakın zamanda. Amacı, bu arsaya yaptığı konuta taşınmak. Halen birbiri ardına proje açıklayan Fer İnşaat'taki sorumluluğundan fırsat yarattığında kendi evinin inşaatına soyunacak. 
 
TUTKUSU DENİZ OLANLAR 
Sektörde önemli ve fark yaratan projelere imza atan Krea İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, bir buçuk yıldır kendi projeleri olan İstinye L'itz Rezidans'ta oturuyor. İstinye Koyu manzaralı dairesinin büyüklüğü 180 metrekare. Kodal, daha önce Kemer Country (Konutunu elinden çıkarmış) ve İstanbul İstanbul Konutları'nda oturduğunu dile getiriyor. 
 
Florya'yı tercih eden inşaat gruplarının patronları arasında son dönemdeki büyük yatırımları ile tekstilci kimliğinin yanı sıra gayrimenkulcu yönünü de öne çıkaran Eroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu da var. 
 
Yaklaşık 20 yıldır Florya'da oturuyor. Yedi kardeşi ve aileleri ile birlikte komşuluk ilişkilerini de yaşadıkları için Florya'dan kopamadıklarım söylüyor. Eroğlu, "Arkadaşlarımız da ağırlıklı Florya'da. Yazları ise Çatalca'daki villamızda yine tüm ailelerimizle birlikteyiz" diyor. Florya Basınköy'de ikamet eden Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan ve Yönetim Kurumlu Üyesi Mehmet Babacan, sakinliği ve ormana yakınlığı dolayısı ile bu semti seçmişler. 
 
Çocuklu aileler için ideal olması da bir diğer tercih nedeni. Her ikisi de yakın zamanda Babacan Yapı'nın yakın gelecekte yaşamın başlayacağı kendi projelerinden birinde rezidans yaşamına adım atmayı planlıyor. 
 
İnşaatta daha çok mühendislik alanında uzmanlaşan, çok çeşitli konu başlıklarını içine barındıran hizmetlerinde anahtar teslim çalışmalar yürüten Pergel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Evman İzmirli. Dolayısı ile tercihlerinde deniz tutkusu önemli rol oynuyor. Anadolu Yakası'nda oturmayı tercih eden Evman, 20 yıldır aynı dairede, kendi tabiri ile 'eski bir binada' kiracı olarak ikamet ediyor. 
 
Yelken inşaat Kurucu Genel Müdürü İrfan Aşıcı da Anadolu Yakası'nı tercih edenlerden. 
Maltepe'de oturdukları Nish Adalar'da tüm Marmara Denizi'ni görebildiklerini dile getiren Aşıcı, "İşimize yakın olması ve eğitime dönük hizmetlerin fazla olması bu yakada oluşumuzun ana nedenlerinden" diyor. 
 
 
Mustafa Kemal Çolak/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!
  • 29.06.2022 16:41

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!

Son dakika haberine göre Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi, Ataşehir'de özel bir ha ...

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!
  • 23.11.2021 10:34

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!

Üçüncü kez dede olan Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa Çekmeköy’deki projesi Ağao ...

Avni Çelik, 16. Gayrimenkul Zirvesi'ne katıldı!
  • 17.04.2018 18:09

Avni Çelik, 16. Gayrimenkul Zirvesi'ne katıldı!

Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, DNA temalı 16. Gayrimenkul Zir ...

Ağaoğlu Maslak 1453 kampanya reklam filmi yayında!
  • 10.10.2016 17:33

Ağaoğlu Maslak 1453 kampanya reklam filmi yayında!

Ali Ağaoğlu'nun rol aldığı Ağaoğlu Maslak 1453 reklam filmi yayında. Konutların ...