maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü, konut satış istatistiklerini değerlendirdi

İnşaat sektörü, konut satış istatistiklerini değerlendirdi

Gayrimenkul sektörünün önemli isimleri, TÜİK’in Haziran 2017 konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Haydar Yamaç / Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

Sektöre olan güvenimiz tam 

Konut satışları 2017 haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 oranında azalarak 97 bin 579 oldu. Konut satışlarında bu gibi düşüşler dönem dönem yaşanıyor. Yaz ayları hepimizin bildiği gibi inşaat sektörü için daha durgun geçiyor. Eylül ve ekim aylarında sezonun açılması ve okulların başlamasıyla birlikte konut talebi ve satışlarının artacağını düşünüyorum. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün hükümetimiz tarafından desteklenmeye devam etmesiyle sektör canlılığını korumaya devam edecektir. İnşaat sektörüne güvenimiz tam, yatırımlarımıza ara vermeden tüm gücümüzle devam ediyoruz. Devlet teşviki ile gelen faiz indirimleri, hayata geçirilen yeni kampanyalar, tapu harçları ve damga vergisindeki indirimler ile ivme kazanan sektör en güvenli liman olmayı sürdürüyor.

Sefa Öztürk /Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi:

Dönemsel olarak durgunluklar yaşanabilir

TÜİK tarafından açıklanan Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 oranında azalarak 97 bin 579 olmuş. Bu düşüş yaz rehavetinden kaynaklanıyor, okulların kapanmasıyla birlikte vatandaşlar büyük şehirlerde uzaklaşarak yazlık bölgelere akın ediyor. Her sektörde olduğu gibi dönemsel olarak durgunluklar yaşanması gayet normal. Ekonominin lokomotifi olarak kendine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep sağlayan inşaat sektörünün 2017 yılı içerisindeki konut satış rakamlarına baktığımızda büyümesini sürdürdüğünü görüyoruz. Sektör bir iki aylık bir düşüşe göre değerlendirilmemeli genel olarak tüm yıla bakılmalı. Konut satışlarının ve yatırımların artması için sektör hükümetimiz tarafından destekleniyor. Gayrimenkul sektörünün ekonomiyi böyle desteklediğini görmek de bizim için umut verici. Sektör 2017 yılının ilk altı ayında büyümesini sürdürdü yılsonuna kadar da yatırımlar artarak devam edecektir. Gayrimenkul en çok kazandıran yatırım araçlarından biri bu dönemi yatırımcılar fırsata çevirebilir.

 Z.Altan Elmas/Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

Konut sektörü olarak üretmeye devam edeceğiz

Türkiye genelinde Haziran ayında 97.579 konut satışı gerçekleşti. Haziran konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre azalma yaşanmış olsa da ilk 6 ayı artışla geride bıraktık. 2017'nin ilk yarısında 654.363 konut satışı gerçekleştirilerek geçen yılın aynı dönemine göre 25 bin konut daha fazla satıldı. Bu da yüzde 3,7 oranında bir artışa tekabül ediyor.

Ayrıca yabancıya konut satışı için de umut verici rakamlar söz konusu. Bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 24 oranında artış ile 1.926 konut satışını yabancı yatırımcıya gerçekleştirdik. Yabancıya konut satışında 903 konut satışı ile ilk sırayı İstanbul alırken, 408 konut satışı ile Antalya ikinci, 93 konut satışı ile Bursa üçüncü sırada yer aldı. Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, Rusya Federasyonu ve İngiltere vatandaşları ise en çok yatırım yapanlar arasında üst sıralarda bulundu. Söz konusu rakam hem hükümetimizin verdiği KDV muafiyeti ve vatandaşlık teşviklerinin hem de gayrimenkul şirketlerinin yurt dışına yönelik çalışmalarının meyvesini vermeye başladığını gösteriyor. Yabancıya konut satışında ilk 6 ay rakamlarına baktığımızda ise 9.595 konut satışı gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar artış söz konusu. Yabancı yatırımcıya yönelik yapacağımız çalışmalarla yılın ikinci yarısında da bu artışın artarak süreceğini düşünüyoruz.

Ayrıca ipotekli satışlarda ilk 6 ay rakamlarında ise 245.375 ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artış yaşandı. Toplam konut satışı artışında birincil etkenin ipotekli konut satışları olduğunu görüyoruz. Bu rakam banka kredilerinin de yılsonuna kadar aylık 0,90 seviyesinde kalması gerektiği düşüncemizi destekliyor. 

2017 yılı sonunda gayrimenkul sektöründe satışların yine bir rekora imza artacağı kanaatindeyiz. Hükümetimiz sene başından bu yana sektörü rahatlatacak uygulamaları sırasıyla devreye aldı. Geçtiğimiz hafta içinde hem Maliye Bakanımız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile sektörün makro sorunlarını ele aldığımız geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Konut sektörü olarak üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sur Yapı’dan 3 yeni proje ve yüzde 25 indirim kampanyası!
  • 12.01.2023 16:30

Sur Yapı’dan 3 yeni proje ve yüzde 25 indirim kampanyası!

Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı Yeni Konut Finansman Modeli’ne Sur Yapı ...

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

''Taksim Camisi'ni yapmak Allah'a hamd olsun bize nasip oldu''
  • 30.05.2021 12:43

''Taksim Camisi'ni yapmak Allah'a hamd olsun bize nasip oldu''

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Taksim Camisi'nin açılışında önemli ...

Sur Yapı Yeni Bir Başlangıç Reklam Filmi
  • 25.04.2019 14:48

Sur Yapı Yeni Bir Başlangıç Reklam Filmi

Sur Yapı projelerinde ödemelere tam 1 yıl sonra başlama fırsatından yararlanın. ...

İstova Kağıthane tanıtım filmi!
  • 18.04.2018 11:41

İstova Kağıthane tanıtım filmi!

Yamaç Yapı'nın Kağıthane'de kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirdiği ve tesli ...

'Katarlı yatırımcı Türkiye'yi seviyor'
  • 20.04.2017 17:24

'Katarlı yatırımcı Türkiye'yi seviyor'

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Expo Turkey by Qatar'da, fuarı değe ...