maritbet girişmaritbet
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, mayıs ayı sonrası 0,05 puanlık sınırlı ölçüde gerileme kaydederek haziran ayında 74,76 puana indi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziran ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, mayıs ayı sonrası 0,05 puanlık sınırlı ölçüde düşüşle haziran ayında 74,76 puana geriledi.

Güven ve beklenti endeksleri de haziran ayında sınırlı gerileme göstererek bir önceki aya göre sırasıyla 0,63 ve 1,1 puan düştü.

Haziran ayında çalışma gün sayısının normalleşmesi ile sektörde hareketlenme yaşanırken, yılın geri kalanına yönelik beklentilerdeki zayıflama dikkat çekti.

İnşaat malzemeleri sanayisinde yüksek mevsimin olumlu katkısı ve çalışma gün sayısının önceki aya göre artması faaliyetlerde önemli artışlara neden oldu. Bu dönemde iç ve dış talepte artışlar görülürken yüksek enflasyon ve maliyetlerin sınırlayıcı etkisi zayıf kaldı.

Mayıs ayında çalışma günü sayısının azalması ile durağanlaşan faaliyet endeksi haziran ayında sıçrama gösterdi. Yüksek sezonun da etkisiyle tüm faaliyet gruplarında artışlar yaşanırken, iç ve dış talepteki hareketlilik endekse büyük katkı sağladı. Yurt içi satışların yanı sıra ihracat tarafında da yükseliş kaydedildi.

Çalışma gün sayısındaki normalleşme ile birlikte artan iç ve dış talep, üretimde artışa yol açtı. Cirolar tarafında bir bölümü enflasyon kaynaklı yüksek artış görüldü. Olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen iç ve dış talepteki hareketlilik ise sürdü.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat harcamaları 2025 yılı genelinde 9 trilyon TL sınırını aştı
  • 10.06.2026 11:27

İnşaat harcamaları 2025 yılı genelinde 9 trilyon TL sınırını aştı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Nisan 2026 sonuçlarına göre 2025'in son çe ...

Türkiye İMSAD veri odaklı büyümeyi ve 2026 vizyonunu ele aldı
  • 15.05.2026 15:09

Türkiye İMSAD veri odaklı büyümeyi ve 2026 vizyonunu ele aldı

Türkiye İMSAD’ın düzenlediği 65’inci Gündem Buluşmaları, “Verilerle 2025, Beklen ...

Türkiye İMSAD’ın yeni dönem başkanı Murat Savcı oldu
  • 10.03.2026 14:18

Türkiye İMSAD’ın yeni dönem başkanı Murat Savcı oldu

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD’ın 39. Olağan Seçimli Ge ...

Deprem Riski Altında Yaşam Bilinci Araştırması sonuçlandı
  • 12.02.2026 13:31

Deprem Riski Altında Yaşam Bilinci Araştırması sonuçlandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), “Deprem Riski Alt ...

Türkiye İMSAD 2026’da toparlanma öngörüyor
  • 07.01.2026 17:03

Türkiye İMSAD 2026’da toparlanma öngörüyor

Türkiye İMSAD’ın düzenlediği 64’üncü Gündem Buluşmaları, “Küresel ve Yerel Geliş ...

Türkiye İMSAD: “Enerji verimliliği hem sorumluluk hem de zorunluluktur”
  • 05.01.2026 11:39

Türkiye İMSAD: “Enerji verimliliği hem sorumluluk hem de zorunluluktur”

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 5-11 Ocak Enerji Verimlil ...