maritbet girişmaritbet
İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, haziran ayında faaliyetlerdeki hareketlenme ile desteklenirken, güven ve beklentilerdeki zayıflama ile sınırlandı. 

Mevsimsellik ve faaliyetlerdeki hareketliliğe rağmen yılın ikinci yarısına yönelik beklentilerde düşüş kaydedildi. İhracat pazarlarında uzun süre sonra başlayan yavaşlama endişesi, güveni zayıflatan nedenlerden biri olarak öne çıktı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziran ayı sonuçları açıklandı. Haziran ayında çalışma gün sayısının normalleşmesi ile sektörde hareketlenme yaşanırken, yılın geri kalanına yönelik beklentilerdeki zayıflama dikkat çekti. 

Bileşik Endeks haziran ayında sınırlı ölçüde geriledi. Faaliyetlerdeki hareketlenme Bileşik Endeks’i desteklerken, güven ve beklentilerdeki zayıflama endekste düşüşe neden oldu. Mayıs ayı sonrası sınırlı ölçüde gerileme kaydeden Bileşik Endeks haziran ayında 0,05 puanlık düşüşle 74,76 puana indi. 

Yüksek sezonun etkileri hissedildi

İnşaat malzemeleri sanayisinde yüksek mevsimin olumlu katkısı ve çalışma gün sayısının önceki aya göre artması faaliyetlerde önemli artışlara neden oldu. Bu dönemde iç ve dış talepte artışlar görülürken yüksek enflasyon ve maliyetlerin sınırlayıcı etkisi zayıf kaldı.     

Mayıs ayında çalışma günü sayısının azalması ile durağanlaşan Faaliyet Endeksi haziran ayında sıçrama gösterdi. Yüksek sezonun da etkisiyle tüm faaliyet gruplarında artışlar yaşanırken, iç ve dış talepteki hareketlilik endekse büyük katkı sağladı. Yurtiçi satışların yanı sıra ihracat tarafında da yükseliş kaydedildi. Çalışma gün sayısındaki normalleşme ile birlikte artan iç ve dış talep, üretimde artışa yol açtı. Cirolar tarafında bir bölümü enflasyon kaynaklı yüksek artış görüldü. Olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen iç ve dış talepteki hareketlilik ise sürüyor.

Güven Endeksi yılın ilk yarısında kırılgan ve zayıf kalmaya devam etti

Güven Endeksi haziran ayında da sınırlı düşüş göstererek bir önceki aya göre 0,63 puan azaldı. Böylece Güven Endeksi yılın ilk yarısı boyunca kırılgan ve zayıf kaldı. Faaliyetlerdeki hareketlenmeye rağmen yeni bir ekonomik model denenmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ve ekonomik unsurlar nedeniyle güven kaybı sürdü. Ayrıca ihracat pazarlarında uzun süre sonra başlayan yavaşlama endişesi güveni zayıflatan nedenlerden biri oldu. 

Bu dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin sınırlı ölçüde gerilediği gözlendi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde ise güven sınırlı düşüşler gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde düşüş kaydetti. İhracat pazarlarına olan güven seviyesi de uzun süre sonra geriledi.                                  

İhracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

Ekonomiye ait alt göstergeler gerilerken, sektöre ilişkin göstergelerde de düşüşler devam etti. İç ve dış siparişlerdeki düşüşler beklentileri zayıflattı. Beklenti Endeksi haziran ayında da düşüşünü sürdürerek bir önceki aya göre 1,1 puan geriledi. 

Bu dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş oldu. Yüksek maliyetler, yüksek sezona rağmen iç pazar siparişlerini sınırladı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler sınırlı ölçüde azaldı.                                              

Gelecek üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri de uzun süre sonra ilk kez geriledi. İhracat pazarlarındaki yavaşlama hissedilmeye başlandı.

Önümüzdeki üç aya ilişkin üretim beklentisi özellikle iç ve dış talepteki düşüş ile zayıflayarak haziran ayında geriledi. Mevsimsellik ve faaliyetlerdeki hareketliliğe rağmen, yüksek enflasyon, maliyet artışları ile iç ve dış talepteki yavaşlama, beklentileri zayıflattı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül
  • 28.03.2023 13:18

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül

Kaleseramik, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Gelec ...

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı
  • 05.10.2022 15:41

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı

İnşaat malzemeleri ihracatı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 a ...

İnşaat malzemeleri ihracatı yıl sonu için rekor sinyali verdi
  • 03.08.2022 09:59

İnşaat malzemeleri ihracatı yıl sonu için rekor sinyali verdi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) her ay hazırladığı ...

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi
  • 21.07.2022 17:15

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, h ...

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi
  • 20.07.2022 16:15

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, mayıs ayı sonrası 0,05 puanlık sınırl ...

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı
  • 08.07.2022 10:21

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı

Türkiye İMSAD’ın her ay düzenli olarak açıkladığı Aylık Sektör Raporu’nun hazira ...