maritbet girişmaritbet
infoTRON üç boyutlu tasarımla gayrimenkulde maliyetleri yüzde 20 düşürüyor!

infoTRON üç boyutlu tasarımla gayrimenkulde maliyetleri yüzde 20 düşürüyor!

Bundan 10 yıl önce ABD'nin Silikon Vadisi'nden tersine beyin göçü yaparak Türkiye'ye yerleşen Tarcan Kiper ve Burak Pekcan tarafından kurulan infoTRON, gayrimenkul projelerini üç boyutlu olarak tasarlıyor

 

Adını ilk defa bilgisayar grafikleri kullanılarak yapılan TRON filminden alan infoTRON, bu sayede inşaat maliyetlerini yüzde 20 düşürüyor. 
 
infoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Tarcan Kiper, savunma, havacılık ve otomotiv gibi sektörlerden elde ettikleri teknoloji geliştirme ve uygulama tecrübelerini inşaat sektöründe kullanmak amacıyla, 2010 yılından itibaren BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) ve BLM (Yapı Yaşam Döngüsü Yönetimi) konularında çalışmalar sürdürdüklerini kaydetti. Bu amaçla Amerikalı Gehry Technology ve Fransız Dassault Systemes firmaları ile işbirliği yaparak, yurtdışındaki know how'ı Türkiye'ye getirdiklerini söyleyen Kiper, "Biz sadece görsel amaçla yapılan üç boyutlu modellerle değil, tüm bilgileri üzerinde tutan akıllı üç boyutlu modeller üzerinde çalışıyoruz. Akıllı modeller oluşturabilmek için BIM uyumlu modelleme yapmak şart. Eğer bir yapı BIM uyumlu modellenebilirse, oluşturulan modelden yapı ile ilgili inşaat sırasında ve sonrasında kullanılabilecek tüm verilere doğru olarak ulaşılabilir" yorumunu yaptı. BIM uyumlu model üzerinden süresel planlama, maliyet yönetimi, simülasyonlar ve tesis yönetimi yapabildiğini kaydeden Kiper, bu amaçla, teknolojiyi etkin olarak kullanabilen bir mimarlık ekibi oluşturduklarını ifade etti. 
 
Yüklenicilerin aldığı riskleri düşürüyor 
 
BIM uyumlu çalışmanın özellikle tesis yönetimi gerektirecek havalimanı, otel, hastane, data center, okul, AVM ve rezidans projeleri için oldukça önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Kiper, "Şu anda Türkiye'deki büyük yüklenici firmaların çoğunluğu BIM konusunda nasıl hareket edeceklerini planlamaya çalışıyorlar. Bu sebeple, infoTRON olarak bu firmalarla sürekli temas halinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" diye konuştu. infoTRON CEO'su Burak Pekcan ise, BIM sisteminin ilk avantajı tasarımdan işletme yönetimine kadar tüm süreçlerde bilginin kayıpsız olarak iletilmesi ve tüm tarafların doğru bilgiye her zaman ulaşabilmesini sağladığını kaydetti. Pekcan, "Böylece inşaat projelerinde işveren, müşavir, tasarımcı, taşeron ve yükleniciler gibi tüm tarafların aynı model üzerinde çalışmasını sağlayarak koordinasyonu artırıyor ve şantiyede oluşabilecek sorunların model üzerinden düşük maliyetle ve kısa sürede çözülmesine imkan tanıyor" dedi. 
 
Pekcan, ayrıca BIM uyumlu çalışmanın belirsizlikleri azaltarak, yüklenicilerin aldığı riskleri düşürdüğünü belirterek şu bilgiyi verdi: "Bu sayede inşaat maliyetleri daha doğru öngörülebilmektedir. BIM uyumlu çalışma nakit akışı ve kaynakların yönetiminde çok başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayarak, inşaat maliyetlerini ortalama yüzde 20, operasyon sürelerini ise yüzde 15 azaltmaktadır." Türk inşaat sektörünün büyüklüğü 2011 yılı itibariyle yaklaşık 50 milyar TL olduğunu aktaran Pekcan, "Eğer 2011 yılında Türkiye'de tüm projeler BIM uyumlu yapılsaydı, 10 milyar TL tasarruf sağlanmış olacaktı" dedi. 
 
Amerika'daki projelerin yüzde 70'i BIM uyumlu
 
Amerika'nın BIM uyumlu çalışmanın en yaygın olduğu bölge olduğunu aktaran Burak Pekcan, bu ülkede BIM uyumlu inşaat oranının yüzde 70 olduğunu söyledi. Ortadoğu'daki projelerin yüzde 50'sinin BIM uyumlu olduğunu ifade eden Pekcan, "Türkiye'de BIM konusunda başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değil" dedi.
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...