maritbet girişmaritbet
İNDER kentsel dönüşümde daha aktif olmaya hazırlanıyor

İNDER kentsel dönüşümde daha aktif olmaya hazırlanıyor

19 Şubat’ta yapılan Genel Kurul sonrası göreve gelen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) yeni yönetim kurulu yol haritasını çizdi

Tüketici kanunu ve kentsel dönüşümde daha aktif olmaya hazırlanan İNDER, konut ve gayrimenkul konusundaki diğer derneklerle ortak çalışma yaparak bir konfederasyon kurulmasına da çalışacak. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) yeni yönetimi yol haritasını belirledi. 19 Şubat 2014 tarihinde yapılan Genel Kurul ile Nazmi Durbakayım'ın başkanlığında bir kez daha yola devam kararı alan İNDER'de yeni yönetim, yeni denetim, yeni disiplin ve yeni Ar-Ge Kurulları da göreve başladı. Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Başkan Nazmi Durbakayım, yönetim olarak geçmiş dönemdeki gerçekleşen faaliyetleri aktardı.  2013 yılında konutlarda yüzde 18'e yükseltilen KDV konusuna değinen Durbakayım, geçmiş dönemde verdikleri katkının süreceğini ve sektörün bu konudaki düşüncelerini her platformda anlatmaya devam edeceklerini açıkladı. Günümüzde yüzde 10 kar marjıyla çalışan sektörün üzerindeki vergilerin yüksekliğine işaret eden İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım “Bugün KDV yüzde 18, alım satım vergisi yüzde 4, noter yüzde 1,5, damga vergisi yüzde 1,5 olmak üzere sektörün üstlenmesi gereken vergi yükü yüzde 25'i buluyor. Bu durum merdiven altı denilen kayıt dışı firmalarla aramızda haksız rekabet oluşturuyor” dedi.

Mayıs ayından sonra hayata geçmesi beklenen Tüketici Kanunu ile gayrimenkul sektöründe de bazı düzenlemelerin olacağını hatırlatan Nazmi Durbakayım, sektör olarak düzenlemenin karşısında olmadığını, ama cezai düzenlemelerin yeniden tanzim edilmesi gerektiğini savundu.

İnşaat sektörüne uzun vadeli bakmak gerekir
Gayrimenkul sektörünün uzun soluklu bir sektör olduğunun altını çizen İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, gerek ekonomik gerekse sektörel gelişmelerin uzun soluklu değerlendirdiğini ve planların buna göre yapıldığını ifade etti. “Anlık çözümlerin sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz” diyen Durbakayım, bu bağlamda son birkaç ayda ortaya çıkan ekonomik dalgalanmaya yapılacak suni müdahalelerin uzun vadeli sağlıklı sonuçlar doğurmayacağının altını çizdi. 

Dövizi frenlemek için gerçekleştirilecek faiz artışlarının kalıcı olmaması gerektiğini savunan Başkan Durbakayım, “Ekonomist Adam Smith'in söylediği gibi piyasadaki ‘Görünmez El' sayesinde, istikrar tekrar geri gelir. Dış bir müdahale ise sektördeki ve ekonomideki birçok mikro veriyi olumsuz etkiler ve uzun vadede olumsuz yansıması olur” değerlendirmesinde bulundu.

“Konut, temel ihtiyaçtır”
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım
hem açılış hem de teşekkür konuşması sırasında önem verdiği bir konunun altını çizerken aslında yeni yönetime de yol gösterdi. Sektörün üzerindeki vergilerin ağırlığına değinen Durbakayım, özellikle insanoğlunun üç temel gereksinimden biri olan konut üzerindeki yüzde 18'lik KDV yükünün rasyonel dağıtılması için katkılarının devam edeceğinin altını çizdi.

İNDER'in yeni yönetimi kentsel dönüşümü, hükümetin yaptığı en önemli işlerden biri olarak nitelerken, aynı zamanda ülkenin çarpık yapılaşmasının önlemesi yolunda geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Bütün bunların yanında İNDER yönetimi, özellikle konut alıcılarına uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Bugüne kadar zamlara direnen sektörün artık zammı fazla geciktiremeyeceğini belirten İNDER yönetimi, kimine göre 2 kimine göre 6 ay içinde sektörde fiyatların artmış olacağını açıkladı.

İNDER Nazmi Durbakayım ile yola devam dedi
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) 19 Şubat 2014 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul toplantısıyla yeni yönetimini belirledi. İstanbul Dedeman Otel'de yapılan Genel Kurul, İNDER üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşirken, toplantıda yapılan oylamayla Nazmi Durbakayım başkanlığında seçime giren 13 asil, 13 yedek üyeden oluşan yönetim kurulu listesi üyelerin oybirliği ile yeni dönemde görevlendirildi.

Eski Yönetimin faaliyet raporu, denetim raporu ve bütçesinin okunarak oy birliği ile ibra edildiği Genel Kurul'daki oylamada İNDER'in yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Nazmi Durbakayım, Abdullah Baysal, Eşref Albayrak, Engin Keçeli, Emre Çamlıbel, Nuri Güral, Nuran Evrensel, Mesut Geniş, İrfan Aşçıoğlu, Banu Uçak, İnanç Kabadayı, Alp Gürün, Burak Kızılhan.

Yeni yönetime yeni görev
İNDER Genel Kurulu'nda ayrıca geçen yıl gündeme gelen, aynı hedef ve faaliyet alanlarına sahip GYODER, KONUTDER ile birlikte ortak federasyon konusundaki çalışmaların bu yıl sürdürülmesi konusunda yeni Yönetim Kurulu'na görev verildi. Yönetim Kurulu'ndan Nazmi Durbakayım, Emre Çamlıbel, Abdullah Baysal'a bundan sonraki süreci İNDER adına yürütmeleri konusunda özel görevlendirme yapıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...