maritbet girişmaritbet
İNDER BASIN TOPLANTISI!

İNDER BASIN TOPLANTISI!

İnşaat sektörünün gelişimi ve güvenli binalar yapılmasına yönelik misyonunda önemli bir adım atan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), bu kapsamda 'Yetki Belgeli Usta' eğitimini başlatıyor.

İnşaat sektörünün gelişimi ve güvenli binalar yapılmasına yönelik misyonunda önemli bir adım atan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), bu kapsamda 'Yetki Belgeli Usta' eğitimini başlatıyor.

Konuyla ilgili bugün yapılan bilgilendirme toplantısında  İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım 'Yetki Belgeli Usta Programı' hakkında bilgilendirdi.

1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği artık müteahhitlerin şantiyelerinde yetki belgeli usta çalıştırması zorunlu hale geldi. Yetki belgesine sahip usta açığını kapatma konusundaki ilk adımı ise İNDER attı.

 

İNDER'in, Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı'nın 15 Şubat'ta başlayacağı açıklandı.

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) ‘Yetki Belgeli Usta Programı' 15 Şubat'ta başlıyor. 16 Aralık 2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği müteahhitlerin şantiyelerinde yetki belgeli usta çalıştırmaları zorunlu hale geldi. Bu zorunlulukla oraya çıkan eğitim programı açığını kapatmak için ilk adımı ise İNDER attı. İNDER'in Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ile imzaladığı protokol sonucunda düzenlediği ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 26 Ocak'ta düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Türkiye'deki tüm yapı müteahhitlerinin yanında çalıştırdığı ustanın, yetki belgeli ve öğretilmiş olarak hizmet vermelerine olanak sağlamak amacıyla başlattığı eğitim programı kapsamında 23 dalda eğitim verilecek. İlk 3 yılda 18 bin ustanın belgelendirilmesi hedeflenen eğitim programının kapsamı daha sonraki aşamada, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda genişletilecek.

‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' kapsamında eğitim alacak olan usta adayları, branşlarına göre 36 saat ile 360 saat arasında değişen sürelerle teorik eğitime tabi tutulacak. Teorik eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) mesleki eitim müfredatı doğrultusunda oluşturulacak. Staj niteliğindeki pratik eğitimlerini ise İNDER'in ve MEB'in denetiminde, bağlı çalıştıkları şirketlerin şantiyelerinde tamamlayacak olan adaylar, program sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları durumunda yetki belgesi alabilecekler. Yetki belgeleri, Türkiye'nin yanı sıra uluslar arası alanda da geçerli olacak.

 ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı'nın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu eğitim programıyla birlikte ehil ellerdeki maharetlerin değerli malzemeleri tekrar sanata dönüştürme fırsatı bulacağını belirtti. Atalarımızın yapı sanatındaki ustalığının günümüze kadar ulaştığını hatırlatan Durbakayım, “Usta ve maharetli ellerin gerçekleştirdiği eserler, günümüze kadar hiç bozulmadan geldi. Maalesef günümüzde yapılan eserler ise gerek işçilik gerekse malzemelerdeki çeşitlenmesinden dolayı bir takım sıkıntılarla karşılaşıyor. Eskiden çok ehil kişiler, usta işler vardı. Kayserili, boya yapardı. Sıva, taş işçiliği Gümüşhaneliydi. Ustalık ve çıraklık ilişkisi inşaatların çoğalması, malzemelerin çeşitlenmesi gibi nedenlerden dolayı sona erdi. Dünya standartlarına ulaşan malzemelerimizin kullanılmasını bilen usta sayısı giderek azalmaya başladı. Aradaki bu farkı en kısa sürede kapatmamız gerek. Ustalık eğitim programını, bu değerli malzemelerin ehil eller tarafından yapılacağının bir müjdesi olarak görüyorum. Bu programı düşünüp kanunlaştıran yetkilere, inşaat camia adına teşekkürü borç bilirim” şeklinde konuştu.

 İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal ise İNDER'in bu eğitim programı ile inşaat sektöründe çağcıl yapılaşmanın önünü açtığını vurgulayarak “Nitelikli malzemeyi, nitelikli ustalarla uygulama alanını genişletmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. İnşaat şirketlerinin yöneticilerine de seslenen Baysal, bu konuda yavaş davrananların, ileride doğabilecek sorunları daha zor aşacakları uyarısında bulundu. Baysal, “İNDER olarak, bu konuda inşaat şirketlerine her türlü desteği vermeye ve yardımda bulunmaya hazırız” dedi.

20 dalda eğitim verecek

Alçı Levha ve Profil Uygulama

Ahşap Çatısı

Betonarme Kalıpları

Betonarme Demircisi

Isı ve Ses Yalıtımcısı

Boru Tesisatçısı

Boyacı

PVC Doğrama

Alüminyum Doğrama

Doğalgaz İç Tesisat

Saç ve Boru İşçiliği

Demir Doğrama

Alçı Dekorasyon ve Kartonpiyer

Betonarme Kalıpçısı

Taş ve Tuğla Duvarcısı

Sıvacı

Alçı ve Kartonpiyerci

Ahşap Kaplama

Seramik Karo Kaplamacı

Sıhhi Tesisat

Boru Kaynakçılığı ve Elektrik

Elektrik Tesisatçısı

Park İşleme

 

Yorum Yaz